TULCEA: Astăzi se semnează contractul privind reabilitarea falezei și a Portului
Publicat de Doina Sirbu, 19 februarie 2020, 10:28
La Tulcea se va semna, astăzi, contractul privind reabilitarea falezei și a Portului. Cu 40 de milioane de euro, bani europeni, în doi ani și jumătate, faleza și Portul din Tulcea își vor schimba înfățișarea. Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, i-a dat mai multe detalii colegei noastre, Cristina Iliuță.
Horia Teodorescu – Astăzi, spun eu, este o zi bună, o zi specială pentru tulceni, pentru că se va semna contractul privind reabilitarea și modernizare Portului Tulcea, însemnând lucrări în zona cheului Portului și în zona de faleză. Deci, o lucrare destul de importantă pentru ceea ce înseamnă imaginea orașului Tulcea, ținând cont că faleza este poarta de intrare în Delta Dunării.
Știu că v-ați luptat ca aceste zone să intre în curtea Consilului Județean.
Horia Teodorescu – Istoric, Portul Tulcea, dar nu numai Portul Tulcea, multe porturi din județul Tulcea au fost administrate de APDM Galați. A fost o administrare nu tocmai fericită. Nu s-au făcut investiții de-a lungul timpului și așa s-a ajuns ca Portul din municipiul Tulcea să nu arate așa cum își doresc tulcenii. Luptele au însemnat munca de a lămuri autoritățile centrale, în mod special, că este nevoie ca acest Port să fie transferat ori la Primăria Tulcea, ori la Consiliul Județean, pentru a ne putea permite să investim bani din bugetul propriu și între timp a apărut și această oportunitate să îl reamenajăm și să îl modernizăm pe fonduri europene, altfel, cred că lucrurile ar fi stagnat. Interesul celor de la Galați nu era o prioritate Portul Tulcea. Prima dată am reușit să luăm doar cheul, un metru din faleză, din partea orizontală, după care tratative cu primăria de transfer și a celeilalte părți, tratative cu Ministerul Transporturilor, cu APDM Galați să ne dea o altă parte. O întreagă istorie care s-a întins pe o perioadă de 5-6 ani.
Nu au existat contestații în urma declarării firmei câștigătoare!
Horia Teodorescu – Da, proiectul fiind unul destul de greu, un proiect destul de complex, nu foarte multe firme ar fi îndeplinit condițiile să participe la o asemenea licitație. Și ținând cont de tipul de lucrări și mă refer la lucrări hidrotehnice, nu sunt foarte multe firme care pot răspunde cerințelor și greutății în execuția unei astfel de investiții. Eu m-am bucurat foarte mult când cei de la Max Boegl și-au dat interesul să participe la licitație, ținând cont de expertiza pe care o are firma în tot ceea ce înseamnă domeniul construcțiilor. A mai participat încă o firmă. Ei au fost cei mai buni ca și punctaj. Așa a hotărât Comisia de evaluare a ofertelor și mă bucur că nu au fost contestații, că asta, probabil, ne scotea din termenul de implementare și riscam să compromitem întregul proiect.
Doi ani ar trebui să dureze lucrările?
Horia Teodorescu – Termenul este dat pentru trei ani și proiectarea se întinde pe patru luni de zile, urmând ca, ulterior, ca după patru luni de zile să înceapă execuțua efectivă a investiției. Estimez că în următorii doi ani și jumătate, faleza Tulcea va arăta așa cum arată falezele din marile orașe ale Europei.
Ne puteți devoala câteva dintre detaliile acestui proiect sau deocamdată sunt doar la stadiul de idee?
Horia Teodorescu – Proiectarea stabilește detaliile. Reabilitarea Portului, mă refer la zona de cheu, se face în totalitate de la zona Vamă până în extremitatea cealaltă a falezei. Pe toată faleza în mare parte se fac cheuri verticale. Va fi ca un perete de beton, totul va fi pe piloni forați, adică cu o viață de sute de ani, ceea ce se face în momentul de față. Va arăta în alt fel această faleză, se va reamenaja, atât din punct de vedere estetic, pentru că în acest moment noi dăm drumul și la un concurs de soluții privind partea de estetică a falezei, astfel ca atunci când se termină să arate mobilată, luminată, poate cu arteziene. Îmi doresc eu cu arteziene, așa cum vedem în marile orașe turistice din Europa.
Să înțeleg că partea de mobilier ce va fi pe faleză, urmează să fie stabilită printr-un alt proiect?
Horia Teodorescu – Printr-un concurs de soluții și printr-un alt proiect pe care noi, săptămâna viitoare, îl demarăm deja. Aceste lucrări se vor executa după terminarea proiectului mare pentru că, mobilierul, așa cum spuneți, și alte lucrări nu erau eligibile în proiectul mare.
Pe bani europeni…
Horia Teodorescu – Pe bani europeni. Cealaltă parte se va face pe bugetul Consiliului Județean.
Realizator – Cristina Iliuță / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – arhivă