Piaţa pariurilor şi a jocurilor de noroc, în continuă creştere. „Are legătură cu scăderea nivelului de trai şi cu lipsa educaţiei“ – atrag atenţia psihologii
Publicat de , 27 februarie 2020, 09:01
Înmulţirea agenţiilor de pariuri sportive şi a sălilor de jocuri de noroc, într-o comunitate, are legătură directă cu scăderea nivelului de trai şi cu lipsa educaţiei, explică psihologii. Grav este că autorităţile din România nu au o evidenţă clară a operatorilor economici în domeniu.
Potrivit poliţiei, la ora actuală, în Constanţa funcţionează aproape 200 de săli, în care sunt organizate jocuri de noroc, potrivit Primăriei sunt 51, iar la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc sunt înregistrate doar 5. Însă, fenomenul este cu mult mai amplu pe internet, unde şi promovarea este mai agresivă şi câştigurile mult mai mari.
2 lei este cea mai mică sumă, pe care poţi paria la orice agenţie de pariuri sportive. Este ca la „Loz în plic”, până la un punct, doar că tentaţia de câştig te aduce adesea în pragul de a-ţi încerca norocul în fiecare zi şi de a risca sume din ce în ce mai mari.
„Speranţa este că poate câştigi, poate…“, ne mărturiseşte Ionuţ, un jucător din Constanţa. Nu are o sumă fixă stabilită pe care o joacă: „Depinde de bani, de câţi bani ai la tine.”
Dani, un alt împătimit al pariurilor sportive, ne spune că în fiecare joacă între 20 şi 50 de lei: „Nu am mai câştigat de mult timp, pentru că sunt multe blaturi. Suma cea mai mare de bani, pe care am câştigat-o, a fost de 3.000 de euro, pe care am câştigat-o afară, şi cea mai mică…, nu ştiu, de 1.000/2.000 …de lei”, ne mărturiseşte el.
„Percepţia jucătorilor la jocurile de noroc este aceea de a proiecta pozitiv câştigul şi de a nu lua în calcul partea de pierdere. Sunt persoane care pot dezvolta treptat o patologie. Dacă începe, de exemplu, de la pariurile sportive, va dezvolta un comportament de adicţie la jocurile la ruletă sau la celebrele păcănele. Îşi găseşte tot timpul portiţe de scăpare… Nu este nicio problemă, am pierdut la jocul ăsta, voi câştiga la celălalt joc! Ajung până la pierderi materiale majore”, spune psihologul Mihaela Rus.
Doiniţa lucrează de 8 ani în industria jocurilor de noroc şi este administratorul unei săli de jocuri şi pariuri sportive din Constanţa. Spune că, de-a lungul timpului, a văzut numeroşi oameni dezamăgiţi, dar niciunul care să renunţe.
„La jocurile de noroc, foarte multă lume dezamăgită. Dar mai sunt şi norocoşi. Sunt oameni care joacă sume foarte mari, adică dacă are un ban în buzunar, pe ăla îl bagă în aparat. Preferă să nu-şi ia mâncare, să nu-şi ia tigări”, povesteşte ea.
Atunci când pierd, unii dintre ei au reacţii necontrolate: „Mai sparg câte un aparat, mai aruncă, se înjură inclusiv pe ei, că… «Ce prost am fost şi am băgat toţi banii!» Cu toate că ei ştiu că, venind aici, nu au cum să plece mulţumiţi”, mai spune administratorul sălii de jocuri.
Şi, cum obişnuinţa este ca mai degrabă să tratăm, în loc să prevenim, nici în cazul adicţiei de jocuri de noroc, lucrurile nu stau altfel. O asociaţie din România a creat anul trecut un serviciu de consiliere psihologică online, punând la dispoziţie o linie telefonică gratuită. La cinci luni de la lansare, serviciul îşi dovedeşte eficienţa. Peste 1.100 de persoane l-au accesat, iar 45 au fost încadrate cu risc de a recurge la gesturi extreme. Doar că trebuie să ţinem cont că tratamentul poate începe abia atunci când jucătorul recunoaşte că are o problemă.
„Să nu uităm că acest comportament adictiv, ca şi dependenţa de droguri, debutează la adolescenţă. Pentru că este acel spirit de gaşcă, ne unim cu toţi prietenii şi poate reuşim să câştigăm ceva. Nimeni nu face în acest moment prevenţie comportamentală pe acest tronson“, spune Mihaela Rus. Ea este de părere că de la dependenţa de jocuri pe calculator până la dependenţa de jocurile de noroc este doar un pas: „Atunci când ai tendinţă spre dependenţă, orice dependenţă îţi este facilă, că schimbi obiectul dependenţei este acelaşi lucru.”
Apetitul românilor pentru jocurile de noroc a luat amploare în ultimii ani, poate şi odată cu promovarea masivă a pariurilor sportive pe internet. Jucătorii pasionaţi nu mai sunt obligaţi să se deplaseze până la cea mai apropiată agenţie de pariuri, ci pot paria direct de pe telefonul mobil şi tot acolo îşi pot afla şi câştigul sau pierderea.
„Clientul vine, îşi ia oferta, unde fiecare meci este cotat. Poate să-şi aleagă un meci, două meciuri, 10 meciuri. Şi el îşi verifică singur. Pe internet sunt şi programe. Poţi să-ţi verifici dacă ai câştigat sau ai pierdut. Îşi bagă codul biletului, vede scorul meciului, cât s-a terminat şi atunci află”, ne-a declarat administratorul unei săli de jocuri.
Industria jocurilor de noroc a înregistrat anul trecut, în România, o cifră de afaceri ce depăşeşte 2 miliarde de euro.
Nota redacţiei: În galeria foto găsiţi răspunsurile primite de la două instituţii publice, I.P.J. Constanţa, respectiv Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc, în subordinea Guvernului României, privind funcţionarea agenţiilor de pariuri sportive şi a sălilor de jocuri de noroc pe raza municipiilor Constanţa şi Tulcea.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Cristina Ghelasie