Ascultă Radio România Constanța Live

Dr. Bogdan Obadă: Aglomerație la UPU Constanța – în medie, 500 de cazuri în weekend și 250-300 în cursul săptămânii

Dr. Bogdan Obadă: Aglomerație la UPU Constanța – în medie, 500 de cazuri în weekend și 250-300 în cursul săptămânii

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 iulie 2020, 10:01

Nici vara anului 2020 nu se dezminte din punct de vedere al numărului de cazuri care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe, a afirmat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, medicul Bogdan Obadă: 500 de cazuri în weekend (într-o gardă de 24 de ore) și 250-300 de cazuri în cursul săptămânii. Un număr egal cu acela înregistrat în 2019.

Chiar dacă acum avem o pandemie de coronavirus, turiștii preferă să vină în concedii pe litoralul românesc. Dr. Bogdan Obadă ne-a mai vorbit și despre ce se întâmplă acum cu cazurile suspecte de covid care se prezintă la spitalul constănșean, dar și despre numărul îngrijorător al îmbolnăvirilor cu coronavirus din țara noastră: 637 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Suntem în plin sezon estival, care este situația la UPU în această vară specială a anului 2020?

Dr. Bogdan Obadă: Din păcate nici această vară nu se dezminte în privința numărului de cazuri care ajung la noi în urgență. În special în week-end sunt prezentări în număr mare, pe fondul afluxului de turiști care vin pe litoral. Într-o gardă de 24 de ore sunt până la 500 de prezentări în week-end, în timpul săptămânii sunt mai puține: 250-300 de cazuri. La fel ca și în 2019. Pe de o parte este un număr mare de turiști care vin în finalul săptămânii pe litoral și datorită faptului că nu se poate călători în străinătate, este greu de ajuns în afară pentru că sunt și restricții de zbor, se stă mult la graniță și atunci omul preferă să vină pe litoral pentru că este mai sigur din multe puncte de vedere.

Care ar fi timpul de așteptară până când un pacient este preluat de o echipă medicală la UPU?

Dr. Bogdan Obadă : Tipul de preluare este scurt. Bineînțeles, exceptând perioada în care trebuie făcut triajul epidemiologic. Triajul se face la fel de serios ca atunci când ne aflam în starea de urgență. După triaj, timpul de înregistrare a pacientului este scurt. Ulterior, lucrurile evoluează în funcție de culoarea codului de prezentare ca și gravitate. La urgențele ușoare se poate aștepta până la câteva ore, în schimb la urgențele grave timpii se măsoară în minute.

Ce se întâmplă acum cu aceste cazuri grave de COVID, care se prezintă la spital?

Dr. Bogdan Obadă : Cazurile suspecte de COVID ajung cu o patologie care se adresează Spitalului Județean Constanța. Noi, practic, nu suntem spital COVID, noi rezolvăm urgențele, dar pot fi pacienți suspecți de COVID care necesită un tratament de urgență la noi în spital. Motiv pentru care există triajul epidemiologic. Dacă există suspiciune există un circuit separat, un traseu separat al pacientului. Se face testare PCR pentru pacienții care rămân internați și în secția tampon pe care am păstrat-o în continuare se așteaptă rezultatul testului, care poate dura de la câteva ore până la 24 de ore, în funcție de cât de repede este nevoie. Se face o prioritizare, pentru că noi facem aproximativ 70 de teste pe zi. Ulterior se tratează boala pentru care a venit pacientul în Spitalul Județean, care este urgența medico-chirurgicală. Dacă nu este o urgență medico-chirurgicală, se retrimite pacientul către Spitalul de Boli Infecțioase, care este spital COVID.

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat noi date cu privire la îmbolnăvirea de coronavirus în țara noastră. Avem 637 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. În week-end au fost mai puține cazuri, cum apreciați cifra actuală?

Dr. Bogdan Obadă : Noi o apreciem ca fiind o cifră îngrijorătoare. Și ar trebui ca toată lumea să o privească cu îngrijorare. Ok, sunt acum măsurile de relaxarepe care le-am așteptat cu toții după o perioadă dificilă a stării de urgență, dar nu trebuie să trecem în extrema cealaltă, în care să ignorăm recomandările pe care ni le face INSP. Evident că este un trend ascendent, nu este încă un motiv de îngrijorare majoră, dar trebuie să fim foarte circumspecți. Este un trend ascendent care nu prevestește nimic bun. Motiv pentru care trebuie păstrată distanțarea, trebuie purtată masca, trebuie să ne spălăm pe mâini, sunt reguli simple. Iar noi suntem în continuare în alertă în spitale. Aici este pericolul cel mai mare de transmitere. Cadrele medicale se află în prima linie, văd mulți pacienți și trebuie să păstrăm în continuare tot ce înseamnă circuite și filtre. Pe scurt, sunt motive de îngrijorare.

Izolarea la domiciliu și carantina nu mai sunt obligatorii, cel puțin deocamdată. 658 de pacienți pozitivi au fost externați la cerere. Cum apreciați această situație?

Dr. Bogdan Obadă : Nu știu dacă să apreciez pozitiv sau negativ acest lucru. Dar din situațiile cu care ne confruntăm noi în fiecare zi pot să spun că trebuie reglementată într-un fel internarea de lungă durată a pacienților asimptomatici. Pacienții asimptomatici pot fi izolați și la domiciliu, astfel degrevăm sistemul de sănătate. Este inutil să fie spitalele aglomerate cu forme asimptomatice. Pentru că sunt pacienții care nu au COVID, care sunt mulți și au nevoie de tratament. Și atunci trebuie să găsim acest echilibru în care să aibă loc în spitael și să beneficieze de tratament și pacienții cronici, pacienții oncologici. Nu trebuie să uităm că sunt foarte multe patologii, altele decât COVID-ul, care pun viața în pericol în fiecare zi.

Sunteți medic ortoped. Aș vrea să vă întreb cum îi afectează căldura pe pacienții cu artrită, artroză, gonartroză, pe bătrânii cu probleme de articulații?

Dr. Bogdan Obadă : Căldura îi afectează, dar în sensul bun. Vara nu este un anotimp care să producă perioadele de acutizare simptomatică. Perioadele dureroase apar atunci când scade temperatura , când vine frigul sau când sunt schimbări bruște de temperatură cu grade în minus. Acum este o perioadă plăcută pentru artrozici pentru că se pot deplasa, sunt forme cu simptome ușoare(vorbesc de pacienții cronici). Lucrul mai puțin bun ar fi că acești pacienți cronici au nevoie de tratamente de recuperare, de balneo-fizio-terapie și din păcate accesul lor către aceste centre de recuperare este încă limitată, și datorită situației COVID-19.

Bolile de oase pornesc de la o deficiență de vitamina D. Acum, că este vară, putem profita de soare mai mult ca altădată?

Dr. Bogdan Obadă : Le recomand să se plimbe, să facă mișcare, să meargă la plajă dimineața și seara. În fiecare artroză se recomandă mișcarea. O articulație care se mobilizează este o articulație care se păstrează sănătoasă mult timp.

În urmă cu câteva zile ați primit vizita ministrului sănătății, Nelu Tătaru, care a lăudat Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța…

Dr. Bogdan Obadă : Domnul ministru a făcut practic o vizită de evaluare a unității noastre. Este o a doua vizită, în care noi i-am arătat că am păstrat circuitele pentru COVID, avem secțiunea aceea de containere în curtea spitalului unde facem trierea și unde sunt izolați pacienții suspecți. Avem în continuare secția tampon, fosta secție chirurgie plastică pe care o păstrăm pentru izolare până când iese rezultatul testului PCR. Dânsul a mai vrut să verifice investițiile pe care le-a făcut Ministerul Sănătății în cadrul Spitalului Județean Constanța înainte de pandemie. Sunt zonele de gastroenterologie, RMN-uri și zona de radioterapie. Aceasta din urmă este amenajată, dar urmează să fie autorizată și sperăm noi să funcționeze în scurt timp.RMN-ul și zona de radiologie funcționează, la fel și zona de gastro care este foarte bine dotată, a fost o investiție de aproape 1 milion de euro. Rămâne radioterapia să o facem funcțională până în luna septembrie, sperăm noi.

Domnule director medical, noi vă mulțumim pentru toate aceste informații…

Dr. Bogdan Obadă : Și eu vă mulțumesc și aș vrea să atrag atenția în finalul interviului că suntem pe un trend ușor ascendent al pandemiei de coronavirus, dar care poate deveni foarte periculos. Să ne bucurăm de măsurile de relaxare, dar cu măsură, în sensul că trebuie să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să evităm aglomerările de persoane, pentru că nu știm încă în ce direcție va evolua această pandemie.

Realizator – Larisa Calistru

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 21:22

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, pentru a alege unul dintre cei 13 candidaţi intraţi în cursa...

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, pe DN 2A, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de cuvânt al...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%