Coronavirus | Mesajul unui medic constănţean din Vama Ostrov: „Fiţi curajoşi, respectaţi regulile impuse, renunţaţi măcar acum la teoria conspiraţiei şi, atât cât puteţi, ajutaţi! Nimeni nu se salvează singur!!! Nimeni!“
Publicat de , 25 martie 2020, 17:20
Este prima zi de carantină totală, când oamenii pot ieşi din case doar pentru a merge la serviciu şi pentru urgenţe. Nu pentru toată lumea aceste zile înseamnă stat acasă, în confortul propriei locuinţe, alături de familie. Un medic constănţean aflat la punctul de frontieră Ostrov, pentru triaj epidemiologic, ne oferă o lecţie de empatie şi optimism.
Oamenii din linia întâi, care lucrează încontinuu în aceste zile, nu au timp să se plângă. La 130 de kilometri de Constanţa, în Vama Ostrov, dr. Monica Milea îi întâmpină pe românii care ajung în ţară prin Bulgaria. Se ocupă de triajul epidemiologic, o misiune de mare responsabilitate în această perioadă de pandemie.
Dincolo de munca pe care o au de făcut, medicii trebuie să treacă şi un test al răbdării, în aceste zile. A întâlnit oameni disciplinaţi şi oameni revoltaţi, speriaţi sau relaxaţi. Spune că nu-i blamează, în orice categorie s-ar încadra, fiindcă în astfel de situaţii oamenii reacţionează diferit şi e normal să fie aşa. În ultimele zile au fost din ce în ce mai puţini la graniţă, semn că toţi cei care şi-au dorit să revină acasă au făcut-o deja.
„Oamenii vin, vin mai mult sau mai puţin speriaţi şi reacţia fiecăruia este diferită. Unii sunt responsabili, te ascultă cu atenţie, pun întrebări, vor să ştie ce să facă, vor să nu greşească. Alţii, din contră, cred că este o glumă, un joc cu şi încep să se plângă că nu are cine să le aducă mâncare sau găsesc alte scuze puerile pentru care trebuie neapărat să iasă din casă. De aici atitudinea lor diferă. Sunt mai mult sau mai puţin gălăgioşi, dar colegii din vamă, cu experienţa locului şi a postului, manageriază cu succes şi aceste situaţii“, ne-a mărturisit dr. Monica Milea.
Medicul spune că empatizează cu aceşti oameni şi nu-i condamnă pentru comportament. „Au suflete şi ei şi sunt speriaţi. Li se citeşte în ochi. Se manifestă aşa pentru că altfel nu au învăţat. La fel cum şi în stilul lor de trai e o metodă de supravieţuire“, este de părere dr. Monica Milea.
Deşi se află departe de casă, mărturiseşte că a fost plăcut impresionată de solidaritatea oamenilor locului, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i fi bine: „Am avut parte de oameni care au răspuns afirmativ la toate solicitările mele şi m-au ajutat aşa cum au putut. Şi din timpul lor liber şi din resursele proprii. Şi vă mărturisesc că aceşti oameni fac parte chiar din DSP, Poliţie, vameşi, colegi medici din ţări vecine. Implicaţi sunt şi localnici cu mici afaceri în zonă, care mi-au oferit o masă caldă, chiar şi mâncare la pachet, cazare… E o situaţie nouă şi necunoscutul ne sperie pe toţi, dar învăţăm… împreună. Din fericire, am tot ce îmi trebuie în materie de protecţie şi dezinfectanţi“.
Dr. Monica Milea este unul dintre medicii din linia întâi care înfruntă situaţia cu optimism şi încredere. E convinsă că totul va fi bine, dacă oamenii vor da dovadă de responsabilitate şi solidaritate: „Le transmit să nu le mai fie frică! Să fie curajoşi, să respecte regulile impuse, să renunţe măcar acum la teoria conspiraţiei şi, atât cât pot şi cum pot, să ajute! Nimeni nu se salvează singur!!! Nimeni!“.
Redactor: Alina Enache / Foto: Arhiva personală