Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi cu TBC
Publicat de , 24 martie 2020, 08:32
Întreaga lume luptă astăzi împotriva COVID 19, dar 24 martie marchează și Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Medicii atrag atenția că, în prezent, marea problemă o reprezintă tratamentul celor care suferă de tuberculoză multidrog rezistentă. Coordonatorul programului TBC din județul Constanța, dr. Elena Dumitrache, spune că medicamentele sunt extrem de scumpe.
An de an, avem mai puține cazuri de tuberculoză, dar, cu toate acestea, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi cu TBC, respectiv 57 de pacienți la suta de mii de locuitori. Dincolo de scăderea incidenței acestei boli, cea mai mare provocare o reprezintă pacienții cu forme de tuberculoză rezistentă la tratamentul cu antibiotice. „Problema noastră cea mai mare este cu medicația pentru pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă, o medicație care este foarte scumpă și cu proceduri de achiziție destul de greoaie. De câte ori apare un bolnav care necesită o asemenea medicație trebuie făcute o serie de documente, înaintate la Direcția de Sănătate Publică Județeană, care face cerere la minister și de acolo trebuie aprobate mai departe. Tratamentul doar pentru un singur pacient pentru trei luni costă cât toate medicamentele din linia întâi pentru medicamentele pentru un an întreg, deci sumele sunt exorbitante comparându-le cu cele uzuale”, a declarat coordonatorul programului județean de tuberculoză, medicul pneumolog Elena Dumitrache.
Specialiștii spun că un singur medicament costă peste 20.000 de lei pe trimestru pentru un pacient. În plus, tratamentul celor cu tuberculoză rezistentă la antibiotic durează o perioadă îndelungată, care poate ajunge și la doi ani. Medicul pneumolog Elena Dumitrache spune că apariția cazurilor rezistente la tratament are multiple cauze, dar poate fi legată și de modul necorespunzător în care a urmat un pacient tratamentul. Totodată, medicii spun că așa se întâmplă cu multe boli infecțioase, în timp devin rezistente la antibiotice.
În prezent, în județul Constanța sunt peste 22 de pacienți care au o formă de boală rezistentă la tratament. Și ei, dar și ceilalți pacienți cu tuberculoză sunt în categoria la risc în cazul infecției cu noul coronavirus. Ca să îi protejeze, medicii penumologi au decis ca aceștia să primească medicamentele pe o perioadă mai îndelungată decât de obicei.
Redactor: Cătălina Radu / Foto: envato.com