Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile
Publicat de , 16 iunie 2020, 16:18
Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 17 iunie, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat, marţi, prim-ministrul Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.
Potrivit lui Orban, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a aprobat în unanimitate următoarea Hotărâre:
* Articolul 1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020;
* Articolul 2 – Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17 iunie 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa care face parte din prezenta Hotărâre;
* Articolul 3 – Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
El a adăugat că, faţă de situaţia existentă, s-a luat decizia de a face „un nou pas în relaxare“ în conformitate cu decizia adoptată vineri în şedinţa de Guvern.
„Se ştie că se va permite desfăşurarea activităţilor în centrele comerciale de tip mall, sigur, cu excepţia cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness şi de aerobic, sigur, în condiţiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către Ministerul Sănătăţii“, a declarat Orban.
El a completat că, de asemenea, se reia activitatea în afterschool-uri, grădiniţe pe perioada verii, în condiţiile reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Educaţiei şi ministrului Muncii.
„Se ştie că, odată cu încetarea şcolii, încetează măsura de sprijin pe care am adoptat-o prin care am asigurat un venit unui părinte pentru ca părintele să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate şcolile. Odată cu încetarea acestei forme de sprijin, toţi aceşti părinţi trebuie să se reîntoarcă în activitatea profesională, să-şi reia munca. Foarte mulţi părinţi au solicitat, neavând posibilitatea de a apela la alte soluţii în timpul în care sunt la serviciu, au apelat la redeschiderea acestor grădiniţe şi acestor tipuri de activităţi afterschool care se desfăşoară pe perioada verii. Aici, fiind vorba de copii, rugămintea mea este să fiţi foarte activi în verificarea respectării condiţiilor care au fost instituite prin ordin, aici nu ne jucăm cu sănătatea copiilor, toate regulile pe care le-am stabilit prin intermediul reglementărilor trebuie respectate de cei care desfăşoară astfel de activităţi pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste servicii“, a transmis Orban.
Prim-ministrul şi-a exprimat convingerea că şi părinţii vor vedea condiţiile din diferitele structuri, entităţi care oferă servicii de tip afterschool şi vor decide ca atare.
În cadrul CNSU, s-a luat, printre altele, şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor, a informat Ludovic Orban.
„Aici aş vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru oficierea de botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane, la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au prezentat corect adevărul. Decizia, propunerea formulată de CNSU este aceea de a permite oficierea slujbelor şi în spaţii închise, în interiorul bisericilor, şi în afara bisericilor. Bisericile fiind de mărimi variabile, pentru respectarea condiţiilor care vor fi stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii, cu secretarul de stat de la Departamentul de Culte şi cu ministrul Afacerilor Interne va fi un număr redus de credincioşi care vor putea asista la slujbă din interiorul bisericii. Din acest motiv, oficierea slujbelor se va face, atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor“, a explicat Orban.
El a precizat că, în acest caz, vor trebui stipulate foarte clar regulile, în special cele de distanţare fizică şi protecţie sanitară – purtatul măştii de către cei care sunt în interiorul bisericii.
„De asemenea, regulile de dezinfectare a spaţiilor comune, astfel încât să reducem la maximum posibil riscul de transmitere a virusului“, a afirmat premierul Orban.
Totodată, prim-ministrul a răspuns şi criticilor conform cărora Guvernul „a dat drumul la păcănele“, dar a refuzat alte măsuri de relaxare.
„Jocurile de noroc nu sunt numai jocurile de pe slot machine, jocurile de noroc înseamnă casele de pariuri, înseamnă Loteria, înseamnă o serie de alte jocuri de noroc care se desfăşoară în baza legii. Ce nu înţeleg cei care ne critică, (…) este că deciziile pe care le-am luat privitoare la măsurile de relaxare graduale (…) au fost măsuri care au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic şi că am luat deciziile de deschidere acolo unde am considerat că riscul epidemiologic este mic sau chiar dacă există un risc epidemiologic, prin măsurile de protecţie care se instituie prin ordine comune, se poate asigura protejarea sănătăţii cetăţenilor“, a declarat Orban.
Sursa: Agerpres / Foto: www.gov.ro