Creşele din municipiul Tulcea s-au redeschis, însă numai jumătate din copii au fost reprimiţi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 iunie 2020, 16:33
Creşele din municipiul Tulcea s-au redeschis, săptămâna aceasta, după aproape trei luni de suspendare a activităţii, iar autorităţile estimează că doar jumătate din cei aproape 300 de copii care frecventează creşele din municipiul Tulcea se vor întoarce în unităţi, în contextul respectării distanţării fizice între copii impusă din cauza pandemiei cu noul coronavirus.
Decizia de redeschidere a creşelor şi centrelor de zi a fost luată, la finele săptămânii trecute, de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, după ce Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) a Primăriei municipiului a solicitat acest lucru încă de acum două săptămâni, potrivit primarului Constantin Hogea.
‘De aproape două săptămâni, angajaţii DAPS pregătesc creşele, după ce au primit solicitări din partea părinţilor care nu au unde să-şi lase copiii. Redeschiderea creşelor are un grup ţintă foarte bine stabilit, respectiv părinţii care nu pot apela la bunici pentru a-i ajuta. Au fost însă şi cazuri de părinţi nemulţumiţi din cauza noilor reguli’, a declarat primarul Hogea.
Directoarea DAPS, Ştefana Zibileanu, a afirmat la rândul ei că au fost redeschise atât cele cinci creşe, una dintre ele fiind Centrul de îngrijire Sibell, precum şi două centre de zi, Sofia şi Paşi spre lumină.
‘Avem echipamente şi materiale de igienă suficiente deocamdată, atât pentru sălile în care se vor desfăşura activităţi, cât şi pentru personalul nostru şi copii. Spaţiile din centre sunt delimitate, iar în grupă vor fi maximum şase copii. Ne aşteptăm însă ca la Sibell să avem nouă copii în grupă’, a menţionat directoarea DAPS.
În ciuda estimărilor autorităţilor, Centrul Sibell, la care sunt înscrişi 111 copii, a avut în prima zi de la redeschidere doar 16 micuţi, potrivit şefei instituţiei, Steluţa Constantin.
‘În această dimineaţă, ne-au intrat în colectivitate 16 copii, probabil din cauza faptului că părinţii nu au reuşit să se mobilizeze şi să obţină acel aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie. Sau poate că nu au reuşit să obţină adeverinţele din partea angajatorilor conform cărora nu pot avea grijă de copii ori nu au îndeplinit criteriile cerute’, a afirmat Steluţa Constantin.
Printre regulile pe care părinţii trebuie să le îndeplinească pentru ca minorii să fie reprimiţi în creşe este şi cea care are în vedere locul de muncă.
‘Dacă unul dintre părinţi este cadru didactic, atunci copilul nu va fi reprimit în creşă, pentru că este vacanţă şi poate avea grijă de minor. Au existat părinţi în această situaţie care au fost nemulţumiţi, dar îi asigurăm că la toamnă nu-şi vor pierde locul din creşă’, a mai spus şefa centrului Sibell.
Printre noile reguli care trebuie respectate în creşe în această perioadă se numără şi luarea temperaturii copiilor şi părinţilor care-i însoţesc în fiecare dimineaţă la creşă.
Angajaţii centrului au remarcat faptul că partea cea mai dificilă a activităţii constă în a-i face pe copii să respecte distanţarea fizică.
‘Multe reguli impuse acum erau respectate în centrul nostru şi înainte de pandemie, triajul, spălatul pe mâini, aerisitul spaţiilor, spălatul şi cloraminatul jucăriilor, fiecare avea patul lui şi lenjeria lui. Diferenţa cea mai mare acum constă în asigurarea distanţei minime de doi metri, ceea ce este foarte greu pentru copiii cu vârste de până la 3 ani. Este foarte greu să-i spui unui copil că nu are voie cu o jucărie care este la celălalt copil. Ei erau învăţaţi să se joace împreună’, a afirmat şefa centrului, Steluţa Constantin.
Potrivit psihologului centrului, Mirela Pricop, copiii s-au obişnuit cu noile reguli.
‘Au plâns la început, dar au recunoscut apoi locurile, persoanele de aici, pentru că ei au mai fost la noi. Acum, toţi sunt liniştiţi, veseli. Ar dori să aibă acces mai mult şi la jucării, dar şi la ceilalţi copii faţă de care trebuie să stea la distanţă’, a spus Pricop.
Conducerea Centrului de îngrijire, supraveghere şi educaţie timpurie Sibell a refuzat să estimeze un număr aproximativ al copiilor care ar putea fi reprimiţi în centru, însă autoritatea locală a afirmat că din cei 300 de beneficiari ai creşelor, doar jumătate se vor putea întoarce.
‘Este foarte posibil ca în unele săli din centre să intre patru, nu şase copii, astfel încât să se asigure distanţarea, aşa că numărul beneficiarilor s-a redus cu 50%’, a menţionat primarul Hogea.
Creşele din municipiul Tulcea, la fel ca şi centrele de zi şi after-school-urile neacreditate de Ministerul Educaţiei, au fost închise pe data de 10 martie, ca măsură de prevenţie în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Serviciile din cadrul creşelor se acordă gratuit, cu excepţia hranei care costă 12 lei pe zi.
Centrul Sibell a fost dat în folosinţă în anul 2016, în cadrul unui proiect finanţat prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, are o capacitate totală de 111 locuri, dar media lunară de ocupare a lor este de aproape 70, potrivit conducerii centrului.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă