Bani europeni pentru stoparea pestei porcine. Dobrogea, în zona roșie pe harta focarelor de infecție
Publicat de , 20 februarie 2020, 11:53
În ultimii 3 ani, virusul pestei porcine a afectat mii de gospodării din întreaga țară, iar Dobrogea este din acest punct de vedere o zonă roșie pe harta cu focarele de infecție. Consecințele sunt din cele mai grave și au efecte atât în nivelul de securitate și siguranță alimentară cât și în economia societăților și micilor fermieri care se ocupă cu creșterea și comercializarea porcilor.
În contextul localizării și eliminării focarelor de infecție, Uniunea Europeană a alocat României 10 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Acestea sunt destinate achiziției de către primării a unor stații de decontaminare dinspre fondurile de vânătoare sau spre acestea pe drumurile publice. Finanțarea este de 30.000 de euro pentru fiecare astfel de stație. O acțiune de informare a fost prezentată de reprezentanții unei societăți de consultanță în numele căreia ne-a vorbit Corina Paraschiv, într-un interviu realizat de Laurențiu Despina.
Corina Paraschiv: Încercăm să promovăm aceste măsuri care se referă la combaterea pestei porcine și la stoparea acestui fenomen…
Care este situația în momentul de față?
Corina Paraschiv: În momentul de față, la nivel național, harta roșie se extinde pe toată țara. Este o situație pe care a constatat-o Uniunea Europeană. Acesta este motivul pentru care domnii primari primesc aceste fonduri pentru că, pe lângă implicațiile sociale, sunt implicațiile economice…
Ați vorbit de niște fonduri, vă rugăm să ne detaliați cu privire la aceste aspecte…
Corina Paraschiv: Ele au avut trei componente mari – direcțiile sanitar-veterinare, fondurile de vânătoare și, acum, primăriile. Oamenii au posibilitatea să-și pună niște stații de dezinfectare prin aceste fonduri, dinspre fondurile de vânătoare sau înspre, pe drumurile publice, și vor primi pentru fiecare stație 30.000 de euro. Acoperă toate cheltuielile – scriere proiect, cumpărare stație, asamblare, montare, tot ce trebuie, și nu mai au decât costurile cu energia electrică. Bani sunt, practic, pentru toată lumea, anul trecut nu s-au luat, iar anul acesta facem această informare ca oamenii să conștientizeze despre ce este vorba.
Spuneți-ne câteva cuvinte, dacă aveți informații despre zona Dobrogei…
Corina Paraschiv: În zona Dobrogei cam peste tot au fost focare de pestă. La Tulcea, pentru că este zonă de apă și au acces foarte greu, este o situație specială. Se va finanța o șalupă, ca să se poată ajunge la focarele de pestă…Acolo e o situație deosebită, în sensul că apar focare de pestă porcină zilnic. În Constanța, la fel, apar la săptămână, la două săptămâni, nu apar în curtea omului, ci la mistreții din zonă.
O întâlnire similară cu reprezentanți ai autorităților locale și a instituțiilor din domeniul agricol și sanitar-veterinar va fi organizată și la Tulcea, la începutul lunii martie.
Redactor – Laurențiu Despina / Foto – Arhivă