Începe primul proiect inclus în programul Constanța – Capitala Tineretului din România 2020-2021
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 mai 2020, 09:26
Proiectul, intitulat „#ComeToSEAus – Program pentru educație incluzivă și viață privată”, este doar unul dintre cele 20 de proiecte principale incluse în programul “Constanța – Capitala Tineretului din România 2020-2021” (CCTR) și face parte din direcția de acțiune denumită #ComeToSEAus Smart.
Acesta este finanțat prin programul – Corpul European de Solidaritate, un program dedicat solidarității cu, despre și pentru tineri.
Acesta vizează tinerii între 18 și 30 de ani. Corpul european de solidaritate a fost lansat oficial în decembrie 2016 dupa ce a fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul privind starea Uniunii Europene din septembrie 2016.
Proiectul “#ComeToSEAus – Program pentru educație incluzivă și viață privată” este un proiect de solidaritate, gândit și dezvoltat pentru a facilita incluziunea socială a tinerilor și pentru a promova abilitățile lor, în special a celor marginalizați sau care provin din medii defavorizate.
Proiectul va aborda cinci teme de interes pentru elevii din școlile și liceele din Constanța – educație sexuală, depresie, bullying, viața private, toleranță – teme identificate în timpul întâlnirilor, meselor rotunde, sondajelor, pe care grupul de lucru “Constanța – Capitala Tineretului din România” le-au avut cu tinerii, psihologii și profesorii din mai multe unități de învățământ preuniversitar și universitar din județul Constanța.
Temele de interes identificate și prezentate de tineri apar în statisticile celor mai recente cercetări ale Organizației „Salvați copiii” și care atestă faptul că acestea fac parte dintr-un fenomen ce se păstrează la cote înalte în țara noastră: 46% dintre copii au răspuns că au asistat la o situație de bullying în grupul de prieteni, în timp ce 69% în mediul online. Când vine vorba de educația sexuală în școli sau în familie, statisticile ne demonstrează că România este corigentă la acest capitol. Aproape 18.000 de adolescente și tinere sub 19 ani au devenit mame în 2019, iar dintre acestea, aproape 13.000 sunt la prima naștere.
În cadrul proiectului, un grup de tineri format din voluntarii care au acceptat să se înscrie în programul “Constanța – Capitala Tineretului din România” va fi pregătit de specialiști din cadrul mai multor ONG-uri, în direcțiile identificate de respondenți. Apoi, grupul de inițiativă și voluntari, vor implementa ateliere tematice bazate pe metode non-formale elevilor din școlile și liceele din Constanța.
Proiectul a fost conceput pe baza a două obiective principale ale candidaturii pentru CCTR – facilitarea accesului tinerilor din zonele vulnerabile din regiunea de sud-est a României la programele educaționale și inovatoare și implicarea a 1.000 de tineri din zonele rurale și urbane, într-un program complex de educație incluzivă și viață privată, în perioada mai 2020 – mai 2021.
Alături de Youth Vision, în proiect se vor alătura și alte asociații și organizații non-guvernamentale precum Creative+, Aiesec, Liga Studentilor din Universitatea Ovidius, Consiliul Național al Elevilor și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța.
Redactor – Daniel Țăndăreanu