Naștere în carantină la Medgidia – bebelușul este ținut separat de mamă, în ciuda recomandărilor OMS
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 aprilie 2020, 10:06
Suntem în plină pandemie de COVID 19 și toată lumea este cu ochii pe numărul de îmbolnăviri sau decese. Dar viața își urmează cursul și nu ține cont de măsurile de distanțare sociale.
La Maternitatea Spitalului Municipal Medgidia a venit pe lume un bebeluș ai cărui părinți sunt în carantină. Din acest motiv, micuțul este ținut separat de mama sa, iar tatăl îl va putea ține în brațe abia la sfârșitul acestei săptămâni, când se termină perioada de carantină. În țara noastră, bebelușul este separat de mamă, deși Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă ca cei doi să nu fie despărțiți.
Primii care au intrat în alertă au fost medicii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol, unde erau în carantină părinții bebelușului. Imediat, tânăra aflată în luna a noua de sarcină a fost transportată la Maternitatea Spitalului Medgidia, desemnată să preia toate gravidele confirmate cu COVID 19 sau aflate în carantină ori izolare.
Managerul Spitalului Municipal Medgidia, Eugen Aglițoiu, spune că toate cadrele medicale au purtat echipamente de protecție, iar nașterea a decurs fără probleme.
“Primul copilaș născut în carantină este la noi. A avut 3,100 kg, s-a născut prin cezariană și a primit nota 9 la naștere. A fost separat de mamă, conform recomandărilor date de Societatea de Obstetrică din România”, a declarat Eugen Aglițoiu.
Cei doi vor rămâne internați la Spitalul Municipal Medgidia până la sfârșitul acestei săptămâni, când expiră cele 14 zile pe care proaspăta mamică trebuie să le petreacă în carantină. Tatăl, aflat în prezent la Sanatoriul Balnear Techirghiol, și-a văzut băiețelul doar în poze și așteaptă și el sfârșitul perioadei de carantină pentru a-și putea ține copilul în brațe. Mama și bebelușul sunt ținuți separat, chiar dacă recomandările OMS sunt altele. “La nivel internațional, organizațiile umbrelă cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, recomandă menținerea mamei alături de bebeluș, chiar dacă mama este infectată”, a declarat reprezentanta Asociației SAMAS, Ana Măiță.
Tocmai pentru a le sprijini pe mamele nevoite să stea departe de bebelușii lor, Asociația SAMAS a lansat un proiect dedicat acestor femei.
“Le învățăm pe mame cum să își mențină lactația, pe cele aflate în situații dificile de viață, care nu își permit achiziționarea unei pompe de sân, le ajutăm cu o pompă manuală cadou, Avem și psihologi care vor oferi consiliere psihologică aceste mame pentru că nu este ușor să fii separată până la două săptămâni de copilul pe care l-ai așteptat 9 luni”, spune Ana Măiță.
Asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID 19 numărul de telefon 0786 176 949 la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști.
Reporter – Cătălina Radu