Sportivii români plecați din țară se pot întoarce să reprezinte România
Publicat de Catalin Donose, 5 martie 2020, 15:52
Comitetul Olimpic Sportiv Român și RePatriot au dat startul acțiunii comune de susținere și încurajare a sportului românesc.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot, au semnat un protocol de colaborare și au lansat un program de sprijin pentru sportivii români de pretutindeni prin care își propun, cu ajutorul Federațiilor Naționale Sportive, să-i sprijine pe cei care fac sport de performanță și să le dea dreptul să se înregistreze în cluburile din România pentru a putea fi incluși în loturile naționale, pentru a putea reprezenta țara la competițiile internaționale. COSR și RePatriot cheamă oamenii de afaceri alături pentru sprijinirea sportului românesc pe termen lung, prin atragerea sportivilor din diaspora mai aproape de țară, în contextul migrației de proporții din ultimii ani.
”Ne bucurăm că există această șansă pentru românii care s-au născut sau trăiesc în străinătate. Am exportat talent, știința sportului, e momentul să aducem acasă viitori campioni. Avem deja exemple de sportivi care au scris istorie pentru sportul românesc cum e cazul ciclistului Vlad Dascălu, campion mondial U23 la mountain bike!” a spus Mihai Covaliu, președintele COSR.
“Conectarea românilor de pretutindeni cu Țara este misiunea noastră, asumată sub steagul RePatriot, pentru care lucrăm neîncetat. Ne dorim să revină acasă cât mai mulți români vrednici, campioni în domeniile lor. Astăzi, ne adresăm sportivilor de origine română pe care vrem să-i vedem la competiții purtând drapelul României și deopotrivă tuturor românilor din diaspora chemându-i să încurajeze din tribune sportivii României“, a declarat Marius Bostan, Inițiator RePatriot.
” RePatriot Sport este o iniţiativă care oferă posibilitatea tinerilor sportivi, născuţi în familii de români din străinătate, de a concura sub culorile drapelului României. Astfel, prin acest protocol urmărim informarea sportivilor de origine română despre posibilitățile pe care le au și să îi sprijinim pe aceia care doresc să se întoarcă în România. Diaspora este o resursă uriașă pentru sportul românesc. Și noi putem să vânăm talente în alte părți, dar noi îi avem pe ai noștri”, a declarat Dragoș Anastasiu, Antreprenor și Project Manager RePatriot Sport.
Cele două organizații își doresc să prezinte românilor de pretutindeni oferte de muncă în România, în domeniul sportiv, să organizeze tabere pentru copiii românilor de pretutindeni cu rol de selecție pentru viitorii sportive de performanță, să îi sprijine pe cei care revin acasă ca antreprenori în domeniul sportiv, să încurajeze includerea sportivilor care trăiesc în afara României în loturile naționale. Alături de multe alte acțiuni cele două organizații vor încuraja o participare mai mare a românilor de pretutindeni la competițiile sportive naționale și internaționale și vor susține legătura dintre sportivii care se pregătesc în țară și cei care trăiesc în afara granițelor țării.
La acțiunea desfășurată în Casa Olimpică au participat și două sportive născute în Statele Unite dar care s-au repatriat și reprezintă România la competițiile internaționale de gimnastică ritmică: Annelise și Christina Drăgan.
”Noi am făcut consiliu de familie și am decis împreună cu părinții să venim să ne antrenăm la București și să reprezentăm România. Aici avem antrenori mai buni și visăm să ajungem la Festivalul Olimpic al Tineretului European, apoi la Jocurile Olimpice. Din când în când mergem și în Statele Unite pentru că mama a rămas acolo, în California. Ne place în România pentru că sunt mai mulți oameni pe stradă. Ne lipsește însă căldura de acolo, aici e mai frig”, au punctat cele două surori , de 14, respectiv 12 ani, care au venit însoțite la Casa Olimpică de tatăl lor.
La eveniment, alături de Mihai Covaliu, Președintele COSR, Alexandru Dedu, Vicepreședintele COSR, George Boroi, secretarul general al COSR, Dragoș Anastasiu, Antreprenor și Project Manager RePatriot Sport, Marius Bostan, Inițiator RePatriot s-au aflat Elisabeta Lipă – președintele FR Canotaj, Irina Deleanu – președintele FR Gimnastică Ritmică, Alina Dumitru – membru al Comitetului Executiv COSR, Marius Florea – președintele FR Scrima, Florin Florea – președinte FR Atletism.
Cătălin Donose
Foto – Arhivă