FOTO. Răsfăț cu o cafea…turcească. Se poate face și acasă
Publicat de Adrian Băncilă, 22 martie 2020, 15:37
Trăim vremuri …de stat… în casă. Deliciul dimineților o reprezintă pentru mulți dintre noi… cafeaua, care poate fi la fel de bună, acasă, ca la cafenea. Savuroasa cafea se datorează, potrivit legendei, caprelor unui cioban etiopian care au consumat semințele roșii ale unor arbuști necunoscuți. Așa a fost descoperită cafeaua, cea mai consumată licoare după apă.
Am aflat secretul preparării unei cafele delicioase de la un antreprenor specializat în domeniul alimentației publice.
Aslan Egevit : În această zi de duminică vă invit să preparăm o cafea turcească autentică pentru ozi cât mai reușită. Rețeta constă în a selecta cu grijă măsurile : cantitatea de apă și cantitatea de cafea pe care trebuie să le folosim, iar zahăr folosim după gust, mai mult sau mai puțin. Folosim o cafea arabica mediu prăjită și foarte fin râșnită. Este foarte important să aibă toate aceste caracteristici, pentru a obține o cafea reușită. După care alegem un ibric, de preferință de alamă dacă avem prin casă. El ne ajută să dăm un plus de valoare acestei cafele. Punem o cantitate de 60-65ml de apă cu o cantitate de cafea de 6-7 grame. Important este să punem mai întâi apa cu zahărul la fiert la foc mic, ulterior adăugăm cafeaua. Amestecăm foarte des, până începe stratul de caimac să crească. În momentul în care se află aproape de a da în fierbere, o să observăm că acel caimac crește. Luăm un strat din acesta și în asezăm în ceșcuță. Continuăm cu fierberea la foc mic și în momentul în care e aproape de a da în clocot turnăm cafeaua peste caimacul din ceșcuță, dintr-o singură încercare.
Cafeaua se bea simplă sau punem ceva lângă ea ?
Aslan Egevit : În mod normal e mai bine să punem lângă cafea și un pahar cu apă. Dacă nu folism zahăr la cafea, e bine să servim ceva dulce în timp ce savurăm cafeaua : o curma, rahat sau o ciocolată, care să suplinească zahărul și în același timp să combine aromele. Este important și producătorul cafelei, mai e de specificat că la cafeaua turcească au mai apărut și alte combinații : cafea cu gust de alune, cu gust de damla(e un fel de sacâz) și cu gust de fistic. Însă eu rămân la părerea că cea originală, naturală și necombinată este cea mai gustoasă.
Vă doresc poftă bună la cafeluță și o zi cât mai frumoasă !
Redactor: Larisa Calistru
Redactor online: Adrian Băncilă