Creatorul aplicației gratuite PHARMA POINTS, Doru Mircea, la Radio Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 mai 2020, 10:58
Doru Mircea este medic generalist la bază, iar de curând a lansat PHARMA POINTS – o aplicație gratuită prin care putem afla, rapid, unde se găsesc cele mai căutate medicamente și produse farma de care avem nevoie.
După cum ne-a explicat Doru Mircea la Interviul dimineții, aplicația funcționează în Facebook messenger și a fost creată pentru a sprijini lupta împotriva coronavirusului.
Cum s-a născut acest proiect?
Doru Mircea: Relativ simplu. Eu și asociata mea suntem de mai bine de 20 de ani pe piața farmaceutică din România și nu numai, iar de 6 ani colaborăm în mod direct cu farmaciile din România. Și când a început toată situația asta cu pandemia am observat în jurul nostru diferite alte afaceri care au început să își ofere servicii sau capabilități gratuite partenerilor lor, pentru a-i ajuta să treacă mai ușor prin perioada aceasta. Și ne-am gândit ce am putea face și noi în acest sens.Ne-am gândit să ajutăm și farmaciile, ne-am interesat ce se întâmplă în farmacii și o problemă foarte serioasă este lipsa medicamentelor. Fie că este reală(și asta nu se întâmplă de azi, de ieri, nici măcar din timpul pandemiei,edicamente lipsesc de mulți ani) fie că e falsă sau indusă, de genul: va fi o criză de paracetamol sau nu se găsesc măști și dezinfectante. Și atunci oamenii se grăbesc să meargă la farmacii, să își facă stocuri de diferite produse. Iar toată această grabă sau suprasolicitare a oamenilor către farmacii evident crește riscul de expunere atât a pacienților cât și a personalului din farmacii. În farmacie se duce toată lumea când are un necz sau o durere sau un disconfort. Spre deosebire de alte servicii medicale, la farmacie nu ai triaj la intrare, n-ai filtre, practic orice om purtător de orice boală transmisibilă intră în farmacie. Și personalul acesteia este foarte expus. Și atunci am zis: dacă oamenii aceștia care merg de la una la două, trei, zece farmacii pentru a căuta un produs ar putea ști dinainte cu rată de precizie mai mare unde ar putea găsi produsul pe care îl caută, oare i-ar ajuta? Și în loc să meargă în 10 farmacii să se ducă țintit la una ? Și așa s-a născut aceastră idee. Noi știm să facem digital marketing și știm să facem medicină. Și din aceste două lucruri la care ne pricepem a ieșit Pharma Points.
Cum funcționează această aplicație gratuită?
Doru Mircea: Funcționează foarte simplu. Toate generațiile au ca platforme digitale preferate, în ordinea aceasta: Facebook, Youtube și Messenger. Sunt excat lucrurile la care ne pricepem noi, și atunci am zis: Hai să facem ceva care să le fie oamenilor la îndemână. Este pagina de Facebook Pharma Points pe care oamenii o găsesc foarte ușor, nu trebuie să descarce nimic, pur și simplu au găsit pagina, au trimis un mesaj, de acolo intră în flow-ul automat de comunicare în care scriu județul, localitatea, selectează produsul pe care îl doresc sau o anumită farmacie, fără produs anume.
Când ați lansat această aplicație, cam câți parteneri sunt implicați și ce feedback aveți?
Doru Mircea: Am început să lucrăm la ea la jumătatea lunii martie, am terminat-o pe la jumătatea lui aprilie și am început să o dăm partenerilor din farmacii. În paralel am început să discutăm cu mai mulți colaboratori farmaciști despre ce produse ar fi bine să includem pe lista de produse căutate și cam în urmă cu două săptămâni efectiv i-am dat drumul. Deja avem peste 500 de farmacii înregistrate. Feedback-urile de la partenerii farmaciști și de la pacienți sunt foarte bune. Deja am primit solicitări. Nu doar de produse pe care să le includem, ci de alte informații utile din punctul de vedere al pacientului despre farmacie. De exemplu, sunt persoane care ne-au solicitat să includem ca informație și care sunt farmaciile care au laborator. Pentru că sunt situații în care persoanele au nevoie de un produs preparat în farmacie și din păcate nu toate farmaciile au un laborator în care să prepare propriile produse. Avem peste 500 de farmacii din 150 de localități din toată țara deja intoduse și numărul crește zilnic. Înscrierea este accelerată iar feedback-ul este foarte bun.
Dacă tot ați vorbit despre medicamente, spuneți-ne care sunt cele mai căutate. Este criză și de Euthyrox de câteva luni…
Doru Mircea: Nu am inventat noi lista aceasta de produse, ne-am consultat cu colegii farmaciști și la propunerea lor, produsele „Fata Morgana” care nu se găsesc dinainte de criză sau se găsesc foarte greu… ei ne-au sugerat să nu le punem pe listă pentru că ar fi o pierdere de timp a oamenilor sau speranțe false născute. Și atunci Euthyrox și încă vreo două alte produse deficitare, dar celebre, în primă fază nu le-am pus. Au fost vreo 20-30 de propuneri din partea lor și am decis să ne limităm la un top 10 produse ale momentului. Vom actualiza topul pe baza feedback-urilor primite de la farmacii sau de la pacienți, pe măsură ce caută. S-ar putea ca la un moment dat să introducem celebrul Euthyrox, pentru că avem foarte multe solicitări în acest sens. Principiul este acesta : dacă din cele 10 produse care există la momentul respectiv vine unul și se remarcă și în detronează pe al 10-lea, atunci îl adăugăm în listă.
Sunt incluse în listă și măștile, și mănușile chirurgicale?
Doru Mircea: Da, păi plecând de la ideea crizei reale sau induse, provocate de pandemie în farmacii, am introdus paracetamol, măști, mănuși, dezinfectant și chiar produse medicale bazate pe prescripție medicală pentru aparatul cardiovascular pentru aparatul respirator care sunt căutate și sunt șanse de 50% să fie găsite, pentru că aprovizionarea mai scârțâie uneori.Glumeam la un momant dat cu colegii farmaciști că acum, după ce toată lumea a stat în casă, e posibil ca peste două luni să se caute foarte mult testele de sarcină. Și atunci le vom adăuga în listă.
Suntem aproape de finalul stării de urgență, dar va urma starea de alertă. Cum credeți că vor evolua lucrurile din punct de vedere medical?
Doru Mircea: M-am uitat ce se întîmplă în jurul meu și am constatat că lumea nu pare chiar atât de speriată de faptul că oamenii mor. Există tot felul de teorii, le-ați auzit și dumneavoastră. Ba e teoria conspirației, ba că virusul e fake, ba că nu de virus mori ci de altceva. Pentru mine ca medic nu contează de ce mor oamenii, că că mor. Evident că trebuie să aflăm de ce mor oamenii, dar în aceeași măsură trebuie să facem tot posibilul pentru ca oamenii să nu mai moară. Mă uit la știri și văd persoane care spun :„ Wow, abia așteptăm să se deschidă terasele, să mergem la mare!” Se pare că nu am învățat mare lucru. Pe când cei din străinătate, chiar dacă relaxează par mult mai precauți. Se termină starea de urgență, dar asta nu înseamnă că s-a terminat pandemia. Probleme vor fi în continuare. Am avut oameni în familie bolnavi de COVID, am avut prieteni carantinați în spitale, unii bolnavi, alții nu. Au spus că este una dintre cele mai crunte perioade ale vieții lor. Și vorbim de oameni care au în spate 40 de ani de medicină. Mi-ar plăcea să văd că oamenii din jurul nostru tratează această situație cu seriozitate.
Realizator – Larisa Calistru