CONSTANȚA: Când ar putea fi deschisă Secția de Radioterapie a Spitalului Județean
Publicat de Doina Sirbu, 5 martie 2020, 08:49
Se împlinesc patru ani de când Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța s-a închis. Motivul? Echipamentele depășite, dar și incapacitatea unor manageri care știau de această situație și au preferat să concesioneze serviciul către societăți private. Anual, în Dobrogea sunt diagnosticate 3.500 de persoane cu cancer, o parte dintre acestea având nevoie de radioterapie. S-a promis o secție nouă, s-a semnat un protocol la nivel guvernamental, s-au avansat termene, dar încă nu avem această secție. Care este stadiul deschiderii Secției de Radioterapie, ne spune președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu.
Horia Țuțuianu – A mai rămas de luat un aviz de la CNCAN. Nu mai depinde de noi. Munca Consiliului Județean este făcută în proporție de 95%. Au mai rămas avizele de luat și probele pe acea aparatură. În luna mai vom face inaugurarea.
Și totuși, au trecut mulți ani și lucrurile nu s-au mișcat, după cum ne-am dori sau după cum au sunat promisiunile. Iată, de ce, ne spune tot Horia Țuțuianu.
Horia Țuțuianu – Acolo este o aparatură mai complexă. Lucrarea în sine…noi am semnat un proiect cu Guvernul României pe fonduri europene. Tot ceea ce au însemnat lucrările de amenajare, ne-am ocupat noi. Ceea ce a însemnat aparatura și dotarea, s-a ocupat Ministerul Sănătății. Vorbind de Radioterapie și avizele de la CNCAN și instituțiile abilitate de la București, durează foarte mult verificările și autorizările. Vorbim de instalațiile electrice până la cele de radioterapie. Nu vorbim de acum patru ani de zile. Acum patru ani de zile secția a fost închisă pentru că ieșise din uz. Proiectul de finanțare noi l-am semnat acum doi ani de zile, pentru că trebuia găsită sursa de finanțare. Niciodată instituția nu și-ar fi permis să aloce atâția bani, că n-ar fi avut de unde. De asta ne-am dus pe fonduri europene și am reușit să câștigăm acest proiect atât de important pentru constănțeni.
Și încă un amănunt. Aproape două treimi din pacienții bolnavi de cancer au nevoie de radioterapie.
Realizator – Dana Lebed / Foto – unsplash.com