Interviu | Sorin Belu, activist „Baricada Verde“, despre protestul de la Năvodari: „Nu ne opunem dezvoltării, ci este vorba de respect față de natură!“
Publicat de , 23 februarie 2020, 12:14
Grupul Civic „Baricada Verde“ a organizat astăzi un protest, în zona Hanul Piraților, din Năvodari, pentru a aduce în atenția autorităților solicitarea de „stopare a lucrărilor de intervenție asupra configurației actuale a malurilor Lacului Siutghiol și a lucrărilor de asanare a porțiunilor de luciu de apă, din partea beneficiarilor terenurilor aflate în vecinătate. Se mai cere verificarea legalității lucrărilor de construcție desfășurate pe malurile lacului în perimetrul delimitat de străzile M14, M12 și Lacul Siutghiol, precum și luarea de măsuri concrete de protecție, conservare a sitului protejat Natura 2000”, după cum a anunțat organizația, pe pagina de facebook.
Ne-a oferit detalii despre această acțiune de protest Sorin Belu, reprezentantul Grupului Civic „Baricada Verde“, în cadrul programului matinal realizat de Liliana Moldoveanu.
De ce este necesar acest protest? Ce se întâmplă acolo, în zonă, de fapt?
Ideea este că se pare că autoritățile nu-și fac pe deplin datoria. De ce spun acest lucru? Chiar un ziarist, acum câteva luni de zile, a atras și el atenția că în zona Hanul Piraților sau la „coada lacului“, spre Năvodari, se fac lucrări pas cu pas, adică în etape. Se aduce pământ în zona stufului, se lasă o perioadă destul de lungă, iar dacă dumneavoastră sau altcineva se va plimba în zona respectivă peste câțiva ani, are senzația că totul face parte din normal. Autoritățile nu s-au sesizat și e un semnal de alarmă, pentru că, în perioada aceasta, de când monitorizăm noi zona respectivă, au apărut viluțe.
Monitorizați de mult timp, aveți dovezi?
Da, avem dovezi, putem să le punem la dispoziția oricărei autorități. În decursul anilor, noi am monitorizat acea zonă, însemnând fotografiat pe etape, cum au apărut vile, posturi de transformare care, din punctul nostru de vedere, nu aveau ce să caute acolo. Într-adevăr, se dezvoltă zona, dar asta nu înseamnă că trebuie să pui exact la limita protecției Natura 2000, că acolo este vorba și despre situl de protecție Natura 2000, din care face parte lacul. Deci exact pe muchia acestui lac este pus acel punct de transformare. Știu că mulți vor spune că e nevoie de punct de transformare, pentru că se dezvoltă zona, dar să facă pe o zonă privată!
Ce înseamnă dezvoltarea zonei? De fapt, pentru zona aceasta există un plan urbanistic?
Da, este un plan urbanistic, dar ușor-ușor se trece de limita zonei respective. Sunt străzile M14, M12. Așa cum cei din Năvodari știu, M vine de la Mamaia Sat, sunt niște străzi cu cifre, dar unde noi atragem atenția și are loc manifestarea. Este vorba de granița între zona costieră, de uscat, și luciul apei. Chiar în luna decembrie, alți prieteni ne-au sesizat cum un tractor, un excavator excava zona de stuf sau se aducea pământ exact când toată lumea era cu Crăciunul și Revelionul. Deci au făcut lucrurile astea când lumea este axată pe alte probleme…
Luați atitudine, așadar, pentru o situație în care natura, relieful de-acolo se schimbă pas cu pas, să înțeleg, așa cum motivați dumneavoastră. Ce spun autoritățile locale în acest sens?
Primăria Năvodari a spus că și ei au făcut o sesizare către Garda de Mediu…E foarte bine că au făcut-o, dar e cam târziu, la ora actuală. Așteptăm și rezultatul celor de la Primăria din Năvodari, de la Garda de Mediu, dar noi suntem sceptici în ceea ce privește lucrurile acestea, pentru că avem o experiență cu autoritățile locale și cele naționale în care se fac tot felul de anchete și, după un an, doi, trei, nimeni nu mai știe de ancheta respectivă sau se spune, negru pe alb, că totul e ok! Dacă mergem pe teren, nu este ok!
Ce sperați de la protestul de astăzi?
Sunt foarte multe persoane care n-au mai ajuns prin zona respectivă, nu știu care este realitatea și, prin acest protest, sperăm să deschidem ochii și către autoritățile care nu și-au făcut, din punctul nostru de vedere, treaba, și poate acum, dacă tot s-a schimbat un regim cu altul, vin alți oameni, să vadă lucrurile din altă perspectivă. Că, totuși, România face parte din Uniunea Europeană…Trebuie să spunem că, pe 12 februarie, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României din care, pe lângă gestionarea tăierii forestiere, este vorba și de unele habitate protejate care ori au dispărut, ori sunt pe cale de a fi distruse, deci s-a intervenit de mână omului…Lacul Siutghiol este în aceeași situație și e un semnal de alarmă pentru că, dacă în momentul acesta nu luăm acest semnal, astfel încât să avem o colaborare cu autoritățile locale și cu instituțiile abilitate, peste 10 ani, copiii noștri vor avea un șoc sau ar avea senzația că acolo n-a fost o zonă de stuf, de păsări…Am remarcat că pe internet au apărut acele voci care spun că noi ne opunem dezvoltării. Nu ne opunem dezvoltării, ci este vorba de respect față de natură!
Ce alte demersuri veți întreprinde, după protestul de azi?
Demersuri vor fi în continuare, vor fi și surprize, dar așteptăm și primele reacții ale autorităților după acest protest. Pentru că, dacă autoritățile nu demarează clar lucrurile în sensul de a face ceva…Știți cum e, la noi legislația este făcută să fie interpretată de unii și de alții și, atunci, unii spun că au dreptate, iar alții spun că ceilalți au dreptate. Legislația trebuie perfecționată sau, mai bine, spus, fiind în Uniunea Europeană, legislația trebuie să o avem conform Uniunii Europene.
Interviu realizat de Liliana Moldoveanu / Foto – facebook.com/Baricada Verde