Educația sexuală, materie obligatorie în școli. Psiholog: „S-a demonstrat că educația sexuală timpurie reduce considerabil numărul avorturilor și transmiterea bolilor sexuale în rândul adolescenților“
Publicat de , 18 mai 2020, 14:38
„Educația sexuală începe în familie. Este recomandat ca părinții să discute cu copiii lor înainte să ajungă la vârsta pubertății. Ea începe în primii ani de viață: bebelușii își descoperă organele genitale la fel cum își descoperă degetele de la mâini și de la picioare. La școală, copilul va discuta cu colegii lui despre sex, va învăța lucruri noi din mass-media. Copiii care discută cu părinții lor despre sex sunt mai puțin predispuși la comportamente sexuale riscante la vârsta adolescenței. Educația sexuală ajută copiii să înțeleagă schimbările fiziologice, sociale și emoționale: cum se dezvoltă relațiie sănătoase, abilități de gândire critică, de comunicare și negociere, capacitatea de a-și asuma responsabilitatea, de a pune întrebări și de a căuta ajutor, empatie, atitudine pozitivă față de sănătatea sexuală reproductivă, sentimentul de încredere în sine. În urma unor cercetări, s-a demonstrat că educația sexuală timpurie reduce considerabil numărul avorturilor și transmiterea bolilor sexuale în randul adolescenților. Motiv pentru care educația sexuală a devenit obligatorie în multe țări din Europa”, a spus psihologul Ana Pascovici.
La școală, elevii învață despre sănătatea reproducerii și a familiei în cadrul disciplinei „Educație pentru sănătate”.
„Conform statisticilor World Bank, România este a doua țară cu cea mai ridicată rată de sarcini ale adolescentelor din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare față de media europeană. Tinerii au nevoie de spațiu, sprijin zi de zi, în mediul social în care trăiesc, ca să își formeze identitatea sexuală. Ei au nevoie să dobândească anumite cunoștințe, atitudini și abilități, iar unul din furnizorii principali de informații de educație sunt școlile”, a mai spus specialistul.
Educația sexuală este necesară deoarece contribuie la dezvoltarea arominoasă fizică și emoțională a copiilor și adolescenților.
Sursă foto: unsplash.com