Stație meteo nouă pentru stațiunea Mamaia, amplasată pe digul de la Pescărie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 iulie 2020, 15:03
În urma parteneriatului încheiat între Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) și Centrul Regional Meteorologic Regional (CMR) Dobrogea cu ajutorul stației meteo amplasate pe digul T9 din zona Pescărie sunt măsurate noi date meteorologice în stațiunea Mamaia.
Stația meteorologică automată a fost montată pe noul dig de la intrare în stațiunea Mamaia și va fi exploatată de Centrul Regional Meteorologic Regional Dobrogea, fiind dotată cu traducător de vânt.
Această nouă stație va ajuta la îmbogățirea șirului de date statistice ce stau la baza studiilor de dinamică costieră și morofologică a liniei țărmului. Cu ajutorul stației se înregistrează si se transmit date referitoare la direcția și viteza vântului în această locație, date pe care CMR Dobrogea le pune și la dispoziția Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L).
Digul T 9 a fost construit în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Protecţia și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord” și face parte din lotul Mamaia Sud.
“Semnarea acestui parteneriat și amplasarea stației pe digul aflat în exploatarea noastră, a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), este necesară și pentru stațiunea Mamaia și Portul Constanța, fiind date foarte relevante pentru toate instituțiile publice și agenții economicii din zonă și din Portul Constanța pe care le solicită și de care au foarte mare nevoie. Această stație îi vor ajuta pe meteorologii de la Centrul Regional să întocmească prognozele meteorologice, care vor avea o acuratețe maximă având în vederea locația acestei stații, digul T 9 care pleacă de pe țărm și înaintează în largul mării, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bola.
“Amplasarea acestei stații meteorologice pe digul din zonă a fost necesară pentru că inițial aceasta se afla în curtea Centrului Regional Meteorologic Regional, dar datele emise nu erau relevante pentru că în zonă s-au construit multe clădiri înate, astfel că de exemplu viteza vântului a scăzut de la 7m/s la 2m/s. Este o stație automată de ultimă generație, care oferă informații referitoare la temperatura aerului, viteza și direcția vântului, presiunea atmosferică și umezeala”, a precizat directorul Centrului Regional Meteorologic Regional (CRMR) Dobrogea, Marius Coțofan.
Redactor – Daniel Țăndăreanu