CONSTANŢA: Aproape 500 de paturi asigurate în spitale din judeţ pentru pacienţii cu COVID-19
Publicat de , 16 aprilie 2020, 14:32 / actualizat: 17 aprilie 2020, 5:53
Judeţul Constanţa are asigurate, în patru unităţi sanitare, peste 430 de paturi pentru pacienţii cu COVID-19, iar după ce va deveni funcţional şi spitalul militar mobil, numărul acestora va ajunge la aproape 500, a informat, joi, Instituţia Prefectului.
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, unitate dedicată exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, sunt 120 de paturi. Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, unitate medicală secundară de tratare a bolnavilor COVID-19, are 88 de paturi disponibile, spitalul de la Medgidia, considerat unul de suport, are 150 de paturi rezervate pentru respectivii bolnavi, iar la secţia exterioară de la Agigea a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au fost alocate 74 de paturi.
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, din cele 120 de paturi disponibile sunt ocupate 98.
„În contextul răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, DSP Constanţa a elaborat un Plan Alb de organizare a sistemului sanitar din judeţul Constanţa, aprobat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. (…) Astfel, în prima linie de combatere a noului coronavirus se află Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, dedicat exclusiv tratării bolnavilor COVID-19. Unitatea medicală are un număr total de 120 de paturi, dintre care ocupate sunt 98. Din acest număr, 95 de pacienţi sunt confirmaţi, iar trei prezintă suspiciuni. În Terapie Intensivă sunt ocupate, în acest moment, opt dintre cele 10 paturi disponibile la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa“, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa.
Conform sursei citate, la spitalul secundar de tratare a bolnavilor COVID-19, Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare, din totalul de 88 de paturi disponibile, 14 sunt ocupate de pacienţi care prezintă suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
La Spitalul Municipal Medgidia, considerat spital suport, din totalul de 150 de paturi rezervate COVID-19, 17 sunt ocupate de pacienţi care prezintă suspiciuni de infectare, după cum urmează: şapte paturi în Secţia de Medicină Internă, două paturi în Secţia de Chirurgie, un pat la ATI, patru paturi în Secţia de Pediatrie, un pat în Secţia de Obstetrică-Ginecologie şi două paturi în Secţia de Neurologie.
„Spitalul Municipal Medgidia va trata, dacă situaţia o va cere, cazurile de coronavirus care prezintă patologii diferite faţă de cele respiratorii, dar şi gravidele infectate“, se menţionează în comunicat.
În schema de organizare a Planului Alb, elaborat de DSP, a fost luată în considerare, potrivit Instituţiei Prefectului, şi Secţia Exterioară a SCJU Constanţa din Agigea, unde au fost alocate 74 de paturi COVID-19, 43 dintre acestea fiind ocupate, „dar de pacienţi care provin din cazuri sociale, fără suspiciuni de infectare cu SARS-CoV-2“.
În ceea ce priveşte spitalul militar mobil de pe Stadionul Portul, dedicat exclusiv pacienţilor cu noul coronavirus, lucrările sunt pe ultima sută de metri. Unitatea va avea un număr de aproximativ 55 de paturi şi va trata cazurile uşoare şi medii. Totodată, sistemul prevede şi un număr de 120 de paturi pentru carantină.
„Am încredere mare în specialiştii noştri din sistemul medical că vor ţine această situaţie sub control. Planul Alb a fost gândit tocmai pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar local, iar în acest sens consider că a fost găsită cea mai bună soluţie. După finalizarea spitalului militar mobil, judeţul va avea aproape 500 de paturi, parte din acest Plan Alb. Sperăm să nu fie nevoie să le folosim pe toate, dar dacă situaţia o va cere, sunt sigur că vom găsi soluţii chiar să suplimentăm numărul“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu.
Sursa – Agerpres / Foto – Instituţia Prefectului