Luni, 11 mai 2020, s-a derulat Concursul Sci Tech Challenge, organizat de Junior Achievement Romania, la care au participat 13 echipe din liceele constănțene. Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, coordonați de prof. dr. Aliss Andreescu, au reuşit o performanță extraordinară, clasându-se pe locurile I și III ale podiumului.
Concursul organizat de Junior Achievement România se adresează liceenilor și a propus echipelor un proiect care a constituit o adevărată provocare – organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din anul 2040, pe principiul respectării mediului înconjurător. Timp de o săptămână, elevii au participat la webinarii ale mentorilor JA România, în cadrul cărora au deprins modul de a construi și prezenta un proiect, valorificând competențele dobândite la școală într-un mod cât mai creativ. Apoi, în ore întregi de lucru online, fiecare echipă a elaborat proiectul și prezentarea acestuia, alegând cel mai bun loc de desfășurare și căutând cele mai bune soluții pentru organizarea eco-friendly a unui eveniment la scară planetară. Au urmat zile de brainstorming, calcule, căutarea de informaţii concrete din surse cȃt mai viabile.
În evenimentul de luni, fiecare echipă și-a prezentat proiectul, în fața unui juriu format din specialiști, răspunzând apoi întrebărilor acestora și argumentându-și alegerile. Echipa TrekTronik formată din elevii din clasa a X-a, Virgil Baclanov, Andrei Bărăitaru, Andreea Constantin, Ana Luca, Teodora Portase și Andrei Maxim Volnițchi s-a situat pe locul I, iar echipa Wizards of Tech, formată din elevii din clasa a XI-a Arina-Ilinca Gheorghe, Șerban-Mihai Ionescu, Andreea-Sidonia Mihai, Tarik-Ilhan Omer, Ștefan Solomon și Karina Sânziana Stelea, a ocupat locul al III-lea.
Echipa câștigătoare și-a propus să organizeze Jocurile Olimpice din 2040 în metropola München din Germania. Elevii au depus o muncă intensă în căutarea unor soluții sustenabile și au ajuns la următoarea concluzie: viitorul este mult mai eco-friendly decât ne-am aștepta. Plăcuțele electrice amplasate la intrare pe stadioane, eolienele de la baza munților Alpi, precum și panourile fotovoltaice distribuite pe suprafața acoperișurilor stadioanelor reprezintă sursele de energie din cadrul evenimentului. Membrii echipei TrekTronik au dezvoltat 2 prototipuri ale unor aplicații ce vor încuraja populația să folosească mijloace de transport în comun sau sa vizioneze de acasă, prin intermediul hologramelor, evenimentele olimpice. Detaliile au venit după aceea de la sine: bilanțul costurilor, sponsorizări ale firmelor locale precum BMW, Adidas și Siemens, logo-ul echipei, sigla olimpică creată de la 0, precum și schițe tehnice realizate în AutoCAD. Însă partea poate cea mai spectaculoasă a constat într-un show de lasere și plimbări cu baloane cu aer cald.
Pentru elevii clasați pe locul I provocarea continuă, întrucât, la finalul lunii mai vor participa la conferința europeană online „Abilitățile STEM pentru noua generație: de la concept la acțiune”, care marchează finalul competiției Sci-Tech Challenge la nivel european.
Redactor: Aurelia Mierluş / Foto: cnmbct.ro