GeoEcoMar dezvoltă aplicații pentru datele satelitare Copernicus și NASA
Publicat de , 28 aprilie 2020, 17:43
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), cu sediul central în București, dar cu cu o Sucursală și în Constanța (GeoEcoMar Constanta), este implicat în trei proiecte europene, de cercetare, care dezvoltă aplicații pentru datele satelitare COPERNICUS și NASA: MONOCLE, CERTO și CCI Lakes.
Aplicatiile dezvoltate în cadrul acestor proiecte vor permite evaluarea calității apelor de suprafaţă din lacurile din Delta Dunarii si din Complexul Lagunar Razim-Sinoe, folosind imaginile satelitare, după cum ne-a declarat într-un interviu coordonatorul de proiect, Cercetător Ştiintific Dr. Albert Scrieciu:
„Proiectele MONOCLE și CERTO sunt finanțate de către UE, prin Directoratul General pentru Cercetare și Inovare, în cadrul Programului Orizont 2020, iar proiectul CCI Lakes este finanțat de Agenția Europeană Spațială, prin Programul CLIMATE CHANGE INITIATIVE. Proiectul MONOCLE a început în anul 2018 și aici sunt analizate datele obținute din satelit și din măsurători directe, în teren, pentru a putea contribui la dezvoltarea unor metode care să permită o evaluare precisă și rapidă a calității apelor de suprafață. În cadrul proiectului, dezvoltăm o serie de senzori optici, care vor asigura o precizie cât mai ridicată a măsurătorilor din teren, dar totodată și tehnologii alternative, cu costuri foarte reduse pentru monitorizarea apelor de suprafață și a mediului, în general.
Cel de-al doile proiect, CERTO, este coordonat de domnul Adrian Stănică, directorul general GEOECOMAR și de colega noastră, Adriana Constantinescu. Acest proiect urmărește, de asemenea, îmbunătățirea metodelor de studiere de la distanță a apelor de suprafață, axându-se pe mediile de tranziție, cele în care apele dulci se amestecă, cu cele marine, precum deltele, estuarele și lagunele.
Al treilea proiect, CCI Lakes, a început în anul 2019 și constă într-o evaluare a stării actuale a mediului în 250 de lacuri mari, din întreaga lume. Vom folosi date satelitare , ce acoperă 40 de ani, beneficiind, astfel, de una dintre cele mai cuprinzătoare bazede date de acest fel.”
Veți face teste și în teren?
„Sigur că da. Echipele noastre sunt implicate în toate pachetele de lucru, de la măsurători în teren, prelevare șui analizare de probe de sediment și apă, mergând mai departe până la prelucrarea și analizarea datelor satelitare. Echipa din cadrul GEOECOMAR testează în lacurile din Delta Dunării trei variabile esențiale: temperatura apei, extinderea luciului de apă și culoarea apei. Analiza acestor elemente va arăta efectul schimbărilor climatice și a activităților umane asupra ecosistemelor acvatice din Delta Dunării”.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Foto: GeoEcoMar