Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme: Pe viitor trebuie să ne așteptăm să avem mai multe furtuni severe
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 iulie 2020, 11:40
Săptămâna aceasta am avut imagini spectaculoase la malul Mării Negre. Un nor de tip „self cloud” s-a descărcat pe litoral și a fost însoțit de o vijelie puternică, după ce specialiștii ANM emiseseră o avertizare meteo.
De ce apar astfel de fenomene extreme? De ce s-a accentuat instabilitatea atmosferică în țara noastră?
Aflăm de la Bogdan Antonescu, cercetător, climatolog, specialist în fenomene meteo extreme.
Am avut în urmă cu câteva zile imagini spectaculoase pe litoral. A fost furtună, a plouat torențial. Ce se întâmplă cu vremea?
Bogdan Antonescu : A fost un an deosebit, comparativ cu anii trecuți am avut foarte multe precipitații în multe regiuni ale țării în luna iunie. Posibil ca anul acesta să avem un record în ceea ce privește cantitatea de precipitații. La mare nu am avut atât de multe furtuni, ceea ce într-un fel este bine. Practic sezonul furtunilor în România ține din luna mai până la sfârșitul lui august. Din punct de vedere general, în ultimii ani, și în Europa și în lume a crescut frecvența de apariție a fenomenelor extreme. Știm din studii făcute pentru Europa că până în 2100, în regiunea noastră (centrul Europei) vor fi întrunite mai frcvent condițiile care să ducă la apariția furtunilor. Cum a fost cea de acum câteva zile de la malul mării. Asta înseamnă că pe viitor trebuie să ne așteptăm să avem mai multe furtuni severe, care pot produce grindină de mari dimensiuni, inundații rapide sau descărcări electrice frecvente și în unele cazuri chiar și tornade.
Am avut un nor spectaculos, de tip „self cloud”. Ce ne puteți spune despre el?
Bogdan Antonescu : Este un nor relativ rar, care apare maximum de 2 ori pe an. El este asociat cu furtună(care poate să fie severă), care poate să producă grindină, descărcări electrice. Dar în acest caz furtuna respectivă a produs precipitații, de fapt o linie de furtuni. Imaginați-vă mai mulți nori din aceștia cu dezvoltare mare pe verticală, unul lângă celălalt și din care a început să plouă. În acea masa de aer de sub nor s-a produs evaporarea, odată ce precipitațiile au început să cadă. De ce? Pentru că de-a lungul zilei a fost foarte cald la suprafață și atunci când cad precipitațiile, se evaporă.
Este periculoasă o astfel de furtună? Acest nor este periculos?
Bogdan Antonescu : Este foarte periculos pentru că odată cu norul respectiv răcește masa de aer, prectic se deplasează un front care are o structură ca a unui front rece. Și atunci când observați o furtună care are acest nor „self cloud” primul lucru la care trebuie să vă așteptați este să aveți un vânt foarte intens la suprafață, care în cazul litoralului poate să ridice praful, nisipul și poate să creeze o furtună de nisip. Apoi întotdeauna urmează precipitații foarte intense.Fenomenele cele mai severe ar fi : vântul intens, precipitații și descărcări electrice.
Sunt șanse să mai vedem furtuni extreme pe litoral?
Bogdan Antonescu : Da. Din punct de vedere statistic, din punct de vedere climatologicavem șanse să vedem furtuni severe din mai până în august. Deja anul acesta suntem către sfârșitul sezonului cald, mă aștept să nu mai avem foarte multe furtuni din acestea care să producă fenomene severe.
De ce s-a accentuat instabilitatea atmosferică în țara noastră?
Bogdan Antonescu : Este o consecință a schimbărilor climatice în general, dar poate fi și o consecință a variabilității naturale. Dar o creștere accentuată a temperaturii în ultimii ani , schimbările climatice duc și la o creștere a instabilității atmosferice. Pentru fiecare grad celsius cu care crește temperatura medie globală ne așteptăm ca în atmosferă să avem mai mulți vapori de apă. Iar această cantitate mai mare de vapori de apă, împreună cu temperatura mai ridicată, duc la instabilități atmosferice uneori accentuate și care la rândul lor sunt asociate cu fenomene severe.
Cum va fi vara aceasta în România?
Bogdan Antonescu : Este greu să vă spun pentru că nu am suficiente informații să vă dau o imagine clară, dar mă aștept să fie exact genul acesta de manifestări pe care le-am avut și până acum, dar cu o intensitate mai scăzută. Pe sămură ce se încălzește atmosfera pe parcursul zilei, se încălzește pământul, ne așteptăm să avem instabilitățile pe după-amiază.Pentru restul sezonului acesta cald, de vară, mă aștept să mai avem aceste furtuni care apar în cursul după-amiezii.Nu este exclus să producă și ele la rândul lor ceva fenomene severe.
Realizaror – Larisa Calistru