Numărul cazurilor de violență domestică a crescut
Publicat de Doina Sirbu, 7 aprilie 2020, 12:32
Numărul cazurilor de violență domestică a crescut, iar multe dintre victime se tem să ceară ajutor, în această perioadă, considerând că forțele de ordine sunt ocupate cu alte situații urgente. Asociația „ANAIS” lansează campania #IzoleazăViolența pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens.
Avocatul Giulia Crișan spune că victimele sau martorii trebuie să sesizeze astfel de cazuri pentru că Poliția intervine în continuare și se pot emite și ordine de protecție.
„Autoritățile sunt obligate să le ofere protecție, chiar dacă ne aflăm într-o stare de urgență, unde prioritățile autorităților, poate că sunt altele, dar ordinele de protecție se judecă cu aceeași urgență, respectându-se termenul de 72 de ore pentru emiterea ordinului de protecție. Victimele trebuie să apeleze fie la Poliție, atunci când suferă agresiuni fizice, fie la instanțele de judecată când vorbim de celelalte tipuri de violență – verbal, psihologică, social, religioasă”, a declarat Giulia Crișan.
Într-un interviu pentru Radio România Internațional, avocatul Giulia Crișan a vorbit și despre un caz recent din județul Constanța și a atras atenția că și martorii pot cere ajutor în numele victimelor.
„Chiar ieri, ne-a semnalat din județul Constanța un domn, care să reclama faptul că o vecină în vârstă, de 72 de ani, era agresată de fiul ei și el a auzit-o plângând în scara blocului în care locuiau. El a fost cel care a apelat serviciul de urgență 112 și cu toate că se aflau într-o localitate, unde știm că afectivele de Poliție sunt reduse și distanța e foarte mare, Poliția a venit foarte repede”, a mai declarat Giulia Crișan.
Campania derulată de Asociația „ANAIS” vine în sprijinul victimelor prin intermediul platformei www.izoleazaviolenta.ro care centralizează informații utile și consultanță de la colaboratorii de specialitate ai asociației.
Redactor – Florentina Stan / Foto – unsplash.com