Pe data de 4 martie încep înscrierile la clasa pregătitoare
Publicat de Doina Sirbu, 3 martie 2020, 09:28
Peste 6000 de copii, din județul Constanța, sunt așteptați să se înscrie, începând de mâine, 4 martie, în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere este cuprinsă între 4 şi 23 martie, iar cea de-a doua între 23 şi 30 aprilie. Despre noutățile din acest an a vorbit Inspectorul Școlar General, Sorin Mihai. Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție, sunt înmatriculați la unitatea solicitată. Pe locurile libere se înscriu și ulterior sunt înmatriculați cei care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități.
Sorin Mihai – Avem pus la dispoziția părinților un TELVERDE, telefonul care între 4 martie și 19 aprilie va funcționa non-stop de luni până vineri, în intervalul 8.00-18.00. Numărul de telefon este 0800816241, dar părintele poate afla informații și de la fiecare unitate de învățământ, de la comisiile organizate acolo unde avem clase pregătitoare. Înscierea se poate face atât online, cât și cu dosarul depus la secretariat.
Câte clase pregătitoare sunt organizate pentru anul școlar viitor?
Sorin Mihai – Dacă vorbim de învățământul de masă, tradițional bugetat, discutăm de 264 de clase aprobate, respectiv de 6200 de locuri pentru copiii din județ care se pot înscrie la clasa pregătitoare. Și mai avem clasele de step-by-step, clasele cu taxă, un număr de 11 clase aprobate. Și mai avem pe învățământul simultan. Numărul de locuri este de 289.
Câte clase de step-by-step vor funcționa?
Sorin Mihai – În anul școlar viitor avem în municipiul Constanța două clase, una organizată la Colegiul Național Pedagogic și una la Școala Gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”. În municipiul Medgidia mai avem una la Școala Gimazială „Lucian Grigorescu”.
Cum vor fi repartizați copiii în clasă? Fiecare părinte își dorește o anumită doamnă învățătoare.
Sorin Mihai – Am aprobat deja în Consiliul de Administrație din cadrul Inspectoratului Școlar Județean procedura de repartizare care se face de către inspectorat. E o procedură care îi repartizează aleatoriu pe copii și inclusiv va fi o tragere la sorți a învățătoarelor. Așadar, copiii vor fi repartizați de către Inspectoratul Școlar Județean. Nu mai lăsăm la decizia fiecărei unități de învățământ.
Sunt câteva unități de învățământ din municipiul Constanța foarte căutate de părinți pentru care aceștia își fac viză de flotant și sunt foarte aglomerate aceste școli.
Sorin Mihai – Probabil se vizează anumiți învățători, se vizează anumite școli sau respectiv, tot colectivul de învățători, există posibilitatea din acest an, școala respectivă, dacă a depășit cu mult numărul de elevi înscriși, să poată funcționa și în alte unități de învățământ cu clasele respective.
Avem niște exemple în sensul acesta?
Sorin Mihai – Noi sperăm să se înțeleagă foarte bine că în acest an școlar nu mai există acest principiu al preînscrierii. Nu mai există posibilitatea ca un părinte să poată să solicite o anumită învățătoare. Noi sperăm să se înțeleagă faptul că nu mai trebuie să aglomerăm aceste unități de învățământ care, în mod tradițional, au mai mulți elevi înscriși, dar vom afla ce și cum se întâmplă în momentul în care am terminat perioada de înscriere.
Ați aflat și la începutul anului școlar când o echipă de inspectori a fost în școli și a constatat că sunt 37 de copii înscriși într-o singură clasă. Nu s-a luat nicio măsură.
Sorin Mihai – Avem deja aprobată și o procedură de transfer care obligă unitatea de învățământ să solicite Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar Județean, suplimentarea locului la clasă înainte să poată să aprobe un transfer. Așadar, nu pot să suplimenteze numărul de locuri fără acordul Consiliului de Administrație. Voi fi extrem de riguros din acest punct de vedere și vom anula acela transferuri care nu urmează căile legale. Așa cum am făcut la începutul acestui semestru când am solicitat liceelor care au făcut transferuri la clasele a IX-a, acolo au fost cu precădere mai multe deficiențe identificate. Le-am solicitat să anuleze transferurile făcute în perioada intersemestrială. La fel vom face și în această situație. Toleranța este zero și cu toată condescendența, nu putem să nu vedem care este interesul superior al copilului și să vedem alte interese.
Noua Lege a învățământului prevede un număr de 25 de copii la clasa pregătitoare.
Sorin Mihai – Într-adevăr!
Până unde putem merge?
Sorin Mihai – Vom vedea care sunt situațiile în momentul în care vom avea clară o situație a înscrierilor elevilor. Eu sper să putem să repartizăm într-un mod echitabil. Vom vedea ce reușim să facem în acest an școlar. Este un început și pentru noi și față de ceea ce s-a întâmplat și anul trecut și precizați dvs. nu vom mai lăsa ca această repartizare să se realizeze la nivelul unității de învățământ.
Dacă un părinte dorește să își înscrie copilul care împlinește 6 ani după data de 1 septembrie, există vreo regulă?
Sorin Mihai – Pentru elevii care împlinesc 6 ani după data de 1 septembrie 2020, avem nevoie de o evaluare a acestora. Într-unul din cele 28 de centre organizate în întreg județul, în baza acestei evaluări psihosomatice, vom vedea dacă elevul respectiv are abilitățile și capacitățile necesare pentru a putea fi înscris la clasa pregătitoare.
Realizator – Aura Mierluș / Foto – unsplash.com