Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară: „Sfătuiesc populația să cumpere rațional. Unele produse ar putea depăși termenul de valabilitate”
Publicat de Adrian Băncilă, 16 martie 2020, 12:03
A venit primăvara, dar din păcate nu ne putem bucura pe deplin pentru că ne confruntăm cu mai multe cazuri care au virusat activitatea noastră și traiul cotidian. Care este situația în acest moment în industria alimentară? Un dialog cu președintele Federației naționale a sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu:
- Situația este bună, în sensul că avem materie primă, avem stocuri, …Nu există probleme privind o lipsă, o criză alimentară. Dar avem, totuși, o mare problemă legată de personal. În general, fabricile de carne, preparate din carne, panificație și produse lactate sunt în marile orașe ale țării. În situația închiderii unor orașe mari pentru a proteja populația, …vedeți dumneavoastră, 70-75 % din angajații industriei alimentare provin din jurul acestor mari orașe, dacă aceste mari orașe se închid, reiau ideea, există riscul să nu mai putem produce. Asta este marea problemă pe care noi o vedem și o sesizăm, astfel încât rafturile magazinelor să poată fi aprovizionate tot timpul.
- Apropo de rafturile magazinelor, …cât de justificată ar putea fi teama oamenilor care au dat iama prin hipermarketuri?…
- Eu sfătuiesc populația să-și cumpere în mod rational, pentru că există riscul ca o parte din produse să depășească termenul de valabilitate și vor trebui aruncate, ceea ce înseamnă risipă și bani cheltuiți aiurea, de pomană. Este suficient să ne facem o aprovizionare normală, pentru un anumit număr de zile, nu foarte mare. Nu există riscul lipsei de alimente, ci există doar riscul de a nu avea forța de muncă pentru a putea produce, ceea ce este foarte grav. Repet, aici văd, eu cea mai mare problemă.
- Discutăm de o situatie economică mai delicată… Până la ce nivel nivel s-ar putea resimți o undă de șoc?
- Vedeți că importurile vor scădea și atunci va trebui să producem în România. Vânzările vor scădea și ele și atunci există riscul închiderii unor societăți mici. Plecând de la aceste considerente, se prefigurează riscul disponibilizării unui număr important de personal în perioada următoare. Noi trebuie să fim pregătiți și pentru asta.
- Ce informații aveți, există posibilitatea de sprijin, de accesare a unor linii de creditare, există facilități fiscale pentru producători care să le permită să treacă mai ușor peste această perioadă?
- În momentul de față sunt doar discuții. Eu cred că, acum, România are nevoie de saloane de spital bine dotate, de medicamente și de alimente. Sunt cele mai stringente probleme, astfel încât, pe lângă alte măsuri, să putem “ajunge” la populație. Eu cred că trebuie discutat concret, …s-a vorbit de o perioadă, cu posibilitatea de extindere, să se ia unele măsuri, pe perioada respectivă societățile din industria alimentară să fie scutite de plata unor taxe și impozite care, ulterior, să fie eșalonate la plată pe o anumită perioadă. Nu cerem nimic cu mâna întinsă. Vrem doar să nu ajungem în situația de a distruge industria alimentară în acest fel, închizându-se mai multe societăți. Și mă întorc din nou la personal, …Dacă nu ne gândim la o strategie astfel încât să asigurăm forța de muncă pe o perioadă de criză, atunci putem ajunge într-un impas. Pe lângă măsurile legate de sănătatea populației, trebuie să luăm măsuri clare astfel încât economia să funcționeze.
- Cu ce mesaj încheiem dialogul nostru?
- Să se respecte măsurile care se impun, cu strictețe, și să dăm dovadă de înțelepciune și de multă responsabilitate vizavi de ceea ce se întâmplă.
Redactor: Laurențiu Despina
Redactor online: Adrian Băncilă
Foto: romania-actualitati.ro