MARATONUL NISIPULUI | Competiția sportivă, ajunsă la cea de-a VII-a ediție, va avea loc în perioada 28 – 29 martie

Publicat de Doina Sirbu, 22 februarie 2020, 13:43 / actualizat: 23 februarie 2020, 10:41
În perioada 28 – 29 martie va avea loc cea de-a VII-a ediție a „Maratonului Nisipului”. Cu detalii despre acest eveniment internațional a venit Daniel Antonaru, președintele Asociației Sportive „Sanasport”, organizatorul competiției.
La „Interviul Dimineții” a vorbit despre această competiție sportivă de anduranţă din Europa, care se desfăşoară integral pe nisip, un mijloc inedit de promovare a sportului de masă și a litoralului românesc la nivel internațional. Radio Constanța este partener media instituțional.
Cătălin Donose – Așadar, ne pregătim! Ediția a VII-a a „Maratonului Nisipului”. Va fi primul an cu două zile de desfășurare. Era prea aglomerat programul pentru o singură zi.
Larisa Calistru – O noutate!
Daniel Antonaru – O noutate, într-adevăr, în această a VII-a ediție. Am luat decizia de a separa un pic lucrurile. Ne-am dorit să accentuăm foarte mult partea de participare a copiilor și a familiilor, a adolescenților la acest eveniment, drept pentru care am hotorât să le dedicăm o zi aparte și sperăm pe viitor să creștem foarte mult această primă zi, această primă zi de încălzire pentru „Maratonul Nisipului”, astfel că ziua de sâmbătă, începând cu această ediție, va fi dedicată sportului școlar și sportului în familie, iar duminică, vom păstra tradiționalele curse competitive ale „Maratonului Nisipului”.
Cătălin Donose – Trebuie să spunem că înscrierile continuă pe site-ul competiției.
Daniel Antonaru – Înscrierile continuă pe site-ul www.maratonulnisipului.ro/, înscrieri online, deși aș putea spune că ne-am apropiat de target-ul nostru în ceea ce privește cursele competitive, înscrierile sunt peste 50%. În partea de sâmbătă, pentru sportul școlar, vom demara o campanie pentru școlile din Constanța și vom încerca să promovăm acest eveniment. Ne dorim foarte mult să aducem copii care să alerge împreună. Pentru noi, practic, acesta este important ca ei să își dezvolte acest obicei de a participa la competiții, nu neapărat, pentru a le câștiga, pentru competitivitate, cât a fi împreună cu ceilalți, a se bucura de eveniment, a fi împreună cu familia, și de a ajuta comunitatea locală prin proiectele pe care le susțin.
Larisa Calistru – De altfel, sănătatea copiilor este prioritatea zero a dumneavoastră, ar trebui să fie și a guvernaților noștri.
Daniel Antonaru – Sperăm că este, sperăm că prin aceste evenimente să atragem atenția tuturor factorilor interesați în zona aceasta de dezvoltare a sportului școlar și a copiilor. De asemenea, suntem axați, așa cum este misiunea noastră, să dezvoltăm și să menținem o stare de sănătate ridicată a orașului Constanța și noi sperăm că prin sport vom reuși acest lucru, mai ales dacă începem din școală. E vorba despre obiceiuri pe care copiii trebuie să și le însușească de mici și astfel ei vor deveni viitorii participanți sănătoși ai „Maratonului Nisipului”, iar, totodată, susținem și proiectul social cu această cursă „Family Run”, un proiect care ne este drag. L-am susținut și anul trecut, un proiect prin care schimbăm mentalități, proiect prin care, practic, vom aduce, nu noi, cât Asociația „Dăruiește Aripi”, partenerii noștri, vor aduce serviciile medicale la pacient, la domiciliu, acasă la copiii bolnavi de cancer și de boli grave, din regiunea Dobrogea. Vom elimina acele drumuri destul de greoaie pentru ei, așa că invităm foarte mulți constănțeni să se alăture acestui proiect, să participe la cursa „Family Run”, întrucât acea taxă de participare de 35 de lei va merge integral către acest proiect de suflet.
Cătălin Donose – Foarte interesante aceste campanii – „Campionii Școlii”, cursa „Family Run”. Trebuie să spunem că, și aici, contribuțiile de participare se vor întoarce în școli, pentru renovarea sălilor de sport.
