TULCEA: Consiliul Judeţean a început demersurile pentru darea în folosinţă a Staţiei de tratare a deşeurilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 aprilie 2020, 11:31
Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea a depus documentele necesare eliberării autorizaţiei integrate de mediu necesară punerii în funcţiune a Staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Viorel Toma, prezent la Tulcea pentru a analiza situaţia Strategiei de Management Integrat a Deşeurilor (SMID).
Staţia din satul Mihai Bravu nu are documentul necesar funcţionării, deşi obiectivul finanţat printr-un proiect european a fost preluat de CJ prin proces-verbal încă din luna august a anului 2016, iar anul trecut s-a încheiat licitaţia prin care s-a stabilit operatorul acestei staţii.
‘CJ a depus documentele şi a solicitat emiterea autorizaţiei integrate de mediu. Am venit aici pentru a lămuri situaţia, a trage o linie şi a încerca să derulăm lucrurile în favoarea derulării acestui SMID, pentru că toată lumea ar avea de câştigat din acest lucru, iar gunoaiele nu vor rămâne prin curţi sau aruncate în Dunăre ori cine ştie pe unde’, a afirmat preşedintele ANPM.
Viorel Toma a explicat lipsa autorizaţiei integrate de mediu pentru Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor prin înţelegerea incorectă a legislaţiei de mediu, dar nu a putut menţiona când va fi emisă autorizaţia.
‘Din punct de vedere legislativ privind emiterea autorizaţiilor, nu putem trece peste anumite etape. Din câte am înţeles în timpul discuţiilor purtate astăzi (marţi, n.red.) cu prefectul judeţului şi preşedintele CJ, o parte din documente (necesare emiterii autorizaţiei integrate de mediu, n.red.) sunt făcute. Noi le aşteptăm, le vom studia, dacă va fi nevoie de completări, le vom solicita, apoi, vom convoca şedinţa Comisiei de Asistenţă Tehnică şi vom lua decizia’, a menţionat preşedintele Toma.
În opinia sa, situaţia din Tulcea este una fericită, în condiţiile în care în ţară există judeţe în care SMID-urile nu funcţionează din cauza contestaţiilor depuse în urma licitaţiilor de adjudecare a activităţilor de operare a strategiilor.
‘Aici, e o situaţie fericită, pentru că aveţi un operator care a câştigat o licitaţie şi aveţi cu cine sta de vorbă. În ţară, se întâmplă la SMID-uri ca licitaţiile să fi fost făcute, să fi fost câştigate, dar să fie contestate. Lucrurile acestea fac să întârzie operarea SMID-ului ani de zile’, a precizat preşedintele ANPM.
În lipsa unui loc autorizat pentru depunerea deşeurilor, operatorul regional de colectare a reziduurilor anunţa în urmă cu câteva săptămâni că nu-şi va mai putea desfăşura activitatea.
Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în anul 2013, iar valoarea anunţată a acestui proiect a fost de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.
În cadrul proiectului au fost amenajate depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din localitatea Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer a deşeurilor şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă