Erdinc Adali: Deși sunt turc, România pentru mine înseamnă „acasă”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 iulie 2020, 11:29
Erdinc Adali s-a născut la Izmir, (Turcia) și de 13 ani a ales să se mute în România. Fratele său care locuiește în Timișoara l-a motivat să se înscrie la studiile universitare. A abandonat facultatea de medicină dentară din orașul de pe Bega și a început apoi studiile în București, la SNSPA. Încă din timpul facultății și-a găsit un job sezonier în turism (însoțitor de grup în Antalya). Acesta a fost momentul în care a decis să devină specialist în turism.
Îl respectă pe Gheorghe Hagi și adoră cozonacii românești. Despre ce înseamnă pentru el România, cum arată turismul din România și Turcia ne-a vorbit într-un interviu pentru Radio Constanța.
Erdinc Adali: Voiam să plec de acasă, să descopăr lumea, să îmi lărgesc orizontul și să studiez într-o altă țară.În perioada studenției aveam nevoie de un venit suplimentar. Cunoscând limba română și limba engleză am încercat să îmi găsesc un job sezonier, lucru pe care l-am și reușit. În vara anului 2009 am început în Antalia ca însoțitor de grup pentru turiștii români care mergeau în concedii în Antalya.
Ați învățat greu limba română?
Erdinc Adali:Am învățat-o foarte greu. De fapt am învățat limba într-un timp scurt, dar mi-a luat mult timp să învăț gramatica, excepțiile, proverbele, regionalismele.
Ce știați despre România înainte să veniți în țara noastră?
Erdinc Adali: În primul rând știam de Hagi. Nu există niciun turc care să nu fi auzit de el. Este omul care a adus probabil cea mai mare victorie unui club sportiv de fotbal din Turcia. Chiar dacă eu sunt un fan înrăit al lui Fenerbahce am un respect față de Gheorghe Hagi și pentru tot ce a făcut el pentru o echipă turcească. Mai știam despre Dracula, Vlad Țepeș, care ne-a făcut multe probleme pe timpuri.
Mâncarea românească este pe placul dumneavoastră?
Erdinc Adali: Se aseamănă cu bucătăria turcească. Eu sunt un mare fan al cozonacului românesc.Îmi plac și fructele din România, aici încă mai găsim fructe naturale, să le culegi cu mânuța ta : zmeură, piersici, nectarine.La nivel global, mai găsești puține astfel de locuri.
Sunteți de mulți ani în România. Ce părere aveți despre turismul românesc?
Erdinc Adali: Eu sunt cetățean turc, am rude prin alianță în România. Mă consider de-al casei, cred că turismul românesc nu este exploatat cum trebuie și mă doare sufletul să văd că lucrurile stau așa. E păcat, pentru că există marea, muntele,Delta Dunării, oferă experiență culinară, istorie, ai ce să vizitezi, oamenii sunt ospitalieri. Autoritățile depun eforturi pentru a schimba acest lucru. Nici litoralul românesc nu este la nivelul la care ar trebui să fie, dar lucrurile se îndreaptă în special ultimii ani într-o direcție foarte bună și sunt mari eforturi și investiții. S-au schimbat multe, am văzut cu ochii mei. Există un stereotip legat de litoralul românesc, mulți spun: „Nu merită la banii aceia să mergi pe litoralul românesc”. Eu consider că este o prejudecată. Există aici condiții de cazare și condiții pentru orice buget.
Foarte mulți români merg în concediu în Turcia…
Erdinc Adali: Anul trecut în Turcia au mers 800.000 de români, dar nu toți sunt turiști. Mai sunt oameni care pleacă pentru afaceri sau vizite la prieteni. În Antalya au fost în 2019 doar cu avionul 216.000 turiști români. În fiecare an numărul turiștilor români crește cu 10-15%. Turiștii români(dar și alte nații) preferă Turcia și în special Antalya pentru ceea ce oferă : raportul calitate-preț, mâncare gustoasă, serviciile și condițiile de cazare sunt foarte bune, sunt hoteluri noi și luxoase. Mai există și o latură omenescă: românii se simt bine în Turcia pentru că noi ne asemănăm foarte mult ca și nații, ca și cultură.
2020 este un an special, al pandemiei de coronavirus… Ce să facem, renunțăm la vacanță, o anulăm, o amânăm?
Erdinc Adali: Nu trebuie să ne anulăm vacanțele. Pandemia aceasta ne-a învățat un lucru : am început să vedem lucrurile altfel, să valorificăm și să apreciem și alte lucruri pe care înainte de pandemie le puneam în plan secundar, cum ar fi familia, anumite sentimente de valori. Și am realizat cu toții cât de importantă este libertatea de a călători. Este ca un medicament pentru suflet și oamenii or să călătorească acum din ce în ce mai mult, să se bucure de libertate și de această facilitate. Vacanțele pot fi și în țară și în străinătate, chiar dacă momentan există niște restricții legate de călătoriile în străinătate. Dar într-un viitor apropiat, aceste restricții se vor ridica(din punctul meu de vedere).Majoritatea tour-operatorilor au reprogramat vacanțele pe baza cererii clienților, anulările sunt la un nivel simbolic. Oamenii vor în continuare să meargă în vacanțe pentru că vacanțele sunt pentru suflet.
Ce înseamnă România pentru dumneavoastră?
Erdinc Adali: Romînia pentru mine înseamnă „acasă” în primul rând, având în vedere că am ales să trăiesc aici, am prieteni, rude prin aliană, deci am familie, am colegi de facultate și de muncă. Eu am avut numai experiențe plăcute în România. Vorbesc românii de bine peste tot în lume și le recomand străinilor să vină în Romînia.
Realizator – Larisa Clistru