FOTO Cum arată cartierul Peninsula, din Năvodari, locul unde zeci de familii trăiesc printre gunoaie
Publicat de , 28 februarie 2020, 14:16
Cartierul Peninsula, Năvodari. Aproape 700 de oameni trăiesc în secolul XXI ca în Evul Mediu, cu străzi neasfaltate, de multe ori cufundate în beznă și cu un miros greu de suportat, din pricina gunoaielor. Conturul caselor cu etaj, împrejmuite cu garduri înalte, contrastează cu locuințele modeste, ale celor care locuiesc la marginea cartierului.
Oamenii se simt de parcă ar fi fost uitați de autorități, deși plătesc taxele și impozitele locale. Reprezentanții Primăriei Năvodari spun că nu i-au uitat, dar că este nevoie de timp și răbdare ca lucrurile să se schimbe în bine, iar la binele acesta trebuie să pună umărul și locuitorii cartierului.
Oamenii s-au mutat în cartierul Peninsula din Năvodari pentru o viaţă mai bună, un aer mai puţin poluat şi mai mult spaţiu de joacă pentru copii. Au venit cu speranţe şi s-au ales cu promisiuni. La marginea cartierului, gunoiul este la el acasă şi adesea pot fi zăriţi câini, găini şi cocoşi, care se plimbă liberi printre maşini şi se hrănesc cu resturi menajere.
„Mizeriile astea, care au rămas aici, sunt o ruşine pentru noi, este o infecţie, ce este aici este dezastru. De salubrizare se ocupă Polaris-ul, care vine săptămânal, în schimb, ei nu vin să adune gunoaiele de aici. Astea sunt făcute tot de locuitori“, ne spune o localnică nemulțumită.
Cine sunt cei care aruncă gunoaie în zonă? Părerile oamenilor sunt împărțite. „Nu cred că aruncă nimeni, le aduce vântul, furtunile astea”, ne spune o localnică. „Sunt şi persoane, care le aduc. Persoane, care adună pubele, le aduc şi le răstoarnă aici. Am fost la primărie, am făcut petiţie, nicio rezolvare”, este de părere un bărbat care locuiește la marginea cartierului.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Năvodari, Elena Aftene, spune că administrația locală a încercat să rezolve această problemă: „Din păcate, echipele de muncitori au constatat în zona străzii principale că, deşi au fost amplasate containere pentru depozitarea reziduurilor menajere, acestea fie nu au fost folosite, fie au fost vandalizate prin incendiere.“
Reprezentantul Primăriei mai spune că nu se impune înființarea unei secții de poliție permanente, întrucât numărul de locuitori este prea mic, dar îi îndeamnă pe oameni să facă sesizări atunci când observă persoane care depozitează deșeurile în afara locurilor special amenajate.
Dacă sunt prinşi, cei care aruncă gunoiul la întâmplare sunt amendaţi cu sume cuprinse între 6.000 şi 10.000 de lei.
Locuitorii Peninsulei se plâng şi de lipsa străzilor asfaltate, a iluminatului public, a canalizării şi, nu în ultimul rând, a mijloacelor de transport în comun. Cine are serviciul în oraş ar fi bine să aibă maşină.
„Nu ai cum să te duci la serviciu, nu poţi să te angajezi în Năvodari sau în Constanţa, din cauza transportului, pentru că nu ai cu ce să vii, nu ai cu ce să pleci dimineaţa. Şi gândiţi-vă ce înseamnă pentru o mamă cu un copil de doi ani în braţe, ce înseamnă să mai aibă şi două sacoşe din piaţă şi copilul în braţe. Cu toate că şi noi plătim taxe şi impozite”, ne spune o femeie care locuiește în zonă.
Dar nu toţi locuitorii cartierului Peninsulă sunt la zi cu taxele. Potrivit Primăriei Năvodari, gradul de încasare a impozitelor şi taxelor locale, pe anul trecut, abia depăşeşte 30%, iar debitele restante pentru taxa de salubritate au trecut de 100.000 de lei.
„Mai e o nelămurire aici, cu iluminatul public. De la Crăciun încoace, zici că sunt jocuri de lumini pe stradă. Când se aprinde, când se stinge peste noapte şi în noaptea următoare nu se mai aprinde. Am vorbit cu cineva de la ENEL şi mi-a zis: Sună la poliţia locală! Păi ce treabă are Poliţia Locală cu iluminatul?”, este nedumerit un localnic.
„Drumurile sunt foarte proaste. Noi ca să ieşim spre Constanţa, nu avem voie, este interzis, ne expunem unor pericole, pe dincolo e foarte prost drumul. E neasfaltat şi sunt gropi multe”, adaugă el.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Năvodari, Elena Aftene, susține că administrația locală are o soluție pentru această problemă. „Primăria Năvodari are în acest moment un proiect care va fi depus în perioada următoare, imediat după deschiderea unei noi linii de finanţare în acest sens. Sperăm cât mai curând. “
Și, totuși, când va deveni realitate acest proiect? „Nu depinde de noi. Noi urmărim efectiv deschiderea liniei de finanţare, avem proiectul pregătit şi îl vom depune. Este nevoie de foarte multă răbdare, pentru că în momentul de faţă sunt derulate proiecte, care rezolvă probleme, ce nu au fost deloc atinse în ultimii 30 de ani”, a mai declarat Elena Aftene.
În ultimele trei săptămâni, din oraşul Năvodari au fost adunate peste 700 de tone de deşeuri, spun autorităţile. Mai mult, primăria a investit în zona Peninsulă 1,64 milioane de lei, în ultimii trei ani, nu doar în lucrări de asfaltare, ci şi în extinderea reţelei electrice, lucruri care s-au făcut, dar care dispar odată cu lăsarea întunericului.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Cristina Ghelasie