CONSTANȚA: Comisarii ANPC au dat amenzi de 14.000 de lei şi au închis definitiv un magazin
Publicat de Doina Sirbu, 23 mai 2020, 13:46
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 14.000 de lei şi au închis definitiv un magazin alimentar, în urma verificărilor realizate în municipiul Constanţa, a anunţat, sâmbătă, ANPC.
Controalele s-au desfăşurat atât la agenţii economici care îşi desfăşurau activitatea în pieţe agroalimentare cât şi la operatorii economici din oraş.
„Au fost controlaţi 18 operatori economici şi 3 producători individuali de produse lactate. Până în acest moment au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în valoare de 14.000 de lei şi 4 avertismente, urmând ca, în cazul a 15 operatori economici, acţiunea de verificare să continue şi în zilele următoare. De asemenea, ca măsuri complementare, un magazin alimentar a fost închis până la remedierea neregulilor constatate, fiind deschis între timp, în urma corectării abaterilor, fapt verificat de comisarii ANPC, iar un altul a fost închis definitiv”, se arată în comunicatul ANPC.
Abaterile depistate de comisarii ANPC care au dus la sancţionarea operatorilor economici s-au referit la nerespectarea condiţiilor de vânzare şi păstrare a peştelui şi a produselor din peşte, gheaţa necesară lipsind total sau fiind insuficientă, ceea ce a făcut ca produsele respective să fie nesigure şi improprii consumului uman; existenţa la vânzare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită;existenţa la vânzare a unor produse alimentare fără a avea etichete cu elemente de identificare, data producţiei, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, data capturii pentru peşte, ţara de provenienţă a mărfii sau traduse în limba română.
De asemenea, condiţiile de păstrare sau expunere la vânzare erau improprii în unele zone (spaţii neigienizate, vitrine ruginite sau deteriorate), iar în cazul unităţilor de alimentaţie publică, cu autoservire, s-a constatat lipsa listei meniu, a ingredientelor folosite, a posibilelor substanţe alergene.
Controalele au fost realizate de către echipele mixte al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti şi ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, sub coordonarea preşedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, a directorului general, Paul Anghel, şi a secretarului general, Eduard Ştefan Olteniceanu.
Sursă – AGERPRES / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – unsplash.com