CONSTANȚA: Ce măsuri suplimentare s-au luat la Spitalul Județean în contextul pandemiei
Publicat de Doina Sirbu, 16 martie 2020, 14:46
Coronavirusul face ravagii la nivel mondial. Din acest motiv, s-a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile. În acest context, unitățile sanitare au luat măsuri suplimentare de protecție.
Despre situația de la Constanța a vorbit managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Cătălin Grasa.
Ce schimbă în activitatea Spitalului instituirea stării de urgență?
Cătălin Grasa – Noi suntem într-un angrenaj mult mai complex. Vorbim și inclusiv de Spitalul de Boli Infecțioase în această luptă față de coronavirus. Și pacienții posibil suspecți care ar putea să vină la noi în Urgență, că de fapt despre asta discutăm, pacienții cu coronavirus știți că nu sunt cantonați la noi, sunt la Spitalul de Boli Infecțioase, dar pot să vină pacienți care au urgențe non infecțioase. Ne-am luat măsurile necesare de a putea izola acești pacienți pe toate secțiile, începând cu UPU. Acolo avem o zonă bine definită. De asemenea, în continuare facem aprovizionări și distribuim pe secții materiale de protecție. Acum așteptăm Ordonanțele de Urgență. Pentru partea de Resurse Umane, Ambulatoriu, Achiziție, ca să știm exact care sunt noile reguli oficiale după care putem funcționa. Spre exemplu, Achizițiile evită așteptările și blocaje datorită licitațiilor, așa cum erau obișnuite, astfel încât să ne putem aprovizionăm cât mai repede începând de la echipamente și până la materiale sanitare de tot spectrul. Liniile de gardă sunt complete peste tot. Astea sunt elementele pe care pot să vi le spun în acest moment.
Voiam să vă întreb și despre asigurarea activității Secției medicale II. Știm că acolo a fost depistat un caz.
Cătălin Grasa – Da, așa cum ați citit și în comunicatul de presă, testele agajaților pe care le-am primit până acum sunt negative. Așteptăm în cotinuare și vă vom ține la curent. Totul este sub control vis-a-vis de actul medical, 24 din 24.
Unde se pot realiza testările referitoare la infectarea cu COVID-19?
Cătălin Grasa – Aici intrăm într-o discuție în care ar trebui să discutați punctual cu cei de la Boli Infecțioase sau cu DSP-ul. Nu se fac la cerere și aici apar elemente noi. Aș vrea ca informarea să vină din partea DSP-ului sau a celor de la Boli Infecțioase.
La nivel național, s-a decis suspendarea pentru o perioadă a intervențiilor chirurgicale care nu constituie o urgență. Veți limita numărul de operații și la Constanța?
Cătălin Grasa – Da, sigur că da! De săptămâna trecută, de joi, am dat o circulară în tot spitalul, astfel încât să nu mai internăm urgențe, rămânând să avem un număr de paturi libere atât pe secții și cât pe Terapie Intensivă pentru cazurile cele mai grave.
Ce recomandări aveți pentru cei de acasă?
Cătălin Grasa – Pot să vă asigur că Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța face toate eforturile pentru a veghea la sănătatea noastră, a tuturor, și rugămintea noastră este să vină în UPU doar când într-adevăr este o urgență. De preferat este să ia legătura cu medicul de familia înainte, iar izolarea la domiciliu în această perioadă și spălatul pe mâini, care este banal, dar foarte important vis-a-vis de a păstra o igienă cât mai bună în această perioadă, este mai mult decât recomandat.
Realizator – Larisa Calistru / Foto – arhivă