Ce măsuri au luat autoritățile din județul Constanța, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Interviu cu prefectul George Niculescu
Publicat de , 25 februarie 2020, 11:14
Prefectura Constanţa a transmis că sunt organizate trei spaţii de carantinare, ce vor fi folosite la nevoie, iar în Portul Constanţa, aeroport şi punctele de trecere a graniţei este asigurat personal medical pentru efectuarea triajului epidemiologic. A oferit detalii prefectul George Niculescu, în direct, în programul matinal realizat de Mircea Taiss, la Radio Constanța.
Ce măsuri ați luat pentru a monitoriza posibile cazuri de infecție cu coronavirus pe litoralul românesc și în județul Constanța?
Aseară, am constituit un Comitet Județean pentru Situații de Urgență, am stabilit un grup de lucru din care să facă parte toate instituțiile abilitate, sub coordonarea reprezentanților de la DSP. În cadrul acestui comitet județean, am identificat zone în județul Constanța în care să putem în caz de nevoie, să carantinăm persoanele care vin din zone din Europa, din zone din Asia care a fost carantinate. Doar acele persoane vor fi carantinate și la noi. Am identificat aceste zone, am stabilit procedurile care se vor urma, sunt persoane care nu vor avea doar această suspiciune, pentru că vin din zonele respective.
Știm că patru români care s-au întors recent din Italia au fost izolați la domiciliu…
Aceștia nu vin din zonele despre care vorbeam mai devreme, de-asta s-a dispus măsura izolării la domiciliu. Dacă veneau din zonele amintite mai devreme, atunci ei erau duși în carantină. Situația este sub stricta observare a reprezentanților de la DSP. Am luat, de asemenea, măsuri, pentru a suplimenta personalul DSP în Portul Constanța, în Aeroportul Mihail Kogălniceanu. De asemenea, un reprezentant al DSP va asigura permanență în toate punctele de trecere a frontierei care se află pe raza județului Constanța – Vama Veche, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir și Ostrov.
În ce fel faceți instruirea și pregătirea cetățenilor județului și ce recomandări ați face turiștilor care vor sosi la malul mării?
De la Ministerul Sănătății și pe toate canelele de informare s-au transmis lucrurile care trebuie făcute de fiecare dintre noi, la nivel personal – să avem grijă să ne spălăm cu regularitate pe mâini, având în vedere că dezinfectarea poate fi decisivă pentru prevenția acestei infecții, să ne luăm măsurile necesare – să stăm la o distanță de 2 – 3 metri de persoanele care tușesc, strănută sau au astfel de simtpome… Trebuie să ținem cont de faptul că acest coronavirus este un virus, deci populația trebuie să știe să nu utilizeze antibiotice, fiindcă nu au niciun efect asupra acestui virus. Evident că, dacă sunt simptome și cineva vine din zonele pe care le-am amintit mai devreme, sfatul nostru și recomandarea noastră este să apeleze cu încredere la serviciul 112 și, procedurile fiind bine stabilite, să sune și să fie preluat de către Serviciul Județean de Ambulanță.
Cât de receptive sunt firmele private la măsurile impuse de instituția dumneavoastră?
Nu știu ce să vă zic, cât de receptive sunt, trebuie să fie receptive, pentru că acestea sunt datele cu care ne confruntăm în momentul de față. Nu este o situație plăcută pentru nimeni, nici pentru autoritățile locale, cu siguranță nici pentru persoanele care tranzitează sau vin din zonele acestea, nici pentru agenții economici. Este o situație pe care trebuie să o gestionăm împreună cu grijă, cu mare atenție, și atunci efortul trebuie să fie unul conjugat, din partea tuturor actorilor.
Știm că Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța are doar 20 de kit-uri de depistare a coronavirsului. Considerați că sunt suficiente?
Nu sunt suficiente, dar având în vedere că nu avem niciun caz în Constanța, de aici trebuie să plecăm. Însă am primit asigurări că numărul va fi suplimentat de către reprezentanții Ministerului Sănătății.
Interviu realizat de Mircea Taiss / Foto – Arhivă