Ascultă Radio România Constanța Live

Mariana Gâju – primar Cumpăna: Administrația Publică Locală a fost obligată să se digitalizeze

Mariana Gâju – primar Cumpăna: Administrația Publică Locală a fost obligată să se digitalizeze

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 mai 2020, 10:33

Mariana Gâju – primar Cumpăna și prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România a vorbit astăzi, în matinalul „Bună dimineața!” de la Radio Constanța despre cum s-a transformat relația cetățeanului cu administrația locală: plata impozitelor, petiții, cereri, eliberarea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire.

Câte primării de comună din județul Constanța sunt apte să ofere servicii online, altfel spus cât de digitalizată este administrația locală?

Mariana Gâju : Dizitaligarea administrației locale a început încă din anul 2004, cu pași mărunți, de la implementarea sistemului, începând de la implementarea sistemelor informatice privind programele de încasare a impozitelor și taxelor, apoi programele de contabilitate bugetară și de gestiune. Nu trebuie să uităm că prin proiectul Fondurilor Europene, în anul 2011, prin Fondul Social European, prin Programul Operațional de Dezvoltare a Capacității Administrative, cred că sunt peste 39 de de primării(vorbesc despre Primăriile de comune) au implementate programele informatice pentru buna gestionare a documentelor în cadrul primăriilor. În acest moment, prin intermediul acestui program informatic, funcționează o platformă pe siteul oficial al comunelor, cu ajutorul căreia cetățeanul poate să verifice stadiul în care se află cererea, petiția precum și rezoluția pe care a primit-o din partea Administrației Publice Locale. Mai târziu, în anul 2016, în parteneriat cu ANAF-ul, s-au încheiat protocoale prin care au fost oferite instituțiilor publice accese la datele disponibile cu privire la patrimoniul și veniturile cetățenilor. PatrimVen este serviciul respectiv, unde se urmărește acxest obiectiv. Apoi plata cu cardul, atât a persoanelor fizice cât și a celor juridice vine în mare ajutor atât Administrației Publice Locale cât și al cetășenilor, pentru a nu mai sta a coadă. În 2017 s-a introdus acest sistem la nivelul serviciilor de impozite și taxe locale. Nu uităm că în 2018, la compartimentul de taxe și impozite locale, care au posibilitatea să aibă un acces în parteneriat de colaborare cu Direcția de Regim Conducere Permise și Înmatriculare a Vehiculelor, Se poate comunica online în acest sistem integrat.

Cum s-a modificat activitatea administrației locale după declararea stării de urgență și ce se va schimba de mâine, după trecerea la starea de alertă?

Mariana Gâju : După declararea stării de urgență, și noi, Administrația Publică Locală am fost obligați automat să procedăm la Convenția cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru a avea sistemul, ghiseul.ro, prin intermediul căruia cetățenii pot plăti taxele și impozitele online, 7 zile din 7, 24 de ore din 24, de la orice bancă, oriunde s-ar afla, către Administrațiile Publice și Locale. La nivelul județului nostru, 3 primării de comune (Corbu, Cumpăna și Valu Traian) procedează la acest sistem online. În ceea ce privește trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, după cum bine știți, abia aseară au fost publicate ultimele măsuri. La nivelul comunei Cumpăna, unde am avut 586 de persoane izolate la domiciliu și 2 decese, unde mai avem încă 51 de persoane izolate la domiciliu, este foarte mare grija ca în această stare de alertă noi să îi rugăm pe cetățenii comunei Cumpăna să respecte măsurile: acelea de a purta măștile, mănușile, de a păstra distanța de socializare mai ales în magazine. Temerea mea mare este pentru mijloacele de transport în comun. Eu întotdeauna am avut ca problemă transportul persoanelor în comun de la Cumpăna la Constanța și retur. Acum , când se deschid aproape toate unitățile economice, aglomerația aceasta poate să pună în pericol sănătatea locuitorilor. Ne preocupăm în continuare să pregătim pentru elevii noștri, comuna Cumpăna are 6 clase de clasa a VIII-a, elevii vor susține examenul de capacitate. Ei vor fi primiți în unitățile școlare dezinfectate.

Primăriile vor pune la dispoziția vizitatorilor, măști de protecție, începând de mâine?

Mariana Gâju : Noi nu avem posibilitatea financiară să facem acest lucru, îi rugăm pe vizitatori să aibă asupra lor nu doar măștile comercializate ci pur și simplu o eșarfă. Trebuie purtate, trebuie scurtate în mod obligatoriu în interiorul clădirilor. Primăria comunei Cumpăna nici în situația de urgență nu a avut ușile închise, s-a lucrat în program normal, s-a lucrat la toate serviciile, așa că nu simțim nicio mare diferență între alertă și urgență.Noi toți trebuie să înțelegem că pericolul nu a trecut, că pericolul este și trebuie să ne protejăm. Noi avem în atenție în continuare cele 32 de persoane vârstnice care nu au aparținători și niciun fel de venit. Le-am dus acasă săptămânal produsele necesare de alimente și de igienă, iar celor care sunt încă izolați le vom face aceleași servicii, prin asistența socială și Poliția locală de a le duce la domiciliu cumpărăturile pe care le efectuăm în numele dumnealor și de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Noi am constituit fondul „Solidaritatea Sportivă” din care am putut ajuta persoanele izolate chiar și financiar.

Ce procent de încasare a impozitelor locale aveți până azi, la Cumpăna? Raportare la situația de anul trecut.

Mariana Gâju : Dacă ar fi să ne raportăm la situația de anul trecut, procentul de încasare este de 28%. Dumneavoastră știți că populația așa procedează. În primele zile ale anului sau lunii sunt persoanele vârstnice care sunt conștiincioase și vin și achită tot ceea ce înseamnă „dare către stat” cum spun bătrânii noștri.Perioada de stare de urgență a intervenit pe data de 16 martie, când noi mai aveam o jumătate de lună până la 30 martie, termenul cu scutirile aferente. Mă bucur că ăși reiau activitățile unitățile economice, pentru că altfel oamenii nu au de unde, nu au surse financiare nici măcar pentru întreținerea familiilor, darămite să ne mai gândim la plata taxelor către bugetul local… Și atunci a fost acel strigăt către Guvern al Administrației Publice Locale. Și Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România a făcut-o, de a nu transmite sarcini pe umerii Administrației Publice Locale fără să transmită și sursa financiară din care să fie achitată. Știți că inițial se pornise acțiunea ca primăriile să asigure tablete elevilor pentru învățământul online, sau să facă gratuit la fiecare scară de bloc nu numai dezinfecția, ci să și montăm aparate pe fiecare scară, cu soluția completată. Primăriile să cumpere măști pentru toată populația comunei. Păi de unde, când tu ai 18 mii de suflete… de unde posibilitate financiară, când astăzi este o mafie și în prețurile măștilor? Așa că noi le executăm, suntem în slujba cetățenilor, da, de acord! Dar transmite și sursa financiară și automat ne vom duce să efectuăm aceste lucrări.

Și-a pus amprenta asupra proiectelor derulate de primăriile comunelor, pandemia de COVID 19? Ați trimis oameni în șomaj din cauza scăderii gradului de încasare a taxelor și impozitelor locale sau din motive de protecție a angajaților (Cumpăna și alte comune)?

Mariana Gâju : Și la Cumpăna dar și în alte comune au fost luată măsuri de obligativitate a oamenilor să își efectueze cu toții concediile de odihnă în primul rând pentru anul anterior, chiar și pentru anul în curs să ia concedii de odihnă chiar dacă nu aveau programat. Șomaj tehnic nu există pentru funcționarii publici, nu există norme de aplicare și atunci am aplicat doar pentru personalul auxiliar din asociațiile pe care le are Administrația Publică Locală. Mă refer la Clubul Sportiv, mă refer la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Cumpăna, la acestea care nu aveau activități. Cumpăna este comuna care nu a restricționat programul, dar sunt alte primării care au procedat la diminuarea programului de activitate pentru că nu aveau volum de activitate. Am profitat de acest timp și noi și ne-am desfășurat lucrările celelalte de legătorie, de ordine în documente. Însă din acest moment, trebuie să vă spun cu durere în suflet, că da, sunt afectate sursele de cofinanțare pentru proiectele pe care le avem în investiții. Vorbesc eu, sunt un primar care dezvolt localitatea prin proiecte, vreau să aduc investiții, să pot să modernizez comuna, nu să stau doar să semnez acte de naștere și de căsătorie sau de decese. Avem asemenea probleme. Anul 2020 va fi anul în care nu vom efectua niciun fel de activități culturale. Sumele trebuie să le folosim pentru proiectele pe care le avem în derulare, proiecte pentru care comuna Cumpăna are cofinanțare, dar nu numai comuna are parte de cofinanțare de până la 20%. Vreau să nu rămână investiții începute și distruse pentru că nu au putut fi finalizate.

Realizator – Larisa Calistru / Foto – Arhivă

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 18:08

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan

România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre...

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:38

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la...

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:31

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement

La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârșova au fost sesizați cu privire la faptul că pe...

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement
Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:18

Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR

Sorin Moranu, consilierul vicepreședintelui Consiliului Județean Tulcea, a participat, astăzi, la conferința de lansare a proiectului...

Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:50

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor...

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:21

Managerul Spitalului Cernavodă – Marius Ion Sponoche, trimis în judecată. Este acuzat de luare de mită

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă –  Marius Ion Sponoche...

Managerul Spitalului Cernavodă – Marius Ion Sponoche, trimis în judecată. Este acuzat de luare de mită
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:07

Organizatorii au anunțat unde va avea loc ediția a VII-a a festivalului Neversea

După șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au trăit frumusețea apusurilor și răsăriturilor pe plajă, organizatorii Neversea...

Organizatorii au anunțat unde va avea loc ediția a VII-a a festivalului Neversea
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 12:51

MANGALIA: Dosar penal pe numele unui tânăr care nu a fost oprit la semnalul polițiștilor. Ce au descoperit oamenii legii în urma verificărilor

La data de 22 aprilie a.c., în jurul orei 22.25, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Mangalia – Biroul Siguranță Rutieră, aflați...

MANGALIA: Dosar penal pe numele unui tânăr care nu a fost oprit la semnalul polițiștilor. Ce au descoperit oamenii legii în urma verificărilor