Daniel Antonaru – Pentru dotare, în primul rând…cu renovarea, lăsăm totuși, și autoritățile locale să își spună cuvântul. Nu cred că vom reuși, încă nu am atins acest nivel. Acest proiect este un proiect pilot, abia la a doua ediție. Totuși, anul trecut, am reușit să strângem 6.500 de lei care s-au întors către Școala nr. 30, școala câștigătoare. Cu cei 6.500 de lei am reușit să cumpărăm materiale sportive de actualitate, tot ceea ce era necesar în școală, iar în prezent, copiii din acea școală folosesc aceste materiale, plecând de la fluiere, veste, jaloane, tot felul de mingi pentru diferite sporturi. Tot ceea ce a fost nevoie la școala respectivă am reușit, cu ajutorul participanților. În această ediție, totuși, ridicăm un pic ștacheta. Vom aduce premii speciale. În afară de acea sumă de bani care se va strânge din taxele participanților, noi avem, cu ajutorul sponsorilor noștri, am obținut două imprimante multifuncționale performante pe care le vom introduce tot în zona premierii la această cursă, pentru școala care va obține locul II și III. Imprimantele sunt multifuncționale, sunt performante, valoarea lor de piață este undeva la 1000 Euro/bucată, așa să încurajăm cât mai mult participarea copiilor pentru școala lor, ca școala lor să poată câștiga totuși ceva. Cel mai important câștig este faptul că mulți copii vor face mișcare împreună, vor participa la o cursă la nivel, să spunem, profesionist, deși ei, majoritatea, sunt amatori. Toți vor primi un număr, așa cum vor primi și alergătorii de la cursele competitive, care pe spate va avea un cip, astfel încât, fiecare își va putea, în timp real, imediat după finalizarea cursei, să își vadă timpul obținut, ceea ce nu este important, dar vrem totuși să deprindă acest obicei, să vadă ce înseamnă să participe la curse.
Larisa Calistru – Apropo de participare! Vor fi participanți din străinătate?
Daniel Antonaru – Ca la fiecare ediție, avem participare internațională. În acest moment nu am toate datele exacte, dar sperăm că și în această ultimă fază, care, de obicei, se arată că în ultima lună a înscrierilor, lucrurile încep să se precipite, sperăm să atragem și aici participanți.
Cătălin Donise – Spuneați ceva de taxe!
Daniel Antonaru – Da, taxa de participare de la „Campionii Școlii”, anul acesta este 40 de lei, din care vom întoarce la școala câștigătoare 30 de lei, 10 lei reprezentând costul pe care îl vom avea cu acel serviciu de cronometraj, serviciu care se găsește și la „Maratonul Nisipului”. Ceea ce trebuie să înțeleagă participanții este că ei vor trebui să vină la această cursă, nu simpla înscriere și virarea sumei de bani este importantă. Noi vom ține cont de cei care vor fi prezenți și care vor purta acele numere de concurs, pentru că noi ne dorim să participe, nu dorim o simplă strângere de fonduri la această cursă, la „Campionii Școlii”. Dorim să vină copiii împreună, să deprindă obiceiul de a participa la evenimente sportive și în acest fel să încercăm să mișcăm puțin zona aceasta a sportului școlar.
Cătălin Donose – Radio Constanța este co-organizator! Încă de la început, postul nostru de radio a fost alături de „Maratonul Nisipului”.
Daniel Antonaru – Într-adevăr, partenerii și co-organizatorii noștri de încredere. Iată, șapte ediții împreună aici, la malul mării. Sperăm ca și la această ediție să ridicăm un pic ștacheta din punct de vedere organizatoric. Vrem ziua de sâmbătă, cea care este dedicată copiilor, să o îmbinăm și cu un mic program artistic, pentru ca ei să nu aibă momente de acalmie, vrem să îi ținem în priză la acest eveniment.
Larisa Calistru – Și vremea trebuie să țină cu noi.
Daniel Antonaru – Sperăm să beneficiem și noi de această primăvară timpurie, vremea este extraordinară de alergat. Important e să nu bată vântul. Pentru noi acesta este cel mai important indicator pe care îl urmărim și temperatura să fie la un nivel comfortabil între 6 – 10 grade.
Cătălin Donose – Să ne așteptăm la această ediție cam la 2.000 de participanți, câte 1.000 în fiecare zi.
Daniel Antonaru – Da, noi așa ne dorim. Acesta este obiectivul. Poate chiar vom reuși să depășim. Depinde foarte mult și de locuitorii Constanței care sperăm să ne fie alături și la această ediție, sperăm să îi avem lângă noi, să înțeleagă importanța acestui eveniment și necesitatea lui pentru comunitate și să înțeleagă faptul că ei pot ajuta. Își pot ajuta proprii copii, cât și acei copii bolnavi lângă care sperăm să ajungem cât mai aproape și cât mai des.
Larisa Calistru – Nu ne-ați spus nimic despre traseu. De unde se pleacă, unde se sosește. Respectăm tradiția?
Daniel Antonaru – Respectăm tradiția în privința curselor competitive. Vom beneficia de nisip, vom beneficia de acest litoral minunat. După START, ne vom îndrepta către Tabăra de Copii de la Năvodari. La 10,5 km va fi punctul de întoarcere unde se va face bucla. La maraton vor fi două bucle – semimaratonul – o singură buclă. 10 km va avea un punct de întoarcere undeva la ieșire din stațiunea Mamaia, iar cursa populară de 5 km, la 2,5 km. În ceea ce privește ”Family Run”, cursa va avea traseul clasic, cu sosire în fața sediului dvs., aici, la Radio Constanța, startul de la scenă. Pentru celelalte curse ale copiilor, vom folosi doar un singur traseu de asfalt, tot prin fața sediului Radio Constanța, cu sosire la poarta cea mare.
Realizatori – Larisa Calistru. Cătălin Donose / Redactor online – D. Sîrbu