Șeful Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei: Deschiderea restaurantelor depinde de evoluția situației epidemiologice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 iulie 2020, 10:22
Mulți români, mulți turiști, unii dintre ei aflați pe litoralul românesc al Mării Negre, agenți economici… patroni… așteaptă redeschiderea restaurantelor.
După întâlnirea de săptămâna trecută, Guvern- HORECA, au fost avansate, ca posibile date de redeschidere: 9 iulie și 15 iulie.
L-am invitat astăzi la „Interviul dimineții” pe șeful Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Răzvan Pîrjol, pentru a încerca să aflăm când s-ar putea redeschide, de fapt, restaurantele.
Răzvan Pîrjol : Restaurantele sunt pregătite pentru „marea redeschidere” a interiorului restaurantelor și într-adevăr tot ce ține de norme de redeschidere sunt date deja de ceva vreme, au fost prezentate premierului weekend-ul trecut și acum așteptăm să vedem în ce măsură putem să dăm o veste bună. Ori în această săptămână, ori cel târziu la jumătatea lunii iulie. Dar totul depinde bineînțeles de cifre și de modul în care ne comportăm în continuare. Atât noi, ca și clienți, cât și operatorii.
S-a stabilit un set de reguli și de restricții care vor trebui respectate după redeschidere?
Răzvan Pîrjol : Bineînțeles. Ele sunt cam aceleași pe care le știm deja. Cifrele pot fi puțin diferite în ceea ce privește numărul persoanelor care se vor afla la aceeași masă. Dar ca reguli generale ele rămân neschimbate, cu aceeași distanță fizică de 2 metri între persoanele de la mese diferite, plusurile de persoane rămân la fel de importante în special pentru partea de litoral și pentru hotelurile unde avem numere importante de oaspeți și toate măsurile de igienă pe care le cunoaștem deja.
Va exista un triaj al clienților la intrarea în restaurante? Poate fi interzis accesul persoanelor asupra cărora există suspiciuni de infectare?
Răzvan Pîrjol : Rămâne aceeași măsură ca și până acum de triaj de temperatură și în cazul în care există suspiciuni asupra persoanei respective, ea va trebui să ia măsuri. Să se ducă la DSP-ul local și așa mai departe.
Setul de reguli există… de cine, de ce depinde redeschiderea restaurantelor?
Răzvan Pîrjol : Ca de obicei, depinde de evoluția situației epidemiologice. Seturile de măsuri au existat de la bun început, pentru fiecare fază pe care am urmărit-o în ultima perioadă, de la deschiderea teraselor și sperăm, în curând, deschiderea interioarelor de restaurant. Dar totul depinde de modul în care avem o evoluție sau o involuție a cifrelor și a numărului de cazuri. Am văzut că în ultima perioadă există o tendință de creștere a numărului de cazuri cam în toate țările care au relaxat chiar mai devreme decât noi măsurile de restricție. Gândiți-vă că în România pandemia a ajuns cam cu două săptămâni mai târziu, deci este normal ca noi să fim în întârziere referitor la această deschidere. Pe de altă parte, modul în care am gestionat până acum criza cred că ne-a permis să ne gândim că am putea să redeschidem treptat activitățile. Trebuie totuși să fim prudenți, ar fi mare păcat să aruncăm la gunoi toate aceste luni de sacrificiu și să ne grăbim acum, pe ultima sută de metri. Acolo unde se va observa că anumiți operatori și oaspeți nu respectă regulile impuse, se vor lua măsuri administrative. Dar este greu de imaginat că se vor închide regiuni întregi, precum Valea Prahovei și litoralul românesc. Este un scenariu in extremis dacă vreți, într-o situație în care eu sper că nu o s-o mai trăim vreodată.
Realizator – Larisa Calistru