Statistici. Peste jumătate dintre români merg la stomatolog doar când au probleme dentare
Publicat de Adrian Băncilă, 9 martie 2020, 09:21
Cei mai mulți români, aproape 67%, ajung pe scaunul stomatologului doar când au probleme, arată statisticile.
Motivele sunt diverse, dar cel mai adesea oamenii se tem de durere sau se plâng de tarifele piperate. Medicii spun că prevenția i-ar scăpa și de durere și de cheltuielile prea mari, mai ales că fondurile pentru asistența dentară alocate de CJAS sunt insuficiente.
Puțini sunt cei care vorbesc despre mersul la stomatolog cu zâmbetul pe buze.
Românii ar trebui să beneficieze de tratament gratuit sau compensat, dar fondurile sunt întotdeauna insuficiente, spune purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Carmen Laura Maxim:
„Medicii stomatologi sunt rambursați 100% pentru serviciile acordate copiilor, iar adulților, 60% din tarife”.
Ca să nu ajungă să cheltuiască sume mari la dentiști, specialiștii recomandă controalele preventive. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, dr. Loti Popescu:
„Prevenirea afecțiunilor înseamnă, printre altele, un control preventiv, în cazul sănătății orale, la 6 luni sau, cel mai târziu, la un an”.
Dentistul Cristina Nucă atrage atenția că o carie netratată duce la probleme mult mai grave:
„Caria dentară duce la toate celelalte afecțiuni: pacienții se umflă și, în general, rămân fără dinți. La un moment dat, când se deci, vin și vor reabilitări orale complexe”.
Potrivit datelor Institutului de Național de Sănătate Publică, anul trecut aproximativ 70% dintre români s-au confruntat cu probleme dentare.
Redactor: Cătălina Radu
Redactor online: Adrian Băncilă
unsplash.com