CONSTANȚA: Ce spune prefectul, George Niculescu, despre situația din județ privind infecția cu noul coronavirus
Publicat de Doina Sirbu, 28 aprilie 2020, 11:20
Purtaţi mască de protecţie sau o eşarfă la gură pe stradă, în spaţiile publice închise şi în supermarketuri, dar nu vă aşteptaţi să le primiţi gratuit! Este recomandarea făcută de prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că judeţul Constanţa stă bine la numărul de îmbonăviri cu COVID 19, pentru că încă nu a fost atinsă capacitatea maximă de internare în Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.
George Niculescu – Deși avem internați în Spitalul de Boli Infecțioase persoane și din alte județe, nu am depășit capacitatea de internare a Spitalului de Boli Infecțioase și atunci nu am intrat pe planul alb cu celelalte unități suport. În momentul de față, Spitalul Militar Mobil așteaptă acreditarea din partea Direcției Medicale din cadrul MApN, dar construcția efectivă, ridicarea efectivă a acestui spital este finalizată de aproximativ o săptămână.
În cazul în care s-ar depăși capacitatea maximă în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde ar fi trimiși pacianții cu COVID-19?
George Niculescu – Intră pe rând la Spitalul de Pneumo, la secția exterioară de la Agigea și la Spitalul Militar Mobil, nu neapărat în ordinea asta, în funcție de locul în care se află pacientul, starea lui de sănătate, adică cât de grav este.
Domnule prefect, Constanța se poate lăuda cu cea mai mare rată de vindecare din țară. La Spitalul de Boli Infecțioase, este unitatea medicală pregătită pentru a face față unui număr mai mare de îmbolnăviri?
George Niculescu – Numărul de paturi din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase este de 120 de paturi, deci, peste 120 de persoane nu vor putea fi internate și tratate în această unitate. Rata de vindecare a oamenilor, serviciile medicale prestate acolo au făcut ca, bineînțeles, și numărul relativ scăzut de persoane infectate, pentru că oamenii au ascultat și au înțeles să respecte ordonanțele militare, au făcut ca presiunea pe sistemul medical din județul Constanța să nu fie foarte mare.
Cum stă județul Constanța la capitolul testări pentru depistarea infecției cu noul coronavirus? Cine se testează cu prioritate? Personalul medical sau pacienții?
George Niculescu – Toată lumea are acces la testări, în situația în care, din ancheta epidemiologică, reiese faptul că persoanele trebuie testate. Vă dau exemplul de la Cuza Vodă. Un pacient infectat a dus la efectuarea de testări în prima zi de Paște acolo și ulterior, s-au mai făcut 35 de teste, deci, ancheta epidemilogică stabilește numărul de testări care se fac.
Ce capacitate de testare are în acest moment județul Constanța? Câte teste pot fi efectuate pe zi?
George Niculescu – În momentul de față se efectuează teste la Spitalul de Boli Infecțioase și se trimit teste spre a fi lucrate și în municipiul București. Capacitatea de testare a județului Constanța ar fi undeva la 100 de peste pe zi, dar v-am spus, DSP-ul trimite teste și la București pentru a fi lucrate. Țin să vă reamintesc faptul că 12% din persoanele carantinate din România se aflau în județul Constanța. Aici am avut un specific prin prisma faptului că am fost gazde pentru 14 zile pentru persoanele care au făcut parte din acele convoaie umanitare din Italia.
Se mai află, în acest moment, vreuna din aceste persoane în carantină la Mamaia sau la Techirghiol?
George Niculescu – Nu, nu, aceste persoane, cred că sunt mai mult de două săptămâni, de când au ieșit din carantină. Au fost 21 de persoane care s-au confirmat cu COVID din 605, iar vestea bună este că 13 din aceste 21 de persoane s-au vindecat mai repede decât s-a terminat perioada de carantinare pentru persoanele care au fost sănătoase și sunt în carantinare.
Ce măsuri a luat, până acum, Instituția Prefectului Constanța pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu coronavirus?
George Niculescu – În primul rând, printre primele măsuri, știți foarte bine când au apărut primele cazuri la nivel național, s-a creat isteria aceea cu cozile la centrele comerciale. Am făcut la nivelul Instituției Prefectului o serie de întâlniri cu reprezentanții celor mai mari retaileri din județul Constanța, unde ne-am asigurat, că fluxul de aprovizionare cu aceste alimente de bază, nu va fi întrerupt. De asemenea, le-am cerut marilor retaileri să își doteze toate punctele de lucru cu materiale de dezinfectare și să își echipeze oamenii cu echipamente de protecție, să facă măsuri de dezinfecție în tot ceea ce înseamnă spații comune, intrări, ieșiri, cărucioarele sterilizate.
Știm că Direcția de Sănătate Publică a recomandat populației că poarte măști de protecție la intrarea în supermarket-uri. Mă gândesc că ar fi binevenită și o măsură de a distrubui aceste măști gratuit. Ați luat în calcul o asemenea variantă?
George Niculescu – Nu! Dacă măsura aceasta va fi luată de către un agent economic, e o măsură internă pe care o ia. La nivelul Prefecturii nu avem cum să distribuim măști pentru toată populația…ar fi discriminare…de ce la dăm măști celor care intră în supermerket și nu dăm tuturor. Și de unde știm că o persoană merge la supermerket într-o luni sau merge într-o joi? Și atunci, când îi dai masca? Unde îi dai masca? Nu, măsura a fost luată de a purta măști, dar nu doar măști, o eșarfă, un batic, tocmai pentru a preveni răspândirea și nu doar în supermarket-uri. Îi rog în continuare pe locuitorii județului Constanța să respecte ordonanțele militare, cu respectarea distanțării sociale, evitarea cât mai mult posibil a deplasărilor care nu sunt considerate urgențe, pentru că numai prin aplicarea acestor măsuri ne putem proteja pe noi și familiile noastre.
Realizator – Cristina Ghelasie / Foto – unsplash.com