Expoziție de fotografie la Muzeul de Artă din Constanța
Publicat de , 9 martie 2020, 14:23
Evenimentele de artă sunt binevenite în agenda culturală a Constanței. Iubitorii de artă și frumos, de sensibilitate și hrană spirituală pentru suflet sunt bineveniți la evenimentele în care artiștii Constanței transmit mesajul lor încărcat de emoție.
La Muzeul de Artă din Constanța s-a deschis o Expoziție de fotografie în care expun Bogdan Boușcă, Elena Răceală, Magda Fulger și Emilian Avrămescu. Sunt reunite în același univers al fotografiei dreptunghiuri de viață, alb-negru sau color, cu noi, cu oameni ca noi, cu oamenii de lângă noi, cu lumea văzută așa cum e ea, nefardată și, totuși, atât de vocală în tăcerea unei fotografii. Dreptunghiuri văzute prin cercul unei lentile, geometrii neregulate în care viața pozează atât de natural. La rândul lor, cei patru expozanți s-au lăsat, fotografiați. Cu felicitări, zâmbete, încurajări și întrebări din partea reporterilor.
„În ceea ce mă privește, este o expoziție retrospectivă, care cuprinde lucrări din perioada de început, atunci când am făcut primii pași în fotografie, până în 2020, incluziv fotografii realizate cu telefonul mobil, în general , fotografie alb-negru, fotografie de stradă, de atmosferă, dar și câteva peisaje și imagini abstracte”, ne-a declarat Emilian Avrămescu.
Magda Fulger spune că și-a descoperit târziu pasiunea pentru fotografie, dar a transformat-o într-un mod de viață: „Lumea trebuie să iubească fotografia, în timpul nostru în care fluvii de fotografie se revarsă pe internet. Cred că avem nevoie de puțină educație vizuală. Pentru mine este important ca lumea, atunci când privește o fotografie, să o priveaască într-un mod conștient, cunoscând câteva reguli de fotografie și apreciindu-le“.
Elena Răceală face fotografie din 2013: „De atunci, fotografia face parte din mine, din viața mea. Cred că cel mai mult îmi place să despind banalul din viața de zi cu zi și să găsesc momente extraordinare într-un peisaj care, poate, pentru alții nu spune nimic. Îmi place foarte mult legătura dintre lumină și întuneric, îmi place contrastul”.
Bogdan Boușcă spune că a descoperit pasiunea pentru fotografie acum 12 ani. „Din 2008, am pus mâna pe un aparat, pentru prima dată, printr-un hazard: un foarte bun prieten voia să-și up-gradeze aparatul și m-a convins să-l iau eu pe cel vechi“, ne-a declarat el. Cu ce mesaj în expoziție? „Constrângeri-evadare. Noi toți avem probleme, în familie, cu banca, cu serviciul, cu șefu’, cu prietenii, cu amanta, nu contează, toți avem probleme în acest cotidian în care trăim. Toți suntem constrânși în ceva și încercăm să scăpăm de acel ceva“, precizează Bogdan Boușcă.
Fotografia este un mod de a fi, un mod de viață, un strigăt, o chemare, o formă de interacțiune prin care ochii artistului se uită în ochii lumii.
„Este o expoziție de fotografie artistică în care 4 fotografi din Constanța și-au reunit lucrările într-o manifestare complexă, dar compusă din 4 expoziții individuale. Fiecare artist și-a ales o stare de spirit, o suită tematică, și-a ales o modalitate de reprezentare, iar împreună ele dau seama despre calitatea înaltă a fotografiei artistice din Constanța. Recunoaștem în toate lucrările acestor artiști fotografi Constanța noastră transfigurată poetic, transfigurată prin prisma unui ideal estetic pe care aceste fotografii îl acoperă. Este o expoziție care îndeamnă la visare și la cugetare în același timp”, a declarat criticul de artă Doina Păuleanu.
Scriitor și eseist, Dorin Popescu ne-a oferit perspectiva sa asupra expoziției: „Patru viziuni artistice complementare, aș îndrăzni să spun, fiecare adăugând o dimensiune acestui mister al actului artistic. Eu aș propune să întoarcem noi, publicul consumator de artă, ocheanul către aceștia, pentru că mesajul subliminal al artei nu este doar să ne bucurăm de valoarea artistică a producției lor, dar să apreciem străduința spre actul artistic al acelora dintre noi care o au“.
Cât de vocală este o fotografie în ziua de azi? „O fotografie construiește vieți, ar putea construi un caracter, să sudeze o educație construită strâmb. O fotografie te poate repune în regulă după ce ți-ai stricat pariul cu viața. O fotografie poate releva ceea ce nu ai văzut până acum. Te poate trimite în lumi nebănuite ale spiritului, te poate face să ignori formele și umbrele care te înconjoară“, este de părere Dorin Popescu.
Și Iulia Pană, scriitor și artist vizual, a apreciat bogăția mesajului pe care expoziția îl transmite vizitatorilor săi: „Eu cred că este o întâlnire providențială a patru fotografi ce abordează zone comune; sunt deopotrivă compatibili și diferiți pentru că, dincolo de elementele ce conțin subiecte, fotocompoziții sau tehnici comune, fiecare se detașează în planuri paralele prin configurări stilistice proprii”.
O plimbare prin universul unei expoziții de fotografie este binevenită oricând, așa că v-o recomandăm cu căldură și primăvară în suflet.
Redactor – Laurențiu Despina / Foto – Laurențiu Despina