Peste o mie de accidente rutiere s-au produs, anul trecut, în județul Constanța. Care sunt principalele cauze
Publicat de , 6 martie 2020, 11:55
Peste o mie de accidente rutiere s-au produs, anul trecut, în județul Constanța. 120 dintre ele au fost grave. Specialiștii spun că județul Constanța se află pe locul secund după București, în privința numărului de accidente rutiere și subliniază faptul că examenul psihologic necesar pentru obținerea permisului de conducere a devenit doar o formalitate.
În anul 2017, România înregistra cel mai mare număr de accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană. Erau semnalate 98 de cazuri, raportate la un milion de locuitori.
În județul Constanța s-au produs aproape 130 de accidente rutiere grave în anul 2018, iar anul trecut numărul lor a fost mai mic. Detaliază purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Andreea Iliescu: „În județul Constanța, în anul 2018, au fost înregistrate 1163 de accidente rutiere, în timp ce în 2019 au fost înregistrate 1115 accidente rutiere, deci se constată o scădere a numărului de accidente rutiere per total, iar în ceea ce privește accidentele grave, în anul 2018 avem 128 de accidente rutiere grave, cu 8 mai multe față de anul 2019, când am înregistrat 120 de accidente rutiere grave. În ceea ce privește accidentele grave, principalele cauze generatoare au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată la condițiile de drum, dar și alte preocupări de natură a distrage atenția“.
În județul Tulcea au fost înregistrate aproape 70 de accidente rutiere grave, în 2019. Viteza a fost printre principalele cauze, spune cms. Șef Aurel Lefterache, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Tulcea:
„Viteza, sub cele două forme – neadaptată și neregulamentară, indisciplina pietonilor, sub cele două forme – traversare neregulamentară și circulație pe carosabil și, pe locul trei, alte preocupări de natură a distrage atenția, din partea conducătorilor auto“, a declarat cms. Șef Aurel Lefterache. Examenele pentru obținerea permisului de conducere ar trebui să fie mai stricte, susține psihologul criminalist Liviu Chesnoiu:
„Dacă s-ar da niște examene serioase cu privire la permisul de conducere. Examenul acela psihologic este o formalitate. După București, suntem imediat, pe locul doi, în privința accidentelor. S-a constatat că între 4 și 6, de asemenea, sunt foarte multe accidente, atunci când se crapă de ziuă, când sunt foarte obosiți la volan…Poliția a fost decimată, noi avem un deficit de cadre cam de 25% și oamenii aceștia se formează greu“.
Redactor: Adrian Băncilă / Foto – Arhivă