Cum decurg lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanţa. „Totul va fi refăcut în concordanţă cu proiectul original“
Publicat de , 2 mai 2020, 16:21 / actualizat: 3 mai 2020, 6:03
Specialişti din Germania şi Austria testează probe de tencuială pentru ca materialele folosite la refacerea simbolului Constanţei, Cazinoul, să fie de cea mai bună calitate, a informat sâmbătă administraţia locală. Printre ziduri au fost găsite și documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului, în anii ’50.
Potrivit arhitectului Radu Cornescu, lucrările vor începe la faţade şi vor lucra mai multe echipe, fiind montate până în prezent schelele.
„Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziţii, iar lucrările de restaurare încep cu faţadele. O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile, iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Aşteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 faţade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de şantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalaţii electrice, sanitare, termice, instalaţii de ventilaţie“, a declarat Cornescu, citat într-un comunicat de presă al Primăriei Constanţa. Arhitectul este desemnat de municipalitate să supravegheze desfăşurarea lucrărilor.
Potrivit arhitectului, totul va fi refăcut în concordanţă cu proiectul original.
„Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există şi o scară construită după anul 1986 şi aceasta va fi desfiinţată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau şi a astupat faţada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca şi reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa, am discutat cu proiectantul şi am decis să demolăm scara şi să o refacem cu detaliile din 1910“, a menţionat Radu Cornescu.
De asemenea, potrivit comunicatului, vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare, astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri. După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.
Coordonatorul lucrărilor de renovare a Cazinoului, inginerul Marius Stan, a menţionat că în prezent se execută lucrări de demolare a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale.
„În acest moment se execută lucrări de demolare şi desfacere a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale, pentru a aduce faţada la forma originală din 1910. Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa, pentru funcţiunile noi pe care le va avea Cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund şi acestea vor trebui desfiinţate“, a spus inginerul.
După finalizarea lucrărilor de reabilitare, care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul din Constanţa va fi redat circuitului public.
Foto: Primăria Constanţa