Ascultă Radio România Constanța Live

Absolvenții clasei a VIII-a susțin examenul de Evaluare Națională. Care este situația la Constanța și Tulcea

Absolvenții clasei a VIII-a susțin examenul de Evaluare Națională. Care este situația la Constanța și Tulcea

Publicat de Doina Sirbu, 15 iunie 2020, 10:35

A început astăzi, examenul de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română. În ce condiții susțin elevii din județele Constanța și Tulcea acest examen aflăm de la inspectorul școlar general Constanța, Mihai Sorin și de la inspectorul școlar general Tulcea, Viorica Pavel, invitați la Interviul dimineții, la Radio Constanța.

Viorica Pavel: Emoțiile sunt și din partea noastră, dar și din partea elevilor și părinților. Vreau să vă spun că am fost deja de dimineață în 8 școli din municipiu și am fost alături de elevi, de părinți, i-am încurajat și avem semnale că totul va fi foarte bine. În județul Tulcea sunt înscriși 1761 de elevi. Nu avem probleme cu elevi spitalizați, în izolare sau în carantină.

Mihai Sorin: La Constanța stăm foarte bine, suntem în monitorizare, primim rapoartele în timp prompt. Sperăm să nu avem probleme nici de-acum încolo. Personal, sunt în monitorizare, m-am oprit pe marginea drumului între unitățile de învățământ, între centrele de examen, pentru că v-am promis că intru să comunicăm. Așa cum am specificat și în comunicatul de presă, avem 5973 de elevi înscriși, 121 de centre de examen și pentru centrele de evaluare avem organizate 8 la număr, patru pentru corectarea lucrărilor de Limba și literatura română și patru pentru corectarea lucrărilor de la matematică.

Doamna inspector general Viorica Pavel, ați spus că ați fost în școli dimineață. Cum sunt pregătite unitățile școlare și care este procedura, până la ce oră a fost permis accesul copiilor în școală?

Viorica Pavel: Accesul copiilor în școală a fost permis până la ora 8.30 iar până la ora 9.00 deja subiectele erau imprimate, pregătite pentru a fi duse în sălile de examen. Școlile au respectat ordinul comun 4267 pe baza căruia fiecare unitate de învățământ a realizat o procedură care a vizat modalitățile de desfășurare a activităților, circuitul de intrare, de ieșire a elevilor, a personalului didactic. Practic și noi am urmat același traseu ca și elevii. Ne-am așezat în curte unde erau ba floricele, ba anumite benzi trasate care să ne asigure distanțarea. Am ajuns la ușă, ne-am dezinfectat, au fost doamnele asistente, cadrele medicale ne-au stabilit temperatura și ne-au dat măști de protecție. Apoi, pe traseul indicat am văzut și clasele care sunt curățate și dezinfectate. Fiecare elev știa unde se va așeza, iar în sălile de clasă sunt maximum 10 elevi.

Domnule inspector general, Mihai Sorin, câți copii se află într-o sală de examen, sunt asigurate măștile de protecție și cât trebuie ele purtate?

Mihai Sorin: În fiecare sală de examen avem aproximativ 10 elevi, numărul este depășit doar acolo unde se poate asigura distanțarea de 2 metri stânga/dreapta/față/spate. În privința măștilor, așa cum știți, Ministerul Educației și Cercetării a asigurat aceste măști în fiecare unitate de învățământ. Ele au fost distribuite de către Inspectoratul Școlar Județean în două etape, nu avem probleme în acest sens. Măștile sunt preluate de către elevi în momentul intrării în centrul de examen și sunt purtate pe toată perioada derulării probei de examen. În momentul în care ies din centrul de examen, elevii vor primi o a doua mască, o aruncă pe cea folosită și vor pleca spre casă.

Ce măsuri se iau în cazul în care temperatura este peste 37,3 grade C. De câte ori se repetă măsurarea?

Viorica Pavel: Există o procedură comună între Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevi. În situația în care elevul are peste 37,3 grade C, temperatura este măsurată de trei ori succesiv. În cazul în care temperatura este mai mare de 37,3 grade C, atunci elevii vor susține probele în etapa specială, pe baza unor probe medicale.

Este spațiu suficient în școli pentru copiii care susțin examenul, în special în școlile supraaglomerate? Numărul cadrelor didactice care activează este suficient?

Mihai Sorin: Fără discuție! În ultimele săptămâni tocmai aceste aspecte au fost monitorizate de către Inspectoratul Școlar Județean și am fost în permanentă legătură cu directorii unităților de învățământ, ulterior cu președinții din centrele de examen. Avem asigurată distanțarea și avem spațiu suficient pentru toți absolvenții care urmează susțin examene naționale.

Pentru copiii din zonele izolate, unde au fost organizate centrele de examinare?

Viorica Pavel: Pentru că numărul minim de elevi din centrul de examen anul acesta este de 10, elevii au rămas în școală, Și aș putea enumera: Școala Gimnazială Grindu – 12 elevi, dar am cerut și acordul Centrului Național de Evaluare pentru școlile din județ care au efective sub 10. Avem de exemplu la Școala Crișan un centru de examen cu 8 elevi, Școala Gimnazială Ion Creangă – IC Brătianu cu 9 elevi, iar din alte localități unde erau 2-3 elevi, cum ar fi Padina, Maliuc, Ceatalchioi, acești elevi au fost arondați Școlii Gimnaziale „Nifon  Bălășescu” dinTulcea. Și uitățile administrativ-teritoriale au comunicat cu directorii școlilor și dumnealor asigură transportul copiilor la centrul de examen.

La Constanța avem cazuri speciale?

Mihai Sorin: Ne referim la copiii cărora trebuie să le oferim condiții speciale. Sunt în număr de 60, 43 au profesori de sprijin, avem un elev care susține Evaluarea Națională de la domiciliu, are și profesor de sprijin și terapeut special, iar cu tulburări specifice de învățare, dintre cei enumerați, unul singur susține proba fără profesor de sprijin. Mai avem, de asemenea, un elev care a avut o problemă de sănătate în această perioadă. Și-a rupt mâna dreaptă și este asistat de profesor de sprijin, iar acum două zile domnul director de la Liceul cu Program Sportiv ne-a comunicat faptul că un elev a avut un accident rutier cu decesul unuia dintre părinți și urmează să primim solicitare pentru etapa specială, în funcție și de cum evoluează starea de sănătate a elevului.

Câte grădinițe și creșe se deschid în Constanța și Tulcea, cunoscut fiind faptul că de astăzi, se permite desfășurarea activităților în aceste unități de învățământ preșcolar?

Viorica Pavel: La Tulcea avem o grădiniță particulară tip pitic ce își va începe activitatea de la 1 iulie, iar pentru cele de stat, pentru că ar trebui să existe un protocol, o procedură realizată între Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, doar facem doar o analiză, să vedem câți părinți își doresc să își aducă aici copiii pe perioada verii, urmând ca pe baza unei centralizări, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean să vorbim cu autoritatea locală, cu Primăria Tulcea și abia după aceea vom deschide aceste grădinițe.

Mihai Sorin: Evident, suntem în aceeași situație, așteptăm. Deocamdată nu avem solicitări din partea unităților particulare de învățământ pentru reînceperea activității în această perioadă, dar este posibil. Noi suntem în comunicare în această perioadă și vom face o centralizare în momentul în care vom avea solicitări din partea părinților. Bineînțeles, trebuie să așteptăm metodologia comună care nu va indica modalitățile prin care trebuie să deschidem această activitate.

Despre introducerea în școală a noii discipline „Educație Sanitară”, s-a stabilit câte ore vor fi alocate pe săptămână, cine va preda această materie și de la ce clasă va fi introdusă?

Mihai Sorin: Urmează să primim informații în acest sens. Deocamdată este o inițiativă legislativă, trebuie să fie transpusă în metodologie.

Viorica Pavel: Va fi un plan-cadru, vor fi repartizate orele pe anumite clase însă deocamdată nu există nimic concret. Se lucrează la acest aspect și sigur vor apărea ore în programul elevilor. Și sunt binevenite.

Realizator – Larisa Calistru / Foto – Radio Constanța

Piesa de patrimoniu | “Plaja de la Dieppe”, tabloul semnat de pictorul și gravorul român-Nicolae Vermont, lucrare ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 13:01

Piesa de patrimoniu | “Plaja de la Dieppe”, tabloul semnat de pictorul și gravorul român-Nicolae Vermont, lucrare ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța

Cum dorul nostru de mare, de vacanță și de plajă încălzită este de nestăvilit, indiferent de anotimp, vă propunem astăzi, la Piesa de...

Piesa de patrimoniu | “Plaja de la Dieppe”, tabloul semnat de pictorul și gravorul român-Nicolae Vermont, lucrare ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța
TULCEA: Un bărbat de 27 de ani a căzut în Dunăre, în zona localității Smârdan. La fața locului intervin pompierii
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 12:31

TULCEA: Un bărbat de 27 de ani a căzut în Dunăre, în zona localității Smârdan. La fața locului intervin pompierii

În această noapte, în jurul orei 02:17, prin apel la numărul de urgență 112, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru...

TULCEA: Un bărbat de 27 de ani a căzut în Dunăre, în zona localității Smârdan. La fața locului intervin pompierii
AUDIO | Premii importante obținute de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 12:19

AUDIO | Premii importante obținute de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța

După muncă și răsplată. Zeci de elevi ai Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța au adus premii importante de la...

AUDIO | Premii importante obținute de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța
Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi de peste 12 mii de lei, în cadrul acțiunii Blocada
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 11:23

Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi de peste 12 mii de lei, în cadrul acțiunii Blocada

La data de 26 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari au desfășurat activități în cadrul acțiunii BLOCADA pentru...

Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi de peste 12 mii de lei, în cadrul acțiunii Blocada
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 10:57

TULCEA: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal

Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross...

TULCEA: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 10:06

AUDIO | Prin teatru, bibliotecarii de la malul mării au cucerit scena și inima publicului constănțean – FOTO/VIDEO

Nu multe sunt evenimentele din viață la care participi, întâmplător sau nu, iar la final nu știi cui să-i mulțumești mai bine că ai reușit...

AUDIO | Prin teatru, bibliotecarii de la malul mării au cucerit scena și inima publicului constănțean – FOTO/VIDEO
Actualitate sâmbătă, 26 aprilie 2025, 16:47

MANGALIA: Atenție, trageri cu muniție de manevră, pe timp de zi și de noapte, pe Marea Neagră!

Reprezentanții Centrului de Perfecționare Operații Speciale Navale Mangalia informează că, în perioada 28.04.2025 – 17.05.2025, militarii din...

MANGALIA: Atenție, trageri cu muniție de manevră, pe timp de zi și de noapte, pe Marea Neagră!
Actualitate sâmbătă, 26 aprilie 2025, 16:12

Nava fluvială de pasageri Viking Rinda, în portul Constanța

Nava fluvială de pasageri Viking Rinda revine în portul Constanța cu o nouă serie de turiști. Cei 182 de pasageri sosiți, azi, la Constanța...

Nava fluvială de pasageri Viking Rinda, în portul Constanța