Ascultă Radio România Constanța Live

Concluzii după primul weekend de vacanţă pe litoralul românesc. Interviu cu președintele FPTR, Mohammad Murad

Concluzii după primul weekend de vacanţă pe litoralul românesc. Interviu cu președintele FPTR, Mohammad Murad

Publicat de , 9 iunie 2020, 13:55 / actualizat: 10 iunie 2020, 5:50

Peste 15.000 de români au ajuns în staţiunile româneşti de la Marea Neagră, în minivacanţa de Rusalii, pentru două sau trei zile, cu rezervări sau last minute, deşi estimările iniţiale ale turoperatorilor erau între 10.000 şi 12.000 de persoane, potrivit unui studiu al agenţiei online litoralulromanesc.ro. A fost trecut testul deschiderii sezonului estival? Care sunt concluziile operatorilor din turism după această minivacanţă? Ne-a vorbit despre toate acestea Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, în cadrul unui interviu realizat de Liliana Moldoveanu. 

 

Avem câteva date publicate de agenţia online litoralulromanesc.ro. Aşadar, erau estimaţi 10.000 de turişti pentru această vacanţă şi până la urmă au venit 15.000 de români. Cam jumătate dintre ei au sosit din Bucureşti. Mai ştim că, faţă de anul trecut, când erau deschise 380 de hoteluri, au fost deschise aproximativ 100, la un grad de ocupare de 40 – 50%. V-aş ruga să comentaţi aceste date ale studiului şi, dacă nu sunt neapărat fidele, să le completaţi cu cele pe care le aveţi la îndemână…

Aşteptam 10.000 de turişti, am fost surprinşi cu peste 15.000 în declaraţii, dar noi am estimat undeva la 20.000 de persoane care s-au aflat pe litoral în această mică vacanţă. Ce m-a surprins foarte mult a fost faptul că erau foarte relaxaţi. Hotelierii au fost pe poziţie, am luat toate măsurile necesare, astfel încât să fie mai în siguranţă chiar decât acasă. Chiar am făcut un mic studiu şi am ajuns la concluzia că într-un hotel este mai multă siguranţă decât într-un apartament dintr-un bloc de 10 etaje.

Practic, ce le oferiţi turiştilor, domnule Murad?

În primul rând, siguranţa se vede în măsurile luate. Din 10 în 10 minute, intră personalul specializat în locuri comune pentru dezinfecţie. Acest fapt le dă turiştilor un confort psihic şi chiar am auzit multe comentarii din partea turiştilor aflaţi pe litoral, care au zis că e foarte frumos, foarte ok, că nu au avut probleme. Ca urmare, eu zic că data de 15, anunţată sau promisă de premierul Orban, trebuie să rămână în picioare. Sigur că există un mic risc peste tot, şi pe stradă există un mic risc, în autobuz şi în instituţiile publice, în spitale şi atunci eu zic că ar trebui să încercăm să dăm drumul într-o energie pozitivă şi cu speranţa că va fi bine.

Din partea operatorilor din turism vi s-au adus la cunoştinţă o serie de probleme, cumva există şi puncte slabe, puncte vulnerabile?

Cred că cea mai mare problemă pe care am avut-o este faptul că oamenii au stat peste şapte ore pe drum, din Bucureşti până pe litoral. Se repetă istoria, acum doi ani de zile sau chiar un an au fost aceleaşi probleme cu reparaţiile pe autostradă. Iată că problemele care au apărut nu aparţin hotelierilor, ci aparţine statului. Vreau să facem un apel la Ministerul Transporturilor să ia în vedere că există un sezon şi avem nevoie de un sprijin, nu de sabotaj. Faptul că se stă 7 – 8 ore pe autostradă, că se repară, cred că este cea mai mare greşeală şi nu este de acceptat. Asta este problema majoră pe care am văzut-o în proporţie de 80%. Restul – mici probleme care nu au legătură cu această pandemie.

Există o opinie din partea Ministerului Turismului, cum că aceste lucrări vor fi sistate până în septembrie şi, cu siguranţă, turiştii nu vor mai avea parte de blocaje. Au fost şi verificări realizate de alte instituţii cu atribuţii – ne referim aici la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Direcţia de Sănătate Publică?

Da, au fost controale. Nu au fost probleme majore, s-au limitat la nivel de observaţie, dar nu a fost absolut nimic major. Şi aici am propus Ministerului Turismului să convingă toate instituţiile abilitate pe aceste probleme de coronavirus să facă o comisie mixtă, astfel încât să nu ne trezim în fiecare zi cu fel de fel de controale din partea tuturor instituţiilor care au acest drept. Dorim un control unic, pentru că este  foarte complicat să avem unul, două, trei controale pe zi. Din păcate, ştim cu toţii că acele controale au un singur scop – electoral.

Va urma o altă perioadă, sperăm cu noi măsuri de relaxare. Ce propuneri veţi avea dumneavoastră, din partea Federaţiei Patronale din Turismul Românesc, domnule Mohammad Murad?

Propunerile noastre au fost transmise chiar şi la întâlnirea cu prim-ministrul. Cred că în clădirea Guvernului, o clădire simbol pentru noi toţi, Executivul trebuie să-şi asume promisiunile. Nu accept ideea în care toate promisiunile să fie doar spuse pentru a calma. Am cerut un sprijin şi nu un sprijin încât să ne dea un ajutor financiar, ci prin care să plătim mai puţin către stat, ca să putem continua. Foarte multe taxe care, din păcate, n-au avut rost…

Există la ora asta un număr foarte mare de oameni în şomaj. Dorim să absorbim un număr mare dintre cei care se află în şomaj, dar să ne lase cu taxele mai mici. A promis domnul Orban că va suporta 40% din total salarii. Este o măsură binevenită, chiar dacă am cerut noi 50%. Dorim taxe şi impozitele locale să fie la fel, luând în considerare prin faptul că nu am funcţionat o parte din sezon, să fie reduse, plajele să aibă chiriile reduse, aşa cum au făcut Grecia, Bulgaria, Croaţia…Au venit cu măsuri clare, turismul la ora asta în lume s-a trezit şi e o mare bătălie cine să câştige turiştii. Dorim un sprijin din partea Guvernului să putem face faţă concurenţei şi în special vecinilor.

Patronatele din turism cer şi redeschiderea parţială a restaurantelor, începând chiar de luni, pentru că terasele înseamnă doar 15% din activitatea celor din industrie… 

Da, şi asta este o măsură obligatorie. Problema majoră pe care domnul prim-ministru şi ministrul Turismului nu o ştiu este că noi am contractat aproape spre 500.000 de persoane care deja au bilete sau vouchere de vacanţă pentru litoral. Şi avem şi obligaţii contractuale în care să oferim toate serviciile anexate achiziţiei. Ca urmare, noi nu putem pe 15 să spunem că dacă plouă afară n-au voie să intre înăuntru. E complicată situaţia. Cred că prim-ministrul şi ministrul Turismului sunt responsabili să se gândească atent că nu putem face servicii ca într-un spital. Persoanele care ajung pe litoral vin în vacanţă, nu într-un spital. Luăm măsurile necesare, actul medical şi măsurile medicale sunt cele mai importante, siguranţa oamenilor este foarte importantă, dar nu putem uita faptul că oamenii vin pentru o vacanţă şi, ca urmare, trebuie să fim responsabili când oferim serviciile, iar măsurile să fie discrete, să nu fie pentru ei o presiune pe care să o simtă în fiecare secundă.

Până la urmă vom primi pe bon taxa Covid?

Cred că până la urmă se discută. Nu iese fum fără foc. Noi suntem dispuşi şi noi i-am explicat prim-ministrului că nu dorim să facem un profit. Aşa cum a protejat domnul prim-ministru şi a anunţat că nu va scădea un leu din salariile bugetarilor, şi noi suntem oameni care ţinem foarte mult la angajaţii noştri şi dorim să începem activitatea. În acest moment, sunt mii de oameni care se află acasă şi doresc o slujbă.

De ce să aleagă românii litoralul românesc?

Aşa cum au ales să se întoarcă acasă când a fost acea pandemie, din Italia, Spania, Germania, Anglia, din foarte multe alte ţări, pentru că au simţit că numai acasă se află în siguranţă deplină, eu cred că trebuie să ne gîndim că acest pericol nu a dispărut şi, ca urmare, acasă este cel mai sigur şi cel mai bine. Doi, eu vă spun că România s-a mişcat şi a avut un plan destul de bine pus la punct împotriva acestui coronavirus şi, drept dovadă, nu am avut atât de multe cazuri faţă de multe alte ţări vecine, chiar ţări mai dezvoltate din punct de vedere medical. Deci România este sigură şi asta este foarte important şi cred că, să pleci în altă ţară şi să te întorci şi să stai două săptămâni în carantină, este mult mai complicat.

Aşadar, România ar trebui să fie în topul preferinţelor românilor, anul acesta…

Da, din  toate punctele de vedere – şi economic şi al siguranţei naţionale. Din foarte multe puncte de vedere, cred că este momentul să gândim româneşte. Am văzut că, în orice moment greu şi critic, nimeni nu-ţi vine în ajutor decât ţara ta. Românii de-asta au venit. De ce nu au rămas în ţările unde au muncit ani de zile?! Au simţit nevoia să se întoarcă acasă, pentru că numai acasă simt ei că sunt în siguranţă. În România am fost mai prompţi, ne-am mişcat foarte bine, lucru care m-a bucurat foarte mult. Cu toate că avem foarte multe probleme pe zona medicală, am făcut faţă şi suntem într-o zonă foarte echilibrată, suntem pe poziţii şi putem face în continuare faţă cazurilor de epidemie locale apărute într-un loc sau altul.

Interviu realizat de Liliana Moldoveanu / Foto: Arhivă

Sorin Grindeanu: „Undă verde” pentru extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța-zona Midia
Economie joi, 13 februarie 2025, 12:37

Sorin Grindeanu: „Undă verde” pentru extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța-zona Midia

La propunerea Ministerului Transporturilor, Guvernul a aprobat astăzi o decizie prin care se dorește stimularea investițiilor, impulsionarea...

Sorin Grindeanu: „Undă verde” pentru extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța-zona Midia
AUDIO | CONSTANȚA: Mutăm gara CFR pentru un mall? Ce poate câstiga orașul și ce poate pierde
Economie miercuri, 12 februarie 2025, 09:05

AUDIO | CONSTANȚA: Mutăm gara CFR pentru un mall? Ce poate câstiga orașul și ce poate pierde

Constanța este un oraș sluțit, în bună măsură, de perioada în care s-a construit sălbatic – mai ales când a fost condus de Radu...

AUDIO | CONSTANȚA: Mutăm gara CFR pentru un mall? Ce poate câstiga orașul și ce poate pierde
bloc, apartamente unsplash
Economie vineri, 31 ianuarie 2025, 13:37

AUDIO | Prețurile din piața imobiliară au crescut în mod semnificativ

În ultimii ani, prețurile din piața imobiliară au crescut în mod semnificativ. Chiar și în aceste condiții, achizițiile de imobile se...

AUDIO | Prețurile din piața imobiliară au crescut în mod semnificativ
Proiectul de buget pentru 2025, finalizat joi
Economie miercuri, 29 ianuarie 2025, 19:49

Proiectul de buget pentru 2025, finalizat joi

Proiectul de buget pentru 2025 va fi finalizat joi, iar sâmbătă va fi aprobat în Guvern și săptămâna viitoare în Parlament, a anunțat,...

Proiectul de buget pentru 2025, finalizat joi
Economie marți, 21 ianuarie 2025, 12:17

AUDIO | România este pasibilă de deschiderea altor proceduri de infringement, care ar putea afecta plățile prin PNRR

De la aderarea în Uniunea Europeană, România a fost sancționată de mai multe ori pentru neîndeplinirea obligațiilor de transpunere și...

AUDIO | România este pasibilă de deschiderea altor proceduri de infringement, care ar putea afecta plățile prin PNRR
Economie miercuri, 15 ianuarie 2025, 14:41

Marcel Ciolacu: Bugetul de stat va fi aprobat de Guvern până la sfârșitul lunii

Proiectul bugetului de stat va fi aprobat de Guvern până la sfârșitul acestei luni, a reafirmat premierul Marcel Ciolacu, după ce a discutat în...

Marcel Ciolacu: Bugetul de stat va fi aprobat de Guvern până la sfârșitul lunii
Economie marți, 14 ianuarie 2025, 10:06

Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024

Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au...

Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024
Economie marți, 14 ianuarie 2025, 07:37

AUDIO | Plafonarea tarifelor la energie ar putea să dispară, de la 1 aprilie. Ce spun specialiștii în domeniu

Plafonarea tarifelor la energie ar putea să dispară, de la 1 aprilie. Decizia nu este bătută în cuie, pentru că, în ultima perioadă,...

AUDIO | Plafonarea tarifelor la energie ar putea să dispară, de la 1 aprilie. Ce spun specialiștii în domeniu