Colonelul Constantin Spînu, şeful Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice a MApN: „Militarii sunt pe stradă cu scopul de a ajuta populația!“
Publicat de , 26 martie 2020, 11:11
Armata României sprijină efectivele Ministerului de Interne pentru aplicarea şi respectarea prevederilor stabilite prin ordonanţa militară nr 3 din 24 martie. Militarii ajută trupele de jandarmi şi poliţişti din teren. Invitat în direct, prin telefon, șeful Direcţiei Informare şi Relaţii publice a Ministrului Apărării Naționale, colonel Constantin Spînu a făcut mai multe precizări importante.
Nu am mai văzut, domnule colonel, atâta armată pe străzi, de la Revoluția din decembrie 1989. Televiziunile au surprins ieri imagini cu militari ieșiți pe străzi, în capitală, în mijlocul oamenilor…
Constantin Spînu: Sincer să fiu, nici noi nu ne dorim să ieșim foarte des pe stradă, pentru că misiunile noastre în vremuri normale sunt cu totul altele. Însă acum este o situație specială generată de starea de urgență instaurată în România. Este nevoie de toate resursele, de toate energiile acestei națiuni. De aceea suntem alături de colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, ajutăm cu tot ce putem astfel încât să depășim această situație.
Practic, ce fac militarii pe străzi ?
Constantin Spînu: Sunt foarte multe misiunile pe care le putem face. Încă dinaintea declarării stării de urgență noi am contribuit cu misiuni punctuale, la solicitarea autorităților centrale și locale, misiuni focalizate în special pe sprijinul sistemului medical național: transporturi de logistică, suplimentarea efectivelor de triaj medical în doferite puncte unde a fost nevoie (la frontieră și în aeroporturi). Știți că suntem în curs de ridicarea unui spital mobil în București și va urma unul și la Constanța. Dar acum, de când a fost instaurată starea de urgență și în special de ieri, de când a intrat în vigoarea Ordonanța Militară nr. 3 sunt și alte misiuni suplimentare. Preluăm paza și protecția unor obiective și zone speciale care până acum erau în paza și apărarea Jandarmeriei Române, astfel încât jandarmii să poată fi relocați misiunii specifice de ordine publică. Participăm și noi la misiuni de ordine publică în comun cu forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în special cu Poliția Rutieră, pe străzile Capitalei și în alte orașe din România, dar și în misiuni de întărire a prezenței în unele puncte de trecere a frontierei, alături de Poliția de Frontieră, acolo unde este nevoie să aplicăm măsurile necesare la granițele României.
La Constanța câți militari ies în stradă?
Constantin Spînu: Cifre exacte nu am, dar vă pot spune că și în orașul Constanța cât și în județ există locații și obiective care vor fi preluate în pază și apărare de Ministerul Apărării Naționale, sunt misiuni de transport pe care le executăm în sprijinul autorităților locale, dar și misiuni de patrulare, misiuni de ordine publică în anumite puncte și locații din Constanța pe care le veți vedea pe stradă. Au fost reacții diferite începând de ieri de la ora 12 cu privire la prezența militarilor în stradă. Sigur că este un fapt neobișnuit, însă trebuie să ținem cont că situația în sine este neobișnuită, iar rolul militarilor pe stradă nu este acela de a intimida, este acela de a ajuta, de a asigura prezența forțelor de ordine care au ca singură principală misiune reducerea riscului de contaminare. Regulile stabilite cu privire la circulația persoanelor în această perioadă este foarte important să fie respectată și cu toții putem să contribuim la limitarea răspândirii acestui virus. Printr-o atitudine civică stăm acasă, respectăm regulile, inclusiv pe cele de igienă(ne spălăm pe mâini ori de câte ori putem), păstrăm regulile de distanțare socială(știu că este greu să nu saluți pe cineva, să nu te îmbrățișezi, să nu mai mâna). În perioada aceasta este absolut necesar să ne abținem de la astfel de gesturi și vă asigur că totul va fi bine. Militarii sunt pe stradă cu singurul scop de a ajuta populația. Noi suntem atenți și la protecția lor, a militarilor, îi veți vedea că poartă măști, mănuși de protecție, poartă toate echipamentele de care este nevoie pentru a se proteja la rândul lor.
Militarii pot opri persoane pe stradă?
Constantin Spînu: În misiunile de patrulare publică noi suntem în sprijinul forțelor Ministerului de Interne. Interacțiunea primară cu cetățenii o vor face în continuare colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, noi suntem acolo să ajutăm și să sprijinim.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – unsplash.com