CONSTANȚA: Furtul de nisip de pe plaje se sancționează cu amenzi de zeci de mii de lei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 mai 2020, 09:31
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) trage un semnal de alarmă şi le reaminteşte constănţenilor că sustragerea de nisip de pe plajele litoralului românesc este interzisă și se sancționează cu zeci de mii de lei, ca de altfel și circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plajă.
Reprezentanții A.B.A.D.L avertizează constănţenii că potrivit legii extragerea agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, a canalelor, lacurilor, de pe plajă sau de pe faleza mării, fără aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestora constituie contravenție și se sancționează conform art. 88, alin. 1 lit. a. Cuantumul amenzii pentru persoanele fizice este cuprins între 25.000 şi 30.000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 75.000 de lei şi 80.000 de lei.
Referitor la cele prezentate mai sus, dispeceratul A.B.A.D.L. a fost sesizat că pe plaja din Eforie Sud, a fost semnalată prezenţa unei autoutilitare unde două persoane încărcau nisip în saci pe care îi depozitau în maşina cu care au pătruns pe plajă. Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral au solicitat Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor identificarea posesorului autoutilitarei după fotografiile şi filmuleţul video, în vederea sancționării acestuia. Potrivit legii, pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulaţia sau staţionarea vehiculelor, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative şi a utilajelor de întreţinere a plajelor. Aceste fapte, comise de persoane fizice sau juridice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 20.000 de lei.
De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, menţionate mai sus, se vor aplica sancţiuni şi pentru extracția agregatelor minerale de pe plajă sau faleza mării fără aviz/autorizație de gospodărire a apelor.
Tot în această perioadă, Inspecția Bazinală de Apă din cadrul A.B.A.D.L. a fost sesizată că pe malul lacului Siutghiol a fost depozitat moloz, astfel că inspectoii au sesizat Primăria Constanța în a cărui administrarea se află lacul, dar și Garda de Mediu pentru identificarea persoanei și pentru a fi luate măsurile care se impun.
“Vor fi aplicate sancţiuni pentru toţi cei care nu respectă prevederile legale şi le amintesc că nu au voie să depoziteze materiale şi deşeuri de orice fel pe faleze, plaje, maluri şi în zonele de protecţie și nici nu au voie sa sustraga nisip de pe plajele romanesti sub nici un fel de pretext. Rog cetățenii să sesizeze astfel de cazuri la dispeceratul instituției și să trimită fotografii în acest sens ori de câte ori cred că legea este încălcată, pentru că numai împreună vom reuși să ne bucurăm de ape și plaje curate, de un mediu curat”, a mai spus directorul A.B.A. Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.
Date de contacte ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral:
Telefon centrala/secretariat: 0241/67.30.36; 0241/48.61.00; 0788.23.57.56 ; 0788.23.57.57
Dispecerat (permanent): 0241/67.30.24;
Tel WhatsApp: 0745.34.92.09;
FAX Dispecerat: 0241/67.30.25
Email: dispecer@dadl.rowater.ros
Redactor – Daniel Țăndăreanu / Foto – ABADL