Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius Constanţa: „Un candidat ar trebui să se gândească, dincolo de ceea ce vrea el să facă, şi dacă va avea unde să facă”

Publicat de , 29 mai 2020, 09:42

În condiţiile pandemiei provocate de noul coronavirus, universităţile, profesorii şi studenţii s-au adaptat din mers. Toată lumea a învăţat câte ceva din această situaţie, cu care nu s-a mai confruntat până acum. Universitatea Ovidius s-a adaptat şi ea, cursurile se desfăşoară online, iar întâlnirile faţă în faţă au fost înlocuite cu cele pe web. Cea mai mare universitate europeană la Marea Neagră este gata să-şi primescă studenţii şi a luat măsuri stricte de distanţare fizică, acolo unde admiterea nu poate fi organizată online, spune rectorul universităţii, prof. dr. Sorin Rugină.

Rep: Tocmai s-au încheiat zilele Porţilor Deschise la Universitatea Ovidius, ce concluzie puteţi trage după întâlnirea online cu viitorii studenţi, domnule rector Sorin Rugină?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: “Este prematur să tragem concluzii, pot doar să spun că a fost o premieră această promovare online, datorită contextului, dar cred că va avea un impact mult mai mare, pentru că s-a adresat nu numai judeţului Constanţa, ci şi judeţelor limitrofe. Sigur, avem nişte estimări generale de câţi participanţi au fost, dar impactul se va vedea la momentul înscrierilor”.

Rep: Când începe concret înscrierea în anul universitar 2020 – 2021 la Universitatea Ovidius?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: ”Imediat după ce se termină Bacalaureatul. Datele sunt variabile, în funcţie de situaţia epidemiologică, de recomandările Ministerului Educaţiei şi Cercetării…”

Rep: Cum se va realiza înscrierea?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: Înscrierea este online la toate facultăţile, dar poate să fie şi fizică, acolo unde studenţii nu pot să se înscrie online. Deocamdată, mergem pe integralitatea variantei online.“

Rep: Cum se vor susţine anul acesta probele de aptitudini, pentru facultăţile la care se impune acest lucru?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: ”Sigur, probele la Educaţie fizică, spre exemplu, care sunt eliminatorii, se vor da în condiţii speciale, adică alergare pe distanţe mai scurte, în aşa fel încât contacul fizic să fie minimal. Singura admitere, care nu se poate da altfel, este admiterea la facultăţile medicale.

Rep: …Şi cum anume va fi dată?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: ”Măsurile sunt clar dictate de distanţare. În amfiteatre s-au calculat locurile, în aşa fel încât să se asigure o suprafaţă pentru fiecare candidat de patru metri pătraţi, adică doi metri în spate, în faţă, la dreapta şi la stânga. Intrarea va fi individuală, triaj epidemiologic, cu repartizare şi dirijarea candidaţilor către pupitrele unde au fost repartizaţi şi cu ieşire pe alt drum.

Rep: Aţi stabilit şi o dată pentru acest examen?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „Da, ele sunt stabilite. La facultăţile medicale, la Medicină Generală, de regulă, în toată ţara se dă examen în aceeaşi zi şi această zi este 26 iulie, după care, pe 27 iulie se va da la Facultatea de Farmacie, pe 28 iulie la Facultatea de Medicina Dentară şi, eventual, la Facultatea de Asistenţi medicali şi Balneofizioterapie.”

Rep: Cu ce diferă organizarea admiterii din acest an faţă de anii trecuţi?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „Cu faptul că trebuie să spaţiem, deci avem nevoie de mai multe spaţii şi acest lucru este facil, în condiţiile în care celelalte facultăţi nu mai dau probe scrise, deci va fi singurul examen faţă în faţă.”  

Rep: Câte locuri sunt scoase la concurs în învăţământul superior şi câte dintre acestea sunt bugetate?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „Pentru studiile universitare de licenţă sunt 1.350 de locuri, pe categorii, pentru rromi – 6 locuri, pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României – 113 locuri şi pentru absolvenţii de licee din mediul rural – 53 de locuri. Pentru studiile universitare de Master, în total, sunt 650 de locuri, vorbim de locurile bugetate.

Rep: Ce condiţii trebuie să îndeplinească un candidat, ca să intre pe locurile bugetate?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „În primul rând, ierarhizarea în urma concursului de admitere. Cum la majoritatea facultăţilor, concursul de admitere este în funcţie de media de la Bacalaureat şi de alţi parametri, ei se înscriu online, se face o clasificare şi, ulterior, se reactualizează fişele.     

Rep: Pe durata studiilor, dacă un student vrea să treacă la locurile bugetate, ce are de făcut?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „După anul I, după prima clasificare, contează media din primul an sau dacă renunţă unul dintre candidaţii bugetaţi, adică se reorganizează structura, ca să zicem aşa, în funcţie de media obţinută la sesiune. Contează, pentru că trebuie să stimulăm performanţa şi calitatea, cine e mai bun…

Rep: Cum vă gândiţi să atrageţi mai mulţi studenţi către universitate, care este oferta educaţională în acest an?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „Avem nişte facilităţi, visa-vis de reducerea unor taxe, diminuarea taxelor de înscriere. Pe parcursul studiilor, noi am luat o serie de măsuri de reducere a taxelor de cămin, a taxelor de licenţă şi a taxelor de restanţe, pentru că sunt şi restanţieri.    

Rep: Realizaţi, vă rog, un top 5 al celor mai solicitate facultăţi!

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „Facultăţile medicale au un procent variabil de la 1,5 la 2,5, chiar 3 candidaţi pe loc, au fost în anii trecuţi. Şi tot cu mare atractivitate şi cu un număr de candidaţi, care au fost în creştere, în ultimii doi ani, sunt Facultatea de Drept şi Facultatea de Ştiinţele Educaţiei şi Psihologie.”  

Rep: Şi un top al celor mai puţin căutate facultăţi?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „E complicat, sunt Ştiinţele Umaniste, pentru că numărul de locuri diferă. Ca să poţi să faci un top, trebuie să ai nişte cifre comparabile.

Rep: Care este, în opinia dumneavoastră, motivaţia studenţilor, de ce aleg anumite facultăţi în detrimentul altora?

Sorin Rugină, rector U.O.C.: „Depinde cât de bine sunt orientaţi, cât au participat la oferta noastră educaţională, depinde de dorinţele lor personale, în principal, dar şi de dorinţele părinţilor. Unii o fac cu ideea că vor pleca în străinătate, dau câteva exemple, alţii pentru că, până să apară Covidul, părea o specialitate bine plătită şi fără riscuri pentru medici. Nu putem să  ascundem că fiecare îşi doreşte ceva cât mai uşor, nu ştiu câţi se orientează pe piaţa muncii. Un candidat ar trebui, dincolo de ceea ce vrea el să facă, să se gândească şi dacă va avea unde să facă.

Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto: Arhivă

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 06:59

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,84% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele...

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 21:22

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, pentru a alege unul dintre cei 13 candidaţi intraţi în cursa...

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, pe DN 2A, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de cuvânt al...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători