Zece laboratoare din Constanța și Tulcea, incluse în studiul pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19
Publicat de Doina Sirbu, 19 iunie 2020, 09:19
Testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19 va începe, în curând, în Dobrogea. Direcțiile de Sănătate Publică din Constanța și Tulcea au selectat câte cinci laboratoare pentru a participa la studiul coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică.
Aproape 30 de mii de români vor fi testați pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19 în cadrul unui studiu național care se desfășoară în perioada iunie – septembrie. La Constanța au fost deja selectate laboratoarele și a fost stabilit numărul celor de la care vor fi recoltate probe.
“Pentru județul Constanța s-au ales cinci laboratoare pentru studiul național de seroprevalență, laboratoare cu adresabilitate mare. Orientativ, o mie de probe pe săptămână sau 40 de mii de pacienți pe an. Aceste laboratoare sunt: Bioclinica, Synevo, Biotest Med, Medsim Center și Centrul Medical Unirea. Vor fi testate 998 de persoane, adică aproape o mie de persoane, dat fiind faptul că județul nostru este un județ foarte mare” a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, dr. Loti Popescu.
Tot cinci laboratoare – Routine Med, Mercury Diagnostics, Promedica, SunMed și laboratorul Spitalului Județean – au fost selectate și la Tulcea. Directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Lorena Mărgăritescu, spune că laboratoarele vor recolta ser rezidual din probele pacienților care se adresează în mod obișnuit, pacienți care nu prezintă simptome ale unei boli infecțioase. Totodată, vor fi incluși în studiu doar cei care își vor da acordul. “Se va adresa persoanelor care sunt dispuse să participe la acest studiu, va fi pe bază de voluntariat. Vor semna un formular de consimțământ și li se va explica în ce constă acest studiu. La nivelul județului Tulcea vor fi recoltate 292 de probe, pe grupe de vârstă, începând de la 0 la 9 ani și până la grupa de peste 80 de ani. De săptămâna viitoare, dacă totul va fi în regulă, vom începe recoltarea”, a declarat directorul DSP Tulcea, dr. Lorena Mărgăritescu.
Toate probele recoltate din județe vor ajunge la Institutul Național de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății susține că este nevoie de acest studiu pentru a determina gradul de răspândire a infecției SARS-CoV 2 în populația României, astfel încât pe viitor să poată fi luate măsuri de protecție adecvate.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com