Demersuri pentru omologarea traseelor turistice din Munţii Măcinului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 iunie 2020, 10:32
Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a început procedura de omologare a celor 27 de trasee turistice montane din cei mai vechi munţi din România, primul act oficial necesar în acest sens fiind acordul primit din partea consilierilor judeţeni.
Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat că omologarea traseelor este necesară inclusiv pentru comunităţile locale, ca alternativă de dezvoltare.
‘Aceste trasee turistice sunt unice din punct de vedere ştiinţific şi peisagistic şi sperăm să fie folosite şi de comunităţile locale, ca alternativă de dezvoltare. Traseele includ cetăţile Dinogeţia şi Troesmis şi consider că pot fi introduse în Strategia de dezvoltare a judeţului’, a afirmat Roşca.
El a spus că, anul trecut, aproape 15.000 de persoane au vizitat cei mai bătrâni munţi din România, iar în ultimele şase săptămâni, numărul turiştilor a fost de circa 1.000 pe săptămână.
‘Munţii Măcinului sunt mai aparte din punctul de vedere al practicării turismului. Chiar dacă nu sunt diferenţe mari de forme de relief, turismul se face doar la pas sau cu bicicleta, iar confortul turismului modern lipseşte’, a precizat directorul APNMM.
Potrivit sursei citate, în APNMM există, anul acesta, aproape 240 de locuri de cazare.
Hotărârea CJ Tulcea adoptată vineri, prin care se aprobă cele 27 de trasee montane, este unul din actele necesare omologării acestora de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Cu o suprafaţă de aproximativ 70.000 de hectare, Parcul Naţional Munţii Măcinului, Rezervaţie a Biosferei din anul 1998, este singura regiune din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă