Stadionul ‘Arcul de Triumf’ este al rugby-ului
Publicat de Catalin Donose, 20 mai 2020, 06:55
Senatul a adoptat marţi, în plen, o propunere legislativă prin care administrarea Stadionului Naţional ‘Arcul de Triumf’ trece, după modernizare, de la Ministerului Tineretului şi Sportului la Federaţia Română de Rugby.
Senatorii au votat telefonic, exprimând 85 de voturi ‘pentru’, 30 ‘împotrivă’ şi 17 abţineri.
Intervenţia legislativă este argumentată în expunerea de motive prin faptul că baza sportivă din cadrul Stadionului ‘Arcul de Triumf’ este principalul loc în care se desfăşoară sesiunile de pregătire centralizată şi competiţiile sportive de rugby fiind firesc să fie dată spre administrare federaţiei de resort.
‘Pentru realizarea obiectivului de investiţii Centrul Sportiv de Excelenţă ‘Stadionul Naţional de Rugby’, Federaţia Română de Rugby a renunţat la dreptul de folosinţă gratuită asupra imobilului şi a încheiat un protocol cu Ministerul Tineretului şi Sportului în 19.09.2018. Investiţia este realizată de către Compania Naţională de Investiţii, din fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Stadionul Naţional ‘Arcul de Triumf’ în varianta sa renovată permite asigurarea tuturor serviciilor necesare formării unui sportiv profesionist, cât şi desfăşurarea unei arii extinse de evenimente cu caracter social şi cultural. Faptul că stadionul a fost modernizat cu ajutorul Guvernului trebuie completat de o bună gestionare a sa după încheierea lucrărilor’, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari preponderent PSD.
Proiectul aprobă ‘transmiterea unor bunuri imobile în suprafaţă totală de 37.626 mp aflat în proprietatea privată a statului din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în administrarea Federaţiei Române de Rugby. Predarea/primirea bunurilor se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data predării acestor bunuri imobile Ministerului Tineretului şi Sportului de către Compania Naţională de Investiţii’.
Senatorul PNL, Iulia Scântei a susţinut că stabilirea modului de administrare a bunurilor aflate în proprietatea privată a statului este prerogativa Guvernului şi nu a Parlamentului. ‘Încălcaţi principiul separaţiei puterilor în stat’, a spus Scântei.
Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, 33 de parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Cătălin Donose
Foto – Arhivă