TULCEA: Faleza va fi eliberată de pontoanele pentru acostare. Societăţi private şi instituţii publice, notificate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 iunie 2020, 11:02
Mai multe societăţi private şi instituţii publice care deţin pontoane de acostare pe faleza Dunării din municipiul Tulcea au primit notificări pentru eliberarea pontoanelor până la sfârşitul lunii, astfel încât să poată începe lucrările de reabilitare a falezei.
Printre instituţiile statului care trebuie să elibereze pontoanele de acostare până pe data de 25 iunie se află şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, care nu a identificat un alt loc pentru bărcile cu care intervine în localităţile din rezervaţie.
‘S-a demarat procedura de identificare a unei noi locaţii care să îndeplinească nevoile operaţionale. Deocamdată, nu s-a identificat un loc corespunzător, dar continuăm procedura’, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Nicolae Botezatu.
Directorul Administraţiei Zonei Libere (AZL), Dragoş Ioniţă, a afirmat că instituţia pe care o conduce este deschisă pentru a găsi soluţii în sprijinul instituţiilor statului.
‘Sunt convins că vom găsi o soluţie pentru instituţiile importante pentru comunităţile din Deltă’, a precizat directorul Ioniţă.
Şi societăţile private care au pontoane de acostare situate la capetele falezei au primit notificări.
‘Sezonul turistic este compromis. Oricum, plătim chiar dacă nu producem. Sezonul durează şapte luni pe an, dar şi iarna plătim taxe de cheiaj. Dacă sunt sloiuri, trebuie să eliberăm pontoanele şi să ducem bărcile în altă parte şi aşa plătim două locuri, chiar dacă folosim doar unul’, a declarat Ştefan Gheorghe, în vârstă de 60 de ani, conducător al unei ambarcaţiuni acostată pe faleză.
Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu, au semnat pe data de 14 mai 2019 contractul de finanţare pentru modernizarea Portului Tulcea, valoarea investiţiei care urmează să fie realizată fiind de aproximativ 40 de milioane de euro.
Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat cu asocierea Max Boegl România-Complex Delta Max Bogl Stiftung&Co.KG-Tulcea, iar termenul de realizare este de 42 de luni.
În luna februarie, conducerea CJ a anunţat că a început execuţia proiectului tehnic şi că în toamnă vor demara lucrările, însă la începutul acestei luni a revenit asupra anunţului şi a menţionat că organizarea şantierului este programată pentru mijlocul lunii, iar debutul lucrărilor – la 1 iulie.
Tot în luna iunie, CJ a anunţat câştigătorii concursului de soluţii pentru amenajarea urbanistică a falezei Dunării, valoarea totală a premiilor oferite celor trei firme de arhitectură, din Tulcea, Galaţi şi Bucureşti, care au cumulat cele mai mari punctaje, fiind de 74.000 de lei.
Lucrările de amenajare a falezei vor putea fi realizate după finalizarea celor de reabilitare a zonei.
Reabilitarea falezei a fost reclamată în repetate rânduri atât de tulcenii care s-au arătat nemulţumiţi de aspectul zonei, cât şi de operatorii turistici, care au reclamat nivelul mare al taxelor percepute de fostul administrator, dar şi lipsa lucrărilor de îmbunătăţire a infrastructurii.
Până în anul 2017, atunci când a fost preluată de autorităţile tulcene, faleza a aparţinut Administraţiei Porturilor Dunării Maritime din Galaţi.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă