Ce prevede legea mirosurilor şi care sunt situaţiile în care poate fi aplicată
Publicat de , 17 iulie 2020, 16:35
Legea mirosurilor aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care poluează olfactiv. Disconfortul olfactiv este definit drept „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare“.
Legea mirosurilor nu poate fi aplicată deocamdată pentru că nu are norme de aplicare, după cum a explicat avocatul Emil Radu, astăzi, la Radio Constanţa. Este un instrument mult așteptat de către cetățenii din toată țara, oameni ajunși în situația în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieși în parcuri, nu pot beneficia de aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în proximitatea zonelor rezidențiale.
Avocatul Emil Tatu a explicat, la interviul dimineţii, că actul normativ se va referi mai degrabă la operatorii economici şi la acele activități care produc acel disconfort olfactiv. „Dacă tratăm puțin și în spirit de glumă, să nu uităm că românii sunt un popor gurmand, un popor cu o gastronomie deosebită. Mirosul de mâncare, până la urmă, nu este un disconfort care să poată pune în pericol sănătatea. Pentru că aceasta este esența definiției: acel miros să fie apt a pune în pericol sănătatea populației în general. Nu vorbim de aprecierea subiectivă a unui vecin căruia nu-i place cum miroase ciorba vecinei, ca să fim cât se poate de aplicați, așadar nu discutăm despre așa ceva. Doamnele vor putea în continuare să gătească, domnii vor putea în continuare să aprindă un grătar. Nu se pune problema de o aplicabilitate și, cred eu, de amenzi în rândul persoanelor fizice”, a declarat avocatul.
Prin urmare, este vorba doar de activităţi industriale şi agricole. Legea prevede amenzi de până la 100 de mii de lei pentru producerea de mirosuri care pun în pericol sănătatea oamenilor.
Sesizările privind încălcarea legii mirosurilor vor putea fi făcute la Direcţiile de Sănătate Publică, instituţia fiind cea care va aplica sancţiunile.
Redactor: Liliana Moldoveanu | Foto: unsplash.com