ATELIER URBAN | Profesoarele de Limba Italiană, Iuliana David și Angela Doicescu, invitate în studioul Radio Constanța

Publicat de Doina Sirbu, 7 martie 2020, 13:03
În această după-amiază, invitatele emisiunii Atelier Urban sunt Iuliana David, lector dr. la Facultatea de Litere de la Universitatea „Ovidius” Constanța, specializarea Llimba și Literatura Italiană și Angela Doicescu, profesor de Limba Italiană la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”.
Ambele au abosolvit Universitatea „Ovidius” din Constanța. Vom vorbi despre proiectele comune de promovare a Limbii și culturii italiene, după știrile orei 18.00.
De unde a pornit pasiunea voastră pentru Limba Italiană ?
Angela Doicescu: Eu predau Limba Italiană de 22 de ani, am adunat 20 de ani neîntrerupți la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”. Pasiunea a venit pe parcurs, în anii de facultate, apoi în anii de învățământ, odată cu olimpicii mei și cu concursurile la Limba Italiană care s-au finalizat întotdeauna cu premii.
Iuliana David: La mine a venit mult mai devreme pasiunea pentru Limba Italiană, mai precis din învățămâmtul primar. Am fost printre norocoșii care au putut studia Limba italiană în gimnaziu, în Constanța, cu o doamnă profesoară de excepție și apoi am continuat studiul Limbii Italiene și la facultate. Imediat după facultate am rămas să predau în Universitatea „Ovidius”, deci am deja o vechime aici, acum sunt cadru didactic, țin cursuri de civilizație și de cultură italiană, cursuri practice de Limbă Italiană. Am coordonat de-a lungul timpului și practica studenților de la această specializare. Un domeniu de mare interes pentru mine este cel al didacticii, al pregătirii studenților pentru cariera în învățământ, cu toată responsabilitatea pe care o implică, un domeniu în care este necesară o actualizare permanentă a informației și totodată conexiuni cu instituțiile și cu persoanele implicate în programele de formare. Da, italiana este o limbă care se studiază la nivel mondial, mai mult decât am crede noi. Se studiază și în România, există alternativă la celelalte limbi străine atât de cunoscute și de utilizate în jurul nostru. Iar noi avem astfel de activități care o demonstrează -olimpici, concursuri, participări la tot felul de activități care există în peisajul autohton.
Și nu sunteți întâmplător împreună în studioul Radio Constanța. Aveți o colaborare, de unde a pornit ea ?
Angela Doicescu: Colaborarea noastră a pornit de la practica pedagogică pe care o fac studenții de la Limba Italiană, doamna profesoară Iuliana David fiind coordonatorul grupei studenților care fac practică la Colegiul Național de Arte. Întâlnirile noastre au continuat și la cursurile de perfecționare, organizate de Institutul Italian de Cultură din București și în toate aceste întâlniri ne-am propus să realizăm și un protocol între universitate și colegiul nostru. Avem și un proiect intitulat „Întâlniri culturale italiene”, prin care ne dorim promovarea Limbii Italiene atât pentru cei care studiază italiana la nivel universitar și preuniversitar, dar și pentru pasionații de Limba Italiană, cei care doresc să afle mai multe despre cultura și civilizația italiană.
Iuliana David: Într-adevăr, în afară de cursurile de specialitate ocupându-mă și de pregătirea didactică a studenților de la italiană, am colaborat cu profesorii-mentori din școli și licee. Din fericire, practica pedagogică pe care studenții noștri o realizează în aceste instituții din oraș este o legătură absolut firească și necesară între cele două segmente ale învățământului: cel universitar și cel preuniversitar. Colaborarea cu Angela Doicescu a plecat de la o serie de astfel de întâlniri, de schimburi în context profesional. Din constatările și discuțiile noastre s-au născut mai multe idei despre cum am putea să facem ceva în Constanța pentru a promova Limba și Literatura Italiană, despre cum am putea face ceva în Constanța pentru a promova limba și cultura italiană, despre cum am putea face ceva pentru a ne susține reciproc în formarea noilor generații din acest punct de vedere. Deci, o colaborare duce la alta și așa am ajuns, împreună cu colectivul de italiană de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius”. Pentru că nu sunt singură, sunt alături de colegele mele – lector doctor Mihaela Crăciun și lector doctor Marinela Vrămuleț și cu profesoara Angela Doicescu de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, bazându-ne pe un parteneriat între cele două instituții, de al căror sprijin ne bucurăm și pe această cale suntem recunoscătoare. Acest prim proiect despre care spunea colega mea se numește „Întâlnirile culturale italiene” și constituie o serie de evenimente pe care ne propunem să le realizăm la Constanța, cu scopul de a readuce în atenția publicului mai mult sau mai puțin specializat cultura și Limba Italiană.
Ați pus la punct detaliile, cum se va desfășura acest proiect ?
Iuliana David: Pe lângă comunicarea și conexiunea care trebuie să existe între cele două niveluri de învățământ, credem că este importantă și deschiderea către comunitate, spre celelalte instituții de cultură cu care intenționăm să colaborăm și aceasta este ideea de bază a proiectului nostru. Nu este întâmplătoare denumirea, este una care ni s-a părut potrivită pentru ceea ce ne dorim, exprimă tocmai intenția noastră de a crea un cadru de discuție, de împărtășire a unor experiențe sub semnul culturii italiene. Ne dorim reluarea sau stabilirea legăturilor între mai multe generații de pasionați de italiană, într-o atmosferă destinsă, dar în același timp și elevată. Ne dorim să avem alături de noi elevi, studenți, absolvenți, foști și actuali colegi sau pur și simplu persoane interesate de limba și cultura Italiei. Să creăm cumva punți între cei cu anumită experiență și cei care doresc să aprofundeze aceste aspecte. Ce fel de activități vom propune? Sperăm să fie activități variate de apropiere de civilizația italiană, de tipul prezentărilor de carte și de film, recitaluri de muzică, diferite modalități de omagiere a personalităților italiene. S-a încheiat de curând anul Leonardo da Vinci, au fost comemorați 500 de ani de la moartea acestuia în 2019. 2020 este anul Rafael (500 de ani de la moarte), iar 2021 este anul Dante (700 de ani de la moartea acestuia). Ocazii de celebrare sunt !
Angela Doicescu: Noi am demarat deja aceste întâlniri, prima a avut loc la Muzeul de Artă, o lansare de carte, evenimentul a fost organizat de universitate.
Iuliana David: Am lansat manualul intitulat „In Giro per l”Italia in 14 tappe”(Ocolul Italiei în 14 etape) din al cărei colectiv de autori face parte colega noastră de la universitate Marinela Vrămuleț, alături de Marcello Silvestrini de la Universitatea pentru străini din Perugia și Lidia Cazacu de la Universitatea din Chișinău care a și fost prezentă la evenimentul nostru. Au participat și studenți ai Facultății de Arte din Universitatea „Ovidius”, de la secția interpretare muzicală și canto. Aceștia au susținut un recital muzical cu temă italiană, sub îndrumarea prof. Univ. Dr. Ioan Ardelean. Volumul este rezultatul unei colaborări între profesori din mai multe centre universitare și din mai multe spații culturle. Iată, avem Italia, România și Moldova și reprezintă un util instrument de lucru pentru studiul limbii și civilizației italiene, pentru publicul din România și Moldova. Se numește „Manual pentru vorbitorii de Limbă Română”. Cartea asociază limba și cultura, conținut de lexic, de gramatică cu cele de civilizație, iar un loc aparte îl reprezintă muzica.
Angela Doicescu: Pentru această colaborare eu aș dori să le mulțumesc doamnei decan, profesor universitar Cristina Tamaș și directoarei Colegiului Național de Arte „Regina Maria” , profesor Carmen Chilea, fără de care nu ne putem desfășura aceste activități. Dumnealor sprijină Limba Italiană și orice manifestare culturală.
Am observat că aveți o colaborare bună cu celelalte instituții de artă. Aveți în vedere și alte activități în sfera limbii și culturii italiene?
Angela Doicescu: Suntem în plină desfășurare a olimpiadelor școlare. Săptămâna trecută a avut loc proba scrisă, elevii de liceul susținând astăzi, proba orală. Urmează olimpiada națională, care se va desfășura anul acesta la Târgu Jiu. Lucrăm la concursuri din țară, aș menționa aici concursul de scriere creativă în limbi străine (de la Iași). Tema de anul acesta este foarte drăguță și interesantă: reporter pe teren. Acest concurs este înscris în Festivalul Național al Educației. Mai avem colocviile blagiene, de mulți ani participăm la ele și un concurs organizat de Ambasada Italiei și de Institutul italian de lectură „Festlettura”, unde participă atât elevi de la gimnaziu și liceu cât și de la universitate.
Iuliana David: Și noi avem de la Universitate, în fiecare an, participanți la concursul „Festlettura”, este un concurs de traducere și de interpretare pe text unde am avut rezultate deosebite. Am avut un premiu I cu care ne mândrim (pentru că la Universitatea „Ovidius”, Limba Italiană se studiază de la zero). Este o performanță să participi în anul al II-lea alături de ceilalți studenți din București, Cluj, Iași, Timoșoara, Craiova care pot să vină cu o experiență mai mare în studiul Limbii Italiene și să câștigi premii. Premiile la aceste concursuri constau pe lângă cărți și mențiunea rezultatelor deosebite și în burse de studiu în Italia. O studentă de-a noastră a plecat la Universitatea pentru străini din Perugia cu bursă la studii de vară.
Nu vă temeți de coronavirus?
Angela Doicescu: Nu ne temem, destinația noastră este Perugia și în fiecare an primim burse și participăm la cursuri de perfecționare acolo. Este o rampă de lansare acolo.
Iuliana David: Noi organizăm cursuri de perfecționare continuă, iar cu Universitatea pentru străini din Perugia colaborăm la nivelul electoratului de italiană de la Universitatea „Ovidius” și în organizarea examenului CELI. Este un examen de certificare a cunoștințelor de Limbă Italiană recunoscut internațional, care se desfășoară și în centrul de examinare de la universitatea noastră și unde cei din zonă pot să-și dea acest atestat de cunoaștere a limbii, susținut de către Universitatea din Perugia. Pe lângă vizitele noastre turistice în Italia, de interes profesional, mă gândeam și la faptul că studenții au posibilitatea de a pleca cu burse Erasmus, avem mai multe contracte încheiate cu universități partenere din Italia, unde studenții pot să facă stfel de schimburi culturale, de un semestru sau mai multe. Ei revin de fiecare dată foarte încântați, cu dorința de a-și prelungi o astfel de experiență, care îi învață foarte multe. Sperăm ca inițiativele noastre să se bucure de succes și de continuitate.
Realizator – Larisa Calistru