Ce măsuri au fost luate, în Italia, pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Șapte persoane au decedat, iar aproximativ 230 sunt infectate
Publicat de , 25 februarie 2020, 07:56
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că răspândirea noului coronavirus poate fi împiedicată şi au insistat că nu se poate vorbi de o pandemie, deşi infecţia are potenţialul să atingă acest nivel.
OMS a explicat că virusul nu îndeplineşte criteriul răspândirii necontrolate la nivel global şi a îndemnat să fie împiedicată răspândirea fricii. Virusul poate fi înfrânt, au declarat experţi OMS care au admis de altfel şi faptul că creşterea bruscă a infectărilor în ţări precum Italia, Iran sau Coreea de Sud creează îngrijorare profundă.
De la Roma, corespondentul Radio România Actualități, Elena Postelnicu, relatează despre eforturile ce se fac pentru limitarea răspândirii coronavirusului:
Cu şapte persoane decedate, toate cu vârste cuprinse între 62 şi 88 de ani care aveau şi alte probleme de sănătate şi cu aproximativ 230 de contaminări, Italia se află pe locul trei în lume în privinţa cazurilor de coronavirus. Autorităţile italiene, prin intermediul Poliţiei şi a Jandarmeriei, încearcă să limiteze răspândirea virusului în alte oraşe şi regiuni. Cu toate acestea, până să intre filtrele forţelor de ordine o parte dintre locuitori, în condiţiile în care au aflat că pentru două săptămâni nu pot lucra fiind în carantină au plecat spre regiunile de unde provin sau spre ţara natală, cum este cazul cetăţenilor români, mulţi dintre ei folosind companiile aeriene sau maşinile personale. Potrivit unui decret aprobat de Guvernul de la Roma în urmă cu două zile, nerespectarea măsurilor de izolare se pedepseşte în conformitate cu articolul 650 din Codul Penal, care prevede o amendă de 206 euro şi arest de până la 3 luni, se spune în decret, măsuri care pot fi extinse şi în alte zone dacă este necesar. Decretul prevede totodată coridoare sterile pentru a permite intrarea alimentelor şi medicamentelor, garantând astfel cetăţenilor furnizarea de bunuri esenţiale. Sunt căi de securitate controlate de Poliţie prin care furnizorii pot trece echipaţi cu măşti şi mănuşi de protecţie care sunt deschise în zile şi orele stabilitate de prefecturi. În condiţiile în care cele mai numeroase focare se află în regiunea Lombardia unde sunt în carantină şi numeroşi români, ambasadorul ţării noastre la Roma, George Bologan, s-a întâlnit astăzi la Milano cu preşedintele şi vicepreşedintele regiunii, Atilio Fontana şi Fabrizio Sala.
„Pot confirma că autorităţile italiene s-au mobilizat exemplar, comunicarea interinstituţională funcţionează foarte bine. Se monitorizează atent evoluţia, persoanele contaminate, cercurile de relaţii ale celor testaţi pozitiv. Aflându-mă la faţa locului, am constatat că pericolul care trebuie evitat este contaminarea cu mesaje alarmiste şi panică. Informaţiile nu trebuie luate după modelul ‘se zice’, ci după ceea ce transmit instituţiile statului italian şi instrucţiunile, informaţiile, comunicatele instituţiilor statului român. Cred că o atitudine raţională este mult mai utilă în aceste momente“, a declarat george Bologan.
O delegaţie a OMS şi a Comisiei Europene va veni în Italia pentru a evalua situaţia pe teren şi desigur pentru a sprijini ulterior din punct de vedere financiar acolo unde este nevoie.
Pentru a stimula prevenţia şi izolarea virusului la nivel mondial, Comisia Europeană alocă un nou pachet de ajutoare în valoare de 232 de milioane de euro, o parte din aceste fonduri vor fi trimise imediat diferitelor sectoare, iar restul în următoarele luni. 90 de milioane de euro din suma alocată sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro merg către proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii şi gestionarea clinică a izolării şi prevenţiei.
Sursa – RRA / Foto – unsplash.